Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

23 nápadov, ako na Veľkú noc zabaviť deti

Deti s mamou maľujúce veľkonočné vajíčka.
Publikované 10.03.2024 10:00

Veľká noc patrí k najdôležitejším kresťanským sviatkom, no v tomto období sa kresťanské tradície miešajú so staršími zvykmi vítania jari. Náš asi najznámejší ľudový zvyk, keď chlapci chodia šibať a oblievať dievčatá, a ešte si za to pýtajú odmenu, je z dnešného pohľadu naozaj zvláštny a nemusí sa páčiť každému. Obyčají je však viacero a milé tradície sa nájdu nielen u nás, ale aj v zahraničí. Môžete si teda vybrať také, ktoré z vašej Veľkej noci urobia veselý sviatok plný farieb, tvorivých aktivít a hier, pri ktorých sa zabaví celá rodina.

1. Dekoračný výlet za bahniatkami

Peknou veľkonočnou tradíciou je zdobenie zelených či zakvitnutých halúzok. Urobte si ešte pred sviatkami s deťmi výlet do prírody a narežte si zopár vetvičiek s pukmi – doma môžete potom s deťmi pozorovať, ako sa puky rozvinú a stanú sa z nich lístky alebo kvietky.

Bahniatka určite všetci poznáte, sú to kvety vŕby, ktoré sa často nazývajú aj jarné ratolesti. V marci je ideálny čas na ich zber, stačí sa vybrať na miesta pri vode a určite na najbližšej prechádzke v prírode nejaké nájdete. Poradíme vám, ako si z pár halúziek viete vytvoriť dokonalé veľkonočné dekorácie.

Váza

Najjednoduchšie je dať nastrihané halúzky bahniatok do vázy ako minimalistickú dekoráciu. Prípadne na ne môžete zavesiť maľované vajíčka a doplniť ich farebnými stuhami.

Bahniatka v sklenenej váze ozdobené veľkonočnými vajíčkami.

Kytičky

Do menšieho priestoru si môžete vytvoriť malé bahniatkové kytičky. Prútiky skráťte na rovnaké veľkosti a zviažte 10 a viac kusov v spodnej časti. Vytvoríte si tak veľmi efektné malé kytičky, ktoré budú pekne vyzerať v menších vázach, no môžete ich aj zavesiť opačnou stranou ako visiacu dekoráciu.

Bahniatka zviazané farebnou stuhou do kytičky.

Veniec

Ak si vyrábate aj vianočné vence a máte odložený základ na veniec, prvý krok máte už za sebou. Ak nie, môžete si kúpiť jednoduchý veniec z prútia a pustiť sa do rýchleho DIY. Bahniatka je potrebné skrátiť na rovnakú dĺžku a zviazať približne 6 až 8 kúskov dokopy. Vytvoríte si tak niekoľko bahniatkových kytičiek, ktoré ďalej pripevnite k základnému vencu. Veniec môžete nechať dekorovaný len bahniatkami alebo naň môžete doplniť veľkonočné ozdoby, ktoré máte doma.

Prútený veniec ozdobený bahniatkami.

Zajačí veniec

Keď sa vám podarí nazbierať bahniatkové prúty vŕby, ktoré sú dobre ohybné, veniec si môžete vytvoriť aj bez použitia základného venca. Prútiky jednoducho ohnite do tvaru kruhu a prepletajte ich medzi sebou. Rovnakým spôsobom si vytvorte dva podlhovasté ovály, ktoré ku kruhu pripevníte pomocou ohybných drôtikov alebo ich zviažete povrázkom. Oválne tvary budú predstavovať zajačie uši a vaše dvere budú jednoznačne tými najkrajšími na celej ulici.

Hniezdo

Ohybné prútiky môžete omotať v hrubšej vrstve do tvaru menšieho kruhu, z ktorého vytvarujete tvar hniezda. Do jednotlivých vrstiev môžete použiť aj ozdobnú trávu alebo slamu. Do stredu hniezda už stačí len umiestniť farebné vajíčka a dekorácia na stôl je hotová.

Kytička bahniatok a prútené ozdobné hniezdo s vajíčkami.

Dekorácia na stole

Ak máte pekný podlhovastý tanier alebo podnos, môžete ho využiť ako dekoráciu na stred stola. Bahniatka poukladajte na tanier a doplňte maľovanými vajíčkami.

Veľkonočné vajíčka na drevenom podnose s bahniatkami.

2. Zlatý dážď

Rovnako ako bahniatka, je zlatý dážď symbolom Veľkej noci. Zlatý dážď kvitne v priebehu marca a apríla. Pre záhradkárov odporúčame mať tento krásny krík zasadený v záhrade. Oficiálny názov zlatého dažďa je Zlatovka a počas jari je dokonalou farebnou dekoráciou každej záhrady.

Ak si chcete ozvláštniť záhradu a máte miesto na tento stredne veľký krík, budete mať jarnú náladu a okrášlenú záhradu skôr ako vaši susedia. Zaujímavosťou je, že žlté kvety kvitnú skôr ako listy. Všeobecne zlatovka kvitne skôr ako ostatné kríky a okrasné dreviny. Čo sa týka starostlivosti, je to pomerne nenáročná rastlina a darí sa jej dobre v rôznych pôdach a klimatických podmienkach.

Pre najlepšie kvitnutie je vhodné zlatovku zasadiť na slnečné miesto alebo čiastočný tieň. Nezabúdajte na pravidelnú zálievku, ktorá je dôležitá najmä počas suchších dní. Je to mrazuvzdorná rastlina a po odkvitnutí je vhodné ju orezať a odstrániť poškodené vetvy.

Vďaka zlatovke budete mať každoročne v záhrade krásnu jarnú výzdobu a odrezané konáriky môžete použiť ako interiérovú dekoráciu do vázy. Rovnako ako bahniatka, stačí ich dozdobiť len maľovanými veľkonočnými vajíčkami.

3. Pozor na snežienky

Spolu s bahniatkami a zlatým dažďom sú veľmi populárnou veľkonočnou dekoráciou aj snežienky. Dajte si však pozor a v žiadnom prípade ich v prírode netrhajte. Odporúčame prečítať si oficiálne stanovisko Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky o snežienkach, kde je uvedené, že snežienka jarná je chránená rastlina na celom území Slovenska. Toto nariadenie platí od 01.06.2021 a pokuta za nedodržanie sa môže vyšplhať až do výšky 9.958 €. Snežienky vo voľnej prírode je zakázané trhať, zbierať, rezať, vykopávať alebo akokoľvek inak ničiť.

V prípade, že by ste predsa len chceli zahrnúť snežienky do vašej veľkonočnej výzdoby, môžete si ich zasadiť vo vlastnej záhradke alebo ich kupovať od oficiálnych pestovateľov. Deti sa naučia, že v prírode sa snežienky trhať nesmú a zároveň im môžete vysvetliť viac o chránených druhoch rastlín a prečo je dôležité ich netrhať.

Snežienky si môžete veľmi efektne vystaviť na veľkonočný stôl do škrupiniek od vajíčok. Keď budete piecť alebo variť niečo z vajec, nerozbite vajce klasicky, ale opatrne odstráňte hornú časť. Vytvoríte si tak malé vázičky na snežienky.

4. Medvedí cesnak

K jari patria tiež jedlá z prvej čerstvej zeleniny alebo byliniek. Na prechádzke v lese sa dá nazbierať aj medvedí cesnak, z ktorého potom pripravíte zdravé jarné pohostenie, perfektné hoci aj na Zelený štvrtok.

Zber medvedieho cesnaku môžete spojiť aj s náučnou lekciou o dôležitosti správnej identifikácie rastlín. Medvedí cesnak sa nápadito podobá na jedovatú konvalinku. Konvalinky síce začínajú zvyčajne rásť trochu neskôr ako medvedí cesnak, no obe najčastejšie nájdete v lesoch v podobných lokalitách.

Ako teda spoznáte medvedí cesnak? Spoľahnite sa najmä na svoj čuch, medvedí cesnak má výraznú cesnakovú vôňu. Ak sa vám zdá, že nič necítite, skúste listy jemne pošúchať medzi prstami a vôňu potom určite zacítite.

Receptov z medvedieho cesnaku je dosť a napríklad s jednoduchou nátierkou, alebo s chlebíkmi ozdobenými touto zdravou jarnou pochúťkou, vám môžu pomáhať aj vaše ratolesti.

Keď sa vám podarilo nazbierať väčšie množstvo medvedieho cesnaku, môžete z neho vyrobiť aj chutné pesto. Recept je jednoduchý, budete potrebovať len olivový olej, soľ a orechy. Všetko spolu s medvedím cesnakom dajte do mixéra a pozorujte s deťmi, ako sa mení táto zdravá zelená zmes. Najlepšie je hotové pesto uchovávať v sklenených pohároch v chladničke. Deti môžu vyrobiť pekne ozdobené etikety a keď máte pohárov viac, môžete ich rozdať kamarátom a príbuzným.

5. Veľkonočné pečenie

K Veľkej noci patrí jednoznačne aj pečenie, do prípravy chutných koláčov môžete zapojiť aj deti. Medzi typické veľkonočné sladkosti patrí:

Veľkonočný baranček

Jeden z najtypickejších sladkých dezertov Veľkej noci, na jeho prípravu potrebujete špeciálnu formu v tvare baránka. Receptov nájdete na internete mnoho, no väčšinou je baranček robený z klasického bábovkového cesta. Deti vám môžu pomôcť pri miešaní ingrediencií alebo pri finálnom zdobení. Nezabudnite barančekovi dať na krk farebnú stuhu s rolničkou.

Veľkonočný veniec

Veľkonočný veniec je tradičnou ozdobou stola, na vrch sa väčšinou dávajú mandľové lupienky. Okrem miešania ingrediencií, môže byť zdobenie lupienkami ďalšou úlohou vašich detských pomocníkov. Keď máte osvedčený recept na dobrý koláč, môžete spraviť aj ten a vytvarovať ho do tvaru venca. Pri pečení dajte do stredu jednu kruhovú formu, aby ste udržali požadovaný tvar. Veniec môžete dozdobiť cukrárskymi kvetinkami alebo inými ozdobami.

Linecké koláčiky

Linecké koláčiky máte s deťmi už určite natrénované od Vianoc. Pri veľkonočných koláčikoch je jediná zmena v tvare formičiek, choďte s deťmi vybrať, ktoré sa im budú najviac páčiť. Nezabudnite na zajačiky, kuriatka a ovečky. Tak isto môžete kúpiť aj rôzne jedlé ozdoby.

Muffiny

Muffiny sú najjednoduchšia a asi aj najrýchlejšia voľba veľkonočného pečenia. Stačí, keď si kúpite papierové košíky na muffiny s veľkonočnou tematikou. Upečte muffiny podľa vášho obľúbeného a osvedčeného receptu. Ak chcete muffiny ešte okrášliť a vaše deti radi vystrihujú a vyfarbujú, vyrobte si zajačie uši. Na papier nakreslite malé zajačie ušká, ktoré deti vyfarbia alebo inak ozdobia. Tie nalepte na špáradlo a zapichnete ako finálny doplnok do muffinov.

6. Farbenie vajíčok

Aká by to bola Veľká noc bez maľovaných vajíčok? Tento rok to však môžete skúsiť trochu inak. Okrem vyfúknutých vajíčok sa dajú nafarbiť aj tie uvarené natvrdo – stačí si kúpiť potravinársku farbu na maľovanie vajíčok a prisypať ju pri varení do vody. Farebné vajíčka v miske môžu byt peknou veľkonočnou dekoráciou a zároveň aj štýlovými raňajkami na sviatočné dni.

Na farbenie môžete použiť aj fixky, temperové alebo akrylové farby. Čiernou tenkou fixkou môžu deti dokresliť malé detaily, bodky, kvietky alebo si vajíčka podpísať svojim menom.

Vyhraďte si jedno dopoludnie na túto milú veľkonočnú aktivitu, pripravte si všetky farby a dekorácie, ktoré môžete použiť na maľovanie vajíčok. Vytiahnite už aj veľkonočné dekorácie, aby ste mohli tvoriť obklopený tematickými prvkami. Odporúčame dokúpiť si aj čelenky so zajačími ušami, uvidíte, že vám potom maľovanie pôjde lepšie. ☺

Prírodné farbenie vajíčok

Na farbenie vajíčok ani nemusíte ísť do obchodu a môžete využiť poklady vašej kuchyne na prírodné zafarbenie vajíčok. Z výsledku budete možno prekvapení rovnako ako vaše deti. Farebnú škálu vám poskytnú ovocie, zelenina a korenie. Na každý recept potrebujete biele vajíčka (aby na nich prírodná farba, čo najlepšie vynikla), 450 až 500 ml vody, ocot a potraviny podľa želanej farby. Poradíme vám, ako docieliť jednotlivé farby:

  • Červená (môže pôsobiť aj ružovo-hnedo): 1 veľká nakrájaná cvikla
  • Žltá: 2 polievkové lyžice kurkumy alebo 30 g nastrúhaného čerstvého koreňa kurkumy
  • Oranžová až červená: Šupky zo 4 veľkých žltých cibúľ
  • Sýto oranžová až hnedá: Šupky zo 4 veľkých červených cibúľ
  • Zelená: 250 g špenátu
  • Modrá: Polka nakrájanej červenej kapusty
  • Bledomodrá až šedá: 380 g mrazených čučoriedok

Nápadov na rôzne farebné kombinácie je mnoho, môžete aj experimentovať a vyskúšať, aká farba vám vyjde z domácich potravinových zásob.

Postup:

  • Uvarte biele vajíčka natvrdo a počkajte, kým vychladnú.
  • Do hrnca dajte 450 až 500 ml vody a potravinu, ktorej farbu chcete dosiahnuť. Nechajte všetko zovrieť a potom na miernom stupni varte ešte 20 minút. Následne sceďte vodu a nechajte ju poriadne vychladnúť.
  • Do vychladenej farebnej vody pridajte 2 čajové lyžičky octu.
  • Vajíčka namočte do farebnej vody a odložte ich do chladničky cez noc. Čím dlhšie necháte vajcia namočené vo vode, tým sýtejšia bude ich farba.
  • Vajíčka vyberajte opatrne a nechajte ich voľne vyschnúť na vzduchu položené na papierovej kuchynskej utierke.
  • Ak by ste chceli tmavšiu farbu, nechajte vajíčka úplne vyschnúť a ponorte ich znova cez noc do vody.

7. Lisované kvety

Ak vám nestačia jednofarebné vajíčka, využite prechádzky na nazbieranie pekných lúčnych kvetov alebo malých kvietkov, ktoré máte v záhradke. Ozdobené kvietkové vajíčka budú nádherne a určite upútajú pozornosť každej veľkonočnej návštevy.

Postup:

  • Tento projekt je trochu časovo náročnejší a vyžaduje si prípravu niekoľko dní pred zdobením. Natrhané kvety je potrebné zlisovať, zoberte si papier na pečenie a vystrihnite si dva rovnaké papiere vo veľkosti knihy. Medzi tieto papiere vložte kvety do knihy, na ňu položte niekoľko ťažších kníh a nechajte ich tak. Kvety by mali byť vysušené a zlisované v priebehu jedného až dvoch týždňov.
  • Keď máte sušené kvety pripravené, budete potrebovať tekuté lepidlo a vajíčka, ktoré chcete zdobiť. Odporúčame vybrať tekuté lepidlo, ktoré nájdete v kreatívnych alebo hobby potrebách. Na tento projekt môžete využiť aj farebné vajíčka z predošlých postupov. Naneste vrstvu tekutého lepidla na jednu stranu vajíčka.
  • Opatrne položte sušené kvety na lepidlo a naneste na ne ešte jednu vrstvu lepidla, aby boli všetky časti pokryté.
  • V závislosti od množstva lepidla môžu vajíčka schnúť hodinu až dve.

8. Biele dekorácie vajíčok

Samozrejme, farby najkrajšie vyniknú na bielych vajíčkach. Ak sa vám tie biele pred Veľkou nocou nepodarilo kúpiť, nezúfajte. Hnedé sa dajú veľmi pôvabne pomaľovať bielou farbou – ideálne je na to kancelársky korekčný lak (bielitko), ktorého súčasťou je už aj malý štetček. Maľovanie s ním zvládne naozaj každý, stačí robiť na hnedé vajíčko biele bodky a vzniknú jednoduché, no veľmi efektné vzory. Fantázii sa medze nekladú, skúste na vajíčka namaľovať vlnovky, čiarky, bodky, kvetinky. Zdatnejší maliari možno dokážu namaľovať aj zajačika!

9. Vajíčka z papiera

I keď je pre malých drobcov manipulácia s krehkými škrupinkami náročná, aj oni sa môžu zúčastniť na týchto tvorivých prípravách na sviatky, ktoré ich určite budú baviť. Pre najmenšie deti sú ideálne maľované veľkonočné vajíčka vytvorené z tvrdého papiera.

Tieto maľované ozdôbky môžete navešať na vetvičky vo váze alebo na stenu ako pekné a veselé dekorácie. Na papier pritom môžu deti nielen maľovať, ale aj vymaľovávať predkreslené vzory, lepiť nálepky či odtláčať pečiatky vyrobené zo zemiakov.

10. Mini zelený trávnik

K veľkonočným sviatkom neodmysliteľne patria aj dekorácie s jarnými motívmi. Dôležité sú pri nich živé farby, zelené rastlinky a rôzne symboly jari. Nemusíte však pre ne nutne vyraziť do obchodov s doplnkami. Milé a nápadité dekorácie sa dajú vytvoriť aj z celkom bežných vecí a môžu vám s nimi pomôcť aj deti.

Dobrým nápadom je napríklad malý zelený trávnik v plytkej miske – svieže zelené rastlinky vám vyrastú nielen z trávnych semienok, ale aj zo semienok žeruchy, ktorú stačí nasypať na navlhčenú vatu a položiť na okenný parapet. S deťmi potom môžete semienka polievať a sledovať, ako z nich vyrastú zelené rastlinky. Žerucha je plná vitamínov a dá sa použiť napríklad na ozdobu chlebíkov (deti budú určite hrdé na to, že ju vypestovali samy), alebo na ňu poukladáte papierové kuriatka či kraslice, a zelená veľkonočná dekorácia je na svete.

11. Veselé kuriatka

Milé žlté kuriatka môžete spolu s deťmi povystrihovať z tvrdého papiera. Nie je to nič zložité, stačí nafarbiť nažlto kruh, preložiť ho na polovicu, nakresliť očká, prilepiť zobáčik a krídelká a kuriatko je hotové. Ešte jednoduchšie vyrobíte kuriatka zo žltého farebného papiera.

Vystrihnite si kuriatka v rôznych veľkostiach a môžete z nich vyrobiť girlandu. Urobte malé dierky na vrchnej strane vystrihnutých kuriatok a prevlečte cez ne špagát alebo farebnú stuhu. Girlandu si môžete zavesiť na poličku alebo okno ako veselú veľkonočnú dekoráciu.

Keď bude predpoveď počasia priaznivá a nebudú ohlásené dažde, môžete z kuriatok vyrobiť aj milú dekoráciu do záhrady alebo kvetináčov. Stačí keď kuriatka nalepíte na dlhšie špajdle a zapichnete do zeme. Túto aktivitu môžete spojiť aj s hrou a kuriatka schováte po záhrade vy a vaše deti budú mať za úlohu nájsť všetky skryté kuriatka.

Kuriatka si môžete vyrobiť aj z papierového vnútra toaletného papiera. Namaľujte rolku žltou farbou, dolepte oči, zobáčik a krídelka. Veselé kuriatka máte hotové!

12. Hniezdo na vajíčka

Ďalšie inšpirácie na veľkonočnú výzdobu sa dajú nájsť za našimi hranicami. Napríklad v Nemecku nachádzajú deti na Veľkonočný pondelok farebné čokoládové vajíčka od veľkonočného zajačika v slamených hniezdach, ktoré preňho samé dopredu prichystali. Aj vy môžete so svojimi drobcami pripraviť takéto hniezdo na veľkonočné vajíčka.

Hodí sa na to napríklad papierový tanier, ktorý môžete pomaľovať – aby zajko vedel, kam má vajíčka uložiť, vhodnou dekoráciou je aj obrázok veľkonočného zajaca. Na tanier môžete tiež prilepiť farebné košíčky na pečenie a dookola urobiť obrubu z prútikov. Do farebných košíčkov nezabudnite potom deťom dať čokoládové vajíčka.

Milé hniezda môžete vytvoriť aj kompletne jedlé. Vyskúšajte jednoduchý recept bez pečenia na efektné čokoládové hniezda.

Čo budete potrebovať + postup:

  • Čokoláda
  • Strúhaný kokos (voliteľné)
  • Malé čokoládové veľkonočné vajíčka (počas Veľkej noci nájdete rôzne farebné mini vajíčka v každom supermarkete)
  • Slané tyčinky

Postup je naozaj jednoduchý, polámte s deťmi tyčinky na menšie kúsky a zmiešajte ich so sušeným kokosom. Kokos je voliteľný krok a nemusíte ho dávať, no práve malé kúsky kokosu zahustia voľné miesta medzi tyčinkami. Roztopte čokoládu a nalejte ju do misky s tyčinkami a kokosom. Teraz musíte konať rýchlo, aby čokoláda hneď nestuhla. Poriadne všetko spolu premiešajte.

Na plech s pečiacim papierom lyžicou poukladajte malé kôpky vášho čokoládového mixu. Na vrch poukladajte pár vajíčok a celý výtvor vložte aspoň na hodinu až dve do chladničky. Čokoládové hniezda máte hotové!

13. Vymyslite kreatívnu výzdobu do záhrady

Na Veľkú noc netreba s jarnou výzdobou zabúdať ani na záhradu – začať môžete už od dverí domu, na ktorých by nemal chýbať veľkonočný veniec. Návody na rôzne vence sme spomenuli na začiatku článku, stačí si už len vybrať, ktorý sa vám bude najviac hodiť. Veniec môžete zavesiť aj na bráničku, garážovú bránu alebo na dvere do záhradného domčeka.

Veniec môžete vyrobiť aj zo starých nepotrebných materiálov, ktoré už máte doma a možno ich už máte pripravené na vyhodenie. Ako základ venca môžete použiť aj koleso zo starého detského bicykla, ktoré natriete živou farbou. Stačí naň už len navešať alebo nalepiť papierové vajíčka a zavesiť dekoráciu na vhodné dvere.

S deťmi môžete ozdobiť aj bránu a naviazať na ňu farebné stužky (pre tie menšie je to príležitosť na precvičenie mašličiek), alebo navešať kraslice a štýlová jarná výzdoba okolia domu je na svete.

14. DIY váza z nepotrebných vecí

V záhrade je dostatok miesta aj na nápadité aranžmány – vonkajšie veľkonočné dekorácie môžu vzniknúť napríklad zo starých gumákov, ktoré nafarbíte a naplníte vodou, takže poslúžia ako netradičná váza na halúzky s kraslicami. Podobne sa dá využiť aj vedro, ktoré obalíte látkou, či rôzne košíky.

Jarná výzdoba záhrady však môže byť aj živá – nádoba s vodou iste priláka vtáčiky, ktoré sa k nej prídu napiť. Skúste sa s deťmi poprechádzať po záhrade a spoločne pohľadať vhodné miesta, kde by sa mohlo malým operencom páčiť. Najlepšie bude také, na ktoré uvidíte z okna, aby mohli deti pozorovať život pri napájadle v každom počasí.

15. Zahrajte sa rôzne hry – hľadanie vajíčok

Čo budete robiť na Veľkonočný pondelok? Šibačka nie je nevyhnutná. Tento deň je ako stvorený na rôzne veľkonočné hry a pohybové aktivity s deťmi. Bez ohľadu na to, či sú to chlapci alebo dievčatá. Takže šup do záhrady, vybehať sa na čerstvom vzduchu.

Klasikou v zahraničí, ktorá sa pomaly udomácnila aj u nás, je hľadanie čokoládových vajíčok. V susednom Rakúsku ich v noci z nedele na Veľkonočný pondelok schováva po dome a na záhrade zajačik, a tak je pondelkové ráno vyhradené na ich hľadanie. Pripravte deťom farebné košíčky, ktoré si môžete vopred spolu ozdobiť farebnými mašľami alebo inými dekoráciami.

Deti teda na Veľkonočný pondelok majú za úlohu nájsť všetky schované sladkosti. Odporúčame vyskúšať túto milú tradíciu, možno vás zaujme viac ako šibačka. Dievčatá aj chlapci spoločne hľadajú sladké poklady. Okrem sladkostí môžete vymyslieť aj rôzne iné aktivity, ktoré si priblížime v ďalších bodoch.

16. Prírodný lov pokladov

Túto hru sa môžete hrať aj u vás doma na záhrade alebo ísť na peknú prechádzku do prírody. Pravidlá hry sú jednoduché, pripravte si zoznam úloh, ktoré musia deti splniť a kto ich prvý dokončí, vyhráva. Úlohy by mali byť spojené s prírodou a nájdením určitých vecí, napríklad spozorovanie motýľa, vtáčieho hniezda, stromu, kvetu, atď.

Aby sme vám uľahčili vymýšľanie aktivít, pripravili sme si pre vás PDF na stiahnutie, kde si vaše detičky môžu odškrtnúť každú splnenú úlohu.

Na stiahnutie: Prírodný lov pokladov

17. Hľadanie jarných kvetov

Na podobnom princípe ako predošlá aktivita prírodný lov pokladov je aj hľadanie jarných kvetov. Táto aktivita je vhodná skôr pre staršie deti. Choďte s deťmi na prechádzku po vašom okolí, do lesa, do miestnych záhrad alebo parkov.

Hľadajte typické jarné kvety, ako narcisy, tulipány, hyacinty, snežienky, či konvalinky. Každý kvietok si zapíšte a požičajte deťom fotoaparát alebo váš smartfón, aby si každý kvietok mohli zachytiť. Doma si fotky vytlačte a vyrobte si atlas jarných kvetov vášho okolia.

Ak máte doma atlas kvetov, deti si môžu o každom kvete vyhľadať zaujímavé informácie. Samozrejme, najlepšie vám poslúžia moderné technológie a základné informácie nájdete na Googli.

V prípade, že ste našli kvety, ktoré neviete identifikovať, využite službu Google Lens. Do aplikácie Google Lens nahráte fotografiu s kvetom, ktorý nepoznáte a Google vám hneď poradí o aký kvet sa jedná a zároveň si k nemu nájdete hneď všetky potrebné informácie.

18. Hľadanie tvaru vajíčka

Zábavnou hrou počas veľkonočnej prechádzky je hľadanie vecí, ktoré pripomínajú tvar vajíčka. Spravte si rodinnú súťaž, kto ich nájde viac. Všímajte si vaše okolie a určite vás prekvapí, koľko vajíčkových tvarov nájdete v prírode. Hľadajte teda oválne tvary, môžu to byť listy, kamene, mláky na zemi, oblaky alebo oválna diera v strome.

19. Preteky s lyžičkou

S vajíčkami sa však dajú hrať aj iné hry, pri ktorých sa deti zabavia a vybehajú. Napríklad preteky s vajíčkom na lyžičke. Všetko, čo na to potrebujete, je vajíčko a lyžica pre každého účastníka, a preteky sa môžu začať. Samozrejme, vyhrá ten, kto dorazí do cieľa nielen prvý, ale aj s nepoškodeným vajíčkom. Menším deťom postačí vyznačiť štart a cieľa, starším môžete trasu spestriť jednoduchými prekážkami, ktoré treba obísť či preliezť.

20. Basketbal s Kinder vajíčkami

Na ďalšiu hru s veľkonočnou témou sú perfektné plastové „škrupinky“ z Kinder vajíčok – dá sa nimi hádzať na cieľ, napríklad do košíka. Môžete si vytvoriť malé basketbalové ihrisko, vyznačiť si maliarskou páskou na zemi rôzne vzdialenosti a skúšať triafať do košíka alebo akéhokoľvek koša, ktorý máte k dispozícii.

Každej vzdialenosti prideľte body a buďte rozhodca tohto malého veľkonočného basketbalového turnaja. Po skončení turnaja môžete opäť otvoriť kreatívne dielne a žlté Kinder nádobky premeňte na milé kuriatka. Stačí im nakresliť dve čierne bodky ako oči a z červeného papiera vystrihnite malé trojuholníky. Trojuholníky nalepte pod oči (širšou stranou trojuholníka smerom nahor) ako zobáčik kuriatka. Zo špagátikov alebo mašličiek vyrobte nožičky a prilepte.

21. Skákanie zajačikov

Hrami s témou vajíčok sa však veľkonočné nápady do záhrady pre deti určite nekončia. Ďalšou športovou aktivitou môže byť skákanie ako zajačiky – sú to vlastne známe preteky v skákaní vo vreci, ibaže trochu ozvláštnené tým, že vrecia vyzdobíte malými chvostíkmi, napríklad z brmbolcov, prípadne si môžete spolu s deťmi vyrobiť aj papierové ušká a namaľovať nošteky.

Stanovte si na záhrade dráhu, ktorú musia prehopkať a prichystajte si pre víťazov medaile alebo sladkú odmenu. Pre staršie deti môžete do dráhy pridať aj rôzne prekážky.

22. Záhradná olympiáda

Z podobných veľkonočných aktivít pokojne môžete pre deti urobiť aj pondelkovú záhradnú olympiádu, na ktorej nebudú chýbať čokoládové medaily. Keď máte doma milovníkov športu, začleňte do olympiády rôzne disciplíny a športy, na ktoré máte doma lopty alebo iné pomôcky. Napríklad, beh na krátku trať, beh cez prekážky, hádzanie tenisovej loptičky do diaľky, basketbal. No na vašej záhradnej olympiáde môže byť jedna z disciplín aj schovávačka!

23. Piknik

Náš posledný tip je organizácia rodinného pikniku. Vezmite si veľkú deku, občerstvenie a prípadne spoločenské hry a usaďte sa na vašom trávniku. Ak žijete v byte, navštívte najbližší park alebo obľúbené miesto v prírode na lúke.

Ako občerstvenie odporúčame využiť vajíčka, ktoré vám zostali po vyfúknutí maľovaných vajíčok. Môžete si pripraviť lahodnú praženicu, ktorú si dáte do žemličiek. V prípade, že nie je ešte úplne teplo, pripravte si teplý čajík do termosky. Využite zásoby z vašej bylinkovej záhrady a urobte si čerstvý mätový čaj.

Piknik je ideálny oddychový čas, kedy si môžete s rodinou a priateľmi užiť pekné počasie a občerstvenie.

Prajeme vám príjemné prežitie veľkonočných sviatkov a veríme, že vďaka našim tipom budete mať o zábavu postarané.

Zdroj fotiek (Photo source):
Canva