Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Prečo tráviť viac času na čerstvom vzduchu?

Skupina aktívnych priateľov radostne skáče po spoločnej športovej aktivite v prírode.
Publikované 06.06.2024 10:00

Čerstvý vzduch – to je taká jednoduchá vec, ale dokáže zázraky. V dnešnej dobe, keď väčšinu času trávime v uzavretých priestoroch a obklopení technológiou, často zabúdame na to, čo nám príroda môže ponúknuť. Trávenie času vonku na čerstvom vzduchu a slnku je hotový balzam na telo aj dušu.

Štatistiky a negatívne dôsledky pobytu v interiéroch

Verili by ste, že až 90 % svojho času trávime v interiéroch? To je ako keby sme žili v sklenenej bubline! Tento zvyk má však svoje nevýhody – viac stresu, menej vitamínu D a vyššie riziko rôznych chorôb. Chcete sa tomu vyhnúť? Vyrazte von a užívajte si čerstvý vzduch!

Výhody práce a aktivít na čerstvom vzduchu

Práca na čerstvom vzduchu? Áno, prosím! Či už si vezmete laptop do parku, alebo sa rozhodnete pre klasickú záhradnícku terapiu, zmena prostredia vám môže iba prospieť. Nielenže zvýšite svoju produktivitu, ale aj zlepšíte náladu a celkovú pohodu.

Výhody čerstvého vzduchu pre fyzické zdravie

Posilňuje imunitný systém: Pobyt na čerstvom vzduchu je ako prirodzený vitamínový kokteil pre vaše telo. Predstavte si, že ste vonku v lese, dýchate čistý vzduch plný vôní borovíc a ihličia. Každý nádych posilňuje váš imunitný systém a robí vás odolnejšími voči chorobám. Čerstvý vzduch napomáha produkcii bielych krviniek, ktoré bojujú proti infekciám, a tak sa cítite svieži a zdraví.

Zlepšuje funkciu pľúc a srdca: Cvičenie na čerstvom vzduchu zlepší vašu kondíciu a posilní srdiečko. Doprajte si ranný beh parkom, kde namiesto hluku áut počujete štebot vtákov a šum vetra. Vaše pľúca sa naplnia čistým vzduchom, ktorý zvyšuje ich kapacitu. Srdce vám bude biť pravidelne a silne, posilnené každým vašim krokom a nádychom. Stanete sa silnejšími a odolnejšími.

Znižuje krvný tlak a hladinu stresových hormónov: Pár minút vonku denne môže spraviť zázraky s vaším tlakom a stresom. Sadnite si na lavičku pri jazere, sledujete vlnky a nechajte sa unášať pokojnou atmosférou. Takýto pokoj priamo vplýva na zníženie krvného tlaku a zníženie hladiny stresového hormónu kortizolu. Pocit pohody a uvoľnenia sa dostaví okamžite.

Pomáha pri chudnutí a zlepšuje metabolizmus: Beh, bicyklovanie alebo len rýchla chôdza – všetko pomáha spaľovať kalórie. Vyberte sa na cyklistický výlet do prírody. Každý šliapnutie do pedálov spaľuje kalórie, zvyšuje váš metabolizmus a pomáha vám dosiahnuť lepšiu postavu. Pohyb na čerstvom vzduchu je zábavný a efektívny spôsob, ako sa udržať v kondícii.

Posilňuje kosti a svaly: Slnečné svetlo = vitamín D. A ten je kľúčový pre silné kosti. Choďte na turistiku, kde bude vaše telo vystavené slnečnému svetlu, ktoré pomáha telu produkovať vitamín D. Tento vitamín je nevyhnutný pre zdravie kostí a svalov. Každý krok, každý výstup na kopec posilňuje vašu kostru a robí vás silnejšími.

Zlepšuje kvalitu spánku: Pobyt na čerstvom vzduchu pomáha regulovať cirkadiánny rytmus a podporuje hlboký spánok. Keď sa po dni strávenom vonku v prírode vrátite domov, cítite sa príjemne unavení a pripravení na hlboký spánok. Čerstvý vzduch a fyzická aktivita prispievajú k lepšiemu spánkovému režimu, a vy sa ráno prebúdzate svieži a oddýchnutí.

Znižuje riziko vzniku chronických ochorení: Pravidelný pobyt vonku môže znížiť riziko astmy, alergií, rakoviny a srdcových chorôb. Snažte sa, aby ste každý deň strávili aspoň hodinu vonku, či už pri prechádzke, športe alebo relaxácii. Tento jednoduchý zvyk môže mať veľký vplyv na vaše zdravie a pomôže vám predchádzať rôznym chronickým ochoreniam.

Výhody čerstvého vzduchu pre mentálne zdravie

Zlepšuje náladu a znižuje úzkosť a depresiu: Príroda má magickú schopnosť zlepšiť náladu a odbúrať stres. Predstavte si, že sedíte na tráve v parku, sledujete, ako slnko zapadá a vdychujete čerstvý vzduch. Táto jednoduchá aktivita dokáže s vašou náladou urobiť zázraky. Príroda má upokojujúci efekt a pomáha znižovať úzkosť a depresiu.

Zvyšuje energiu a koncentráciu: Po pár minútach vonku budete plní energie a pripravení dobiť svet. Vydajte sa počas pracovnej prestávky na krátku prechádzku. Čerstvý vzduch a pohyb vám dodajú novú energiu a pomôžu vám zlepšiť koncentráciu. Po návrate do práce ste pripravení riešiť úlohy s novou vervou.

Podporuje kreativitu a pamäť: Čerstvý vzduch je ideálny na prečistenie mysle a nabratie nových nápadov. Napríklad pri prechádzke lesom vám myšlienky voľne plynú a častokrát prídete na nové, skvelé nápady. Príroda stimuluje kreativitu a zlepšuje pamäťové funkcie, čo vám pomáha byť produktívnejší a inovatívnejší.

Znižuje riziko vzniku demencie a Alzheimerovej choroby: Pravidelný pobyt na čerstvom vzduchu môže pomôcť predchádzať kognitívnym poruchám. Predstavte si, že každý deň strávite určitý čas vonku, čítate knihu na lavičke alebo riešite krížovku na terase. Tieto aktivity na čerstvom vzduchu stimulujú mozog a pomáhajú udržiavať jeho zdravie.

Ako sa dostať k čerstvému vzduchu

Tráviť viac času vonku, aj keď je chladno: Zimné mesiace nemusia znamenať koniec vonkajším aktivitám. Stačí sa teplejšie obliecť a vyraziť na prechádzku, alebo si užiť zimné športy. Čerstvý vzduch je rovnako prospešný v zime ako v lete.

Vetrať doma a v práci: To minimum, čo môžete urobiť každý deň, je pravidelné vetranie miestností. Otvorte okná a dovoľte čerstvému vzduchu prúdiť do vášho domova alebo pracoviska. Tento jednoduchý krok môže zlepšiť vašu pohodu a zdravie.

Chodiť pešo, behať alebo bicyklovať namiesto jazdy autom: Každý krok sa počíta. Skúste sa zamyslieť nad tým, ako by ste mohli začleniť viac pohybu do svojho každodenného života. Môžete napríklad chodiť pešo do práce, na nákupy alebo na návštevy. Ráno si doprajte krátky beh alebo cyklistickú jazdu – uvidíte, ako sa vaša energia a nálada zlepšia.

Cvičiť vonku: Fitness centrá sú fajn, ale cvičenie v prírode má svoje čaro. Predstavte si, že robíte rannú jogu na lúke, kde vás obklopuje čerstvý vzduch a spev vtákov. Alebo si doprajte tréning v parku, kde môžete využívať prírodné prekážky. Cvičenie vonku vám dodá novú energiu a pozitívnu náladu.

Oddychovať v parku alebo záhrade: Nájdite si čas na relax v prírodnom prostredí. Vyberte si svoj obľúbený park alebo záhradu a strávte tam čas čítaním knihy, počúvaním hudby alebo jednoducho oddychovaním. Čerstvý vzduch a zeleň vám pomôžu odbúrať stres a nabrať nové sily.

Pracovať v exteriéri, ak je to možné: Zmeňte prostredie a skúste pracovať vonku. Ak to vaša práca umožňuje, vezmite si laptop a pracujte na terase, v záhrade alebo v parku. Zmena prostredia vám môže zvýšiť produktivitu a zlepšiť náladu. Čerstvý vzduch a prírodné prostredie sú skvelým boosterom pre vašu kreativitu.

Tipy na to, ako si užiť čerstvý vzduch

Vyberte si aktivity, ktoré vás bavia: Či už ide o šport, turistiku alebo len prechádzku, hlavne, že vás to baví. Nájdite si čas na aktivity, ktoré vás napĺňajú a robia vám radosť. Či už sa rozhodnete pre beh, cyklistiku, turistiku alebo len prechádzku v lese, hlavné je, že si to užívate.

Zapojte do toho rodinu a priateľov: Trávenie času vonku je skvelé aj pre spoločenský život. Pozvite rodinu alebo priateľov na spoločnú prechádzku, piknik v parku alebo športové aktivity. Spoločne strávený čas vonku je nielen zábavný, ale aj prospešný pre vaše zdravie a vzťahy.

Nájdite si pekné miesto na trávenie času vonku: Benefity pobytu na čerstvom vzduchu významne umocní estetika prostredia. Objavujte nové parky, lesy, jazierka, lesné zákutia. Nájdenie krásneho miesta na relaxáciu alebo aktivity vonku môže byť motivujúce a osviežujúce. Vyhľadávanie nových miest je skvelý spôsob, ako si užiť čas na čerstvom vzduchu.

Všímajte si svoje okolie a vnímajte prírodu: Užite si krásy prírody a relaxujte. Nechajte sa unášať zvukmi prírody, vnímajte vône kvetov a lesa, obdivujte farby okolo vás. Tento jednoduchý spôsob vám pomôže uvoľniť sa a nabrať nové sily.

Čerstvý vzduch je zázračný liek na mnoho problémov. Trávenie času vonku môže zlepšiť našu náladu, zvýšiť energiu a podporiť celkovú pohodu. Preto neváhajte a vyrazte von – vaše telo aj myseľ vám za to poďakujú. Skúste zapojiť do toho aj svoju rodinu a priateľov a urobte z pobytu na čerstvom vzduchu pravidelnú súčasť svojho života.

Ako môže zamestnávateľ poskytnúť podmienky na prácu vonku

Aj zamestnávatelia majú v rukách kľúč k zlepšeniu zdravia a produktivity svojich zamestnancov. Jednoducho tým, že im umožnia pracovať na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko jednoduchých opatrení, ktoré môžu zaviesť:

1. Vytvorenie vonkajších pracovných priestorov: Zamestnávatelia môžu investovať do vytvorenia vonkajších kancelárskych priestorov, ako sú terasy, záhrady alebo strešné terasy, ktoré sú vybavené Wi-Fi pripojením, elektrickými zásuvkami a pohodlným sedením. Takéto priestory môžu byť ideálne na stretnutia, brainstorming alebo dokonca bežnú kancelársku prácu.

2. Flexibilné pracovné hodiny: Flexibilný pracovný čas, ktorý umožňuje pracovníkom, aby mohli využiť priaznivé počasie a tráviť viac času vonku, je tiež možnosťou, ako ich dostať na čerstvý vzduch. Napríklad, ak je pekný deň, môžu si zamestnanci vziať notebook a pracovať z blízkeho parku alebo kaviarne s vonkajším sedením.

3. Organizovanie outdoorových stretnutí a workshopov: Namiesto tradičných stretnutí v konferenčných miestnostiach môžu zamestnávatelia organizovať stretnutia a workshopy vonku. Takéto stretnutia môžu byť osviežujúce a inšpirujúce, čo vedie k väčšej kreativite a produktivite.

4. Podpora aktívnych prestávok: Povzbudzovanie zamestnancov, aby si počas prestávok vyšli na prechádzku alebo si zacvičili vonku. Zamestnávatelia môžu dokonca poskytnúť vybavenie, ako sú bicykle alebo športové potreby, ktoré zamestnanci môžu využívať počas prestávok.

5. Implementácia politiky práce z domova: Ak to povaha práce umožňuje, zamestnávatelia môžu podporovať prácu z domova, kde zamestnanci môžu ľahšie nájsť čas a miesto na prácu vonku. Flexibilita pri výbere pracovného miesta môže zvýšiť spokojnosť a pohodu zamestnancov.

6. Organizovanie teambuildingových aktivít vonku: Teambuildingové aktivity na čerstvom vzduchu, ako sú turistika, športové hry alebo pikniky, môžu posilniť tímového ducha a zároveň podporiť zdravý životný štýl.

Zavedením týchto opatrení môžu zamestnávatelia nielen zvýšiť pohodu a zdravie svojich zamestnancov, ale aj zlepšiť ich produktivitu a celkovú pracovnú spokojnosť.

Pohyb na čerstvom vzduchu nie je teda len obyčajným cvičením – je to cesta k zdravšiemu, šťastnejšiemu a vyrovnanejšiemu životu. Príroda nám ponúka nespočetné možnosti, ako sa aktívne zapojiť do rôznych aktivít, ktoré prospievajú nášmu telu aj mysli. Či už ide o ranný beh, popoludňajšiu prechádzku, cyklistiku, alebo len chvíľu ticha v záhrade, každý moment strávený vonku je investíciou do našej pohody.

Nezabúdajme na to, že príroda je naším najlepším spojencom v boji proti každodenným výzvam a pomáha nám obnoviť vnútornú rovnováhu.

Vyzývame vás, aby ste si každý deň našli čas na pohyb vonku. Pozvite rodinu, priateľov, alebo si užívajte chvíľu osamote v objatí prírody. Vytvorte si z toho krásny rituál, ktorý obohatí váš život o nové zážitky a posilní vaše zdravie. Vaše telo aj myseľ vám za to poďakujú.

Zdroj (Source):
Canva