Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

10 najčastejších chýb pri sadení stromov

Ružový strom
Publikované 29.09.2022 10:00

Koniec októbra a začiatok novembra je ideálnym obdobím na sadenie drevín s voľnými koreňmi. Takéto stromčeky sú obvykle lacnejšie než tie v kontajneroch, no ich výsadba je o niečo náročnejšia a po vysadení potrebujú viac starostlivosti. Toto sú chyby, na ktoré by ste si mali dať pozor hneď na začiatku.

Chyba č. 1: Nevhodný výber

Nie každý strom sa hodí do každého prostredia – napríklad v chladných severných častiach Slovenska nebudú prosperovať teplomilné druhy ovocných stromov, ale ani všetky odrody odolnejších druhov. Vymrznúť vám tu môžu aj chúlostivejšie okrasné dreviny, ktoré na juhu bez problémov prezimujú vonku.

Správny postup

Veľmi dôležitým krokom, ktorý by ste mali urobiť ako prvý, je výber správneho druhu. Mal by byť vhodný do klímy vo vašej lokalite, pri ovocných stromoch zohľadnite aj odolnosť konkrétnej odrody proti chorobám či škodcom. Lacným výpestkom z neovereného zdroja sa radšej vyhnite – nedá sa pri nich spoľahnúť na pravosť odrody, navyše si spolu so stromčekom môžete do záhrady priniesť aj chorobu alebo škodcu, ktorý potom napadne aj vaše zdravé stromy. Najlepšie je nakupovať v ovocných škôlkach alebo záhradných centrách, v ktorých je garantovaný zdravotný stav rastliny i jej odroda. Vyberte si drevinu, ktorá je na prvý pohľad v dobrej kondícii a je označená príslušnou visačkou.

Chyba č. 2: Podcenenie veľkosti

Pri sadení mladého stromčeka je niekedy ťažké predstaviť si povedzme statný orech s priemerom koruny aj vyše 12 metrov. Stromy však obvykle žijú dlho, a ak ich zasadíte napríklad príliš blízko domu, môže vám to časom spôsobiť problémy. Priveľa tieňa, vyššia vlhkosť, viac hmyzu či starosti s opadaným lístím sú len maličkosť oproti poškodeniu základov koreňmi alebo nebezpečným padajúcim konárom pri silnom vetre.

Správny postup

Skôr, než strom zasadíte, zistite si, do akých rozmerov dorastie, a či sa vôbec veľkosťou hodí do vašej záhrady. Pri výbere vhodného miesta pamätajte nielen na to, koľko priestoru bude o pár rokov potrebovať samotná koruna stromu, ale aj na to, kam až budú siahať jeho korene a ktoré plochy v záhrade zatieneni, takže tam nebudete môcť napríklad pestovať zeleninu. Statné stromy určite nesaďte priveľmi blízko domu. Najmä nie tie ihličnaté, ktoré výrazne tienia nielen v lete, ale aj v zime.

Chyba č. 3: Nesprávne miesto

Na to, aby strom prosperoval, potrebuje nielen lokalitu s vhodnou klímou a dostatok priestoru. Môže chradnúť aj preto, že mu nevyhovujú podmienky v tej časti vašej záhrady, ktorú ste preň vybrali. Dôvodom môže byť málo či priveľa slnka, ale aj zamokrená pôda alebo jej nesprávne PH.

Správny postup

Pri výbere sa okrem veľkosti zaujímajte aj o podmienky, ktoré konkrétnemu druhu vyhovujú – najmä množstvo slnka a kyslosť pôdy. Napríklad väčšina ovocných druhov obľubuje svetlé lokality, vyhnite sa preto miestam v tieni domu a pod. Problematické môžu pri nich byť aj veterné polohy alebo zníženiny, kde na jar častejšie hrozí prízemný mráz. Dreviny, ktoré potrebujú kyslú pôdu, nevysádzajte do bežnej zeminy, ale pripravte im špeciálne miesto. Pri popínavých druhoch myslite aj na vhodnú oporu.

Chyba č. 4: Rovnaký druh rastlín v rade

Vytvoriť si na záhrade súkromie pomocou živého plota je skvelý nápad, no na rad rovnakých drevín, napríklad tují, radšej zabudnite. Nejde pritom o otázku vkusu, ale o praktický pohľad. Pestovanie takejto „monokultúry“ je totiž riskantné – ak sa do vašej zelenej hradby pustia škodcovia alebo choroby, prídete o celý rad, alebo vám ostane len zopár odolnejších jedincov a namiesto úhľadného hustého zeleného múra budete mať „štrbavé zuby“, ktoré sa vám určite páčiť nebudú.

Správny postup

Stromy alebo kríky saďte v zhlukoch z rôznych druhov, prípadne rozličné rastliny nepravidelne prestriedajte. Takáto pestrosť vyzerá prirodzene, a čo je prirodzené, to je aj pekné. Navyše tým získate odolnejší porast a poskytnete rôznorodejšie biotopy pre širšiu škálu užitočných vtákov, hmyzu a zvierat.

Chyba č. 5: Sadenie príliš hlboko

Táto chyba je zrejme jedným z najčastejších dôvodov, prečo stromy dlho nevydržia. Pritom je veľmi pravdepodobné, že súvislosť medzi tým, ako ste drevinu vysadili, a tým, že o pár rokov zahynula, si vôbec neuvedomíte.

Správny postup:

Všimnite si, že kmeň stromu sa naspodku, nad koreňmi, mierne rozširuje.  Do vykopanej jamy ho umiestnite tak, aby bola táto časť kmeňa nad zemou. Strom nemá vyzerať ako telegrafný stĺp či kôl, ktorý trčí zo zeme.

Chyba č. 6: Príliš úzka jama

Ak chcete ošvindľovať namáhavé kopanie, riskujete neúspech pri pestovaní – v priúzkej jame totiž hrozí, že stromček bude mať korene stlačené a ohnuté smerom hore, čím mu skomplikujete zakorenenie.

Správny postup

Pre strom s voľnými koreňmi, tzn. bez koreňového balu, pripravte dostatočne priestrannú jamu – tak, aby sa žiadny z koreňov neohýbal dohora, ale všetky mohli byť pohodlne rozprestreté, a mohla sa medzi ne dostať pôda pri sadení. Do jamy najskôr nasypte pôdu a mierne ju utlačte tak, aby bol stromček vo vhodnej výške. Vložte stromček (najlepšie je, ak vám ho môže niekto podržať v správnej polohe) a rovnomerne zo všetkých strán k nemu postupne prihŕňajte pôdu. Pomocník môže rastlinou jemne potriasať, aby sa zemina dostala aj medzi korene.

Chyba 7: Neostrihali ste ho

Pomerne častou chybou je zanedbaný rez voľnokoreniacich ovocných stromov. Ostrihať by ste pritom mali najskôr korene a potom aj korunku. Stromček s voľnými koreňmi by mal ísť do zeme čo najskôr, no ešte predtým, než ho vysadíte, je nutné upraviť mu korene. Na to naozaj netreba zabúdať. Kameňom úrazu býva aj povýsadbový rez – ak ho zanedbáte, stromček bude menej vitálny, a dokonca sa môže stať, že sa vôbec neujme. Úlohou tohto rezu je upraviť pomer medzi koreňmi a korunkou v prospech podzemnej časti. Vyvíjajúce sa korienky tak nebudú mať problém „uživiť“ priveľkú nadzemnú časť a voda a živiny, ktoré zo zeme získajú, budú smerovať najmä do nových pukov.

Správny postup

Tesne pred výsadbou upravte stromčeku korene – poškodené a choré časti treba odrezať až po zdravé miesto, všetky končeky by ste mali jemne poskracovať, čím sa oživí ich priechodnosť.

Ďalším dôležitým krokom je dostatočne razantný povýsadbový rez. Robí sa v predjarnom období, keď skončia silné mrazy, no pri väčších výpestkoch je dobré rozdeliť ho na dve fázy – na jeseň, po vysadení, skráťte výhony len čiastočne, na jar potom zrežete korunku do finálnej podoby.

Chyba č. 8: Trpeli smädom

Bez vody neprežije žiadna rastlina a stromy nie sú v tomto žiadnou výnimkou. Výpestky s voľnými koreňmi sú na sucho veľmi citlivé, preto sa ich snažte prepraviť do záhrady čo najrýchlejšie a čo najšetrnejšie. A pri ich sadení vodou určite nešetrite.

Správny postup

Pred výsadbou je dobré upravené korene (zrezané a skrátené) ponoriť do vedra s vodou, aby sa poriadne „napili“. Nechajte ich vo vode aspoň do ďalšieho dňa, no pokojne aj 24 hodín. Pri sadení nalejte do vykopanej jamy asi 10 l vody a nechajte ju vsiaknuť. Ďalších 15 až 20 l doprajte stromčeku keď budú jeho korene zahrnuté o niečo viac než do polovice. Pôda vďaka tomu lepšie prenikne medzi korene a neostanú medzi nimi vzduchové medzery. Po vsiaknutí prihrňte zvyšok zeminy a stromček opäť zalejte. Na pravidelnú zálievku nezabudnite ani po vysadení. Ak nebude pršať, polejte ho aspoň raz za 2 – 3 dni.

Chyba 9: Pridávanie hnojiva pod korene

Kedysi sa pridávanie hnojiva pod korene odporúčalo, no viaceré štúdie preukázali, že tento „trik“ neprináša želaný úžitok. Práve naopak, v skutočnosti to môže spôsobiť problémy a rastlinu v konečnom dôsledku oslabiť. Korene totiž budú mať tendenciu zotrvať pri živinách vo výkope, nebudú sa teda rozširovať do okolitej pôdy, ako by mali. Výsledkom bude obmedzený koreňový systém a následne slabý strom alebo ker.

V minulosti sa do výsadbovej jamy zvykol pridávať čerstvý hnoj, čo súviselo s rozdielnym spôsobom pestovania stromov – kým sa korene dostali k hnoju na spodku hlbokej jamy, prešli roky, za ktoré sa hnoj dokonale rozložil. Dnes sa pestujú odlišné odrody, ktoré majú iný koreňový systém, inak vyzerajú aj výpestky, ktoré sa aj sadia inakším spôsobom. Agresívny hnoj v plytkej jame by mohol ich korene poškodiť!

Správny postup

Pri výsadbe vykopte jamu, ktorá bude dostatočne široká, aby sa do nej zmestil koreňový systém, ale nie priveľmi hlboká. Jej hĺbku upravte skyprenou vykopanou zeminou tak, aby bol stromček vo vhodnej výške. Aj korene zasypte iba vykopanou zeminou, teda bez pridania hnojiva a pod. Strom predsa bude musieť nakoniec rásť v pôvodnej pôde, takže ho na začiatku zbytočne nerozmaznávajte, aby ste z neho neurobili slabocha.

Chyba č. 10: Mulčovacia „sopka“

Mulčovanie je veľmi užitočné – pomáha udržať v pôde vlhkosť a bráni rastu buriny. Mulč by však nemal byť okolo kmeňa stromu navŕšený do tvaru kopca či sopky. Takto tvarovanou kôpkou si totiž zakladáte na problémy, pretože vlhkosť, ktorú mulč zadržiava, by mohla uškodiť kmeňu a byť príčinou rozkladu dreva. Strom by tiež mohol začať vytvárať tesne pod povrchom nežiaduce tzv. rosné korene.

Správny postup

Vrstva mulču okolo stromu by mala mať hrúbku asi 5 až 7 cm, no prihŕňajte ju až ku kmienku. Okolo kmeňa nechajte aspoň 5 cm medzeru tak, aby výsledok vyzeral skôr ako veniec či šiška, nie ako sopka.

 

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON