Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

5 krokov, ako zábavne priučiť deti práci v záhrade

Mama s dcérou na záhrade
Publikované 12.02.2020 10:53

Aj vaše detičky sa pomaly začínajú motať v záhrade? Ledva chodia, ale už sa hrabú v zemi? Ukážte im, čo všetko dokáže záhradné náradie i ony samé už v útlom veku. Možno dokonca vypestovať si vlastnoručne ovocie či zeleninu. Prečítajte si, ako zaujať deti v každom kroku od prípravy pôdy až po žatvu. 

Príprava pôdy

Ak máte menšiu záhradku, máte ju okopanú raz-dva. Možno vám pritom pomôžu i staršie deti. Dôležité je urobiť z toho zábavu. Môžete si dať napr. súťaž, kto bude mať okopané skôr.

Deti v záhrade

Následne zapojte aj menšie deti. Označte im, kde majú vykopať jamky. Spolu vymerajte vzdialenosť medzi nimi, aby na seba rastlinky neboli natlačené. Trpezlivo ukazujte a vysvetľujte. Ak sa niečo nepodarí, začnite odznova.

Pripravte vašim ratolestiam nástroje podľa ich veku. Menšie detičky si vystačia s plastovými lopatkami a hrabličkami. Pokiaľ si nie ste istí veľkosťou náradia, vyskúšajte, či to vaše dieťa zvládne aj s niečím ťažším. Našli ste správny nástroj? Super. Ide sa kopať. 

Sadenie

Naučte deti, ako sadiť. Od začiatku by malo byť jasné, čo bude finálny produkt. Motivácia sa nachádza v konečnom výsledku. Dieťa by si už pri malom semienku malo predstaviť, ako z neho vyrastie mrkvička, paradajka alebo jahôdka. Ako na to?

DIeťa v záhrade s krhlou

Značkovanie

Označujte si, čo sadíte. Využite čokoľvek od starých paličiek od nanukov, na ktoré vaše deti napíšu názvy fixkou, po ploché kamene s nakreslenými plodmi. Toto je tá kreatívna časť, ktorou môžete pokojne aj začať. 

Babka s vnukom sa starajú o kvety

Nezabudnite na záver náradie upratať. Všetko treba dať na miesto, či už do montovanej garáže, alebo záhradného domčeka. 

Zalievanie a starostlivosť

No a prichádza na rad aktívne čakanie. Počas neho si deti môžu viesť záhradkársky denník, kde budú zakresľovať, ako rastlinka rastie, kedy ju poliali či aké bolo počasie. Naučte deti, ako funguje kolobeh vody v prírode prakticky. 

Dievča polieva kvety so zelenou krhličkou

Ako ich ešte viac angažovať? Vyrobte s nimi ich vlastné krhličky. Môžete kreatívne vytvoriť krhly z plastových fliaš, alebo im kúpiť menšie krhličky, ktoré si pokreslia podľa vlastnej fantázie.

Žatva

Najkrajšie je, keď môžete počas postupného dozrievania ovocia a zeleniny prísť do záhrady, odtrhnúť jahodu či hrášok a priamo ich zjesť. No keď sa končí sezóna, musíte zahájiť žatvu. Zabráňte popučeniu jemných plodov (napr. jahôd) alebo dotrhaniu šalátu drobnými a trochu nemotornými detskými rúčkami. Naučte vaše ratolesti oberať plody pomocou detských nožníc. Papriku, uhorky a iné odolné plody môžu trhať hlava nehlava.

Dievča v záhrade s ovocím a zeleninou

Prekabáťte matku prírodu

Začnite už túto zimu! Vypestujte si s detičkami priesady cez zimu v kontrolovanej teplote, napr. v záhradnom domčeku či v zateplenej plechovej garáži, a na jar ich len presadíte na záhradu. To budú deti prekvapené, ako rýchlo budú môcť papať vlastnoručne vypestované jedlo.

Dievča drží paradajku

Dievča s dvoma jablkami pri očiach

Zdroj (Source):
https://sydneylivingmuseums.com.au/events/kids-garden-vaucluse-house-0
https://www.barossamag.com/local-advice/gardening-advice-with-kristee-semmler-kids-in-the-garden/
https://www.ashteadpark.com/product-range/201/gardening-with-children
https://www.bhg.com.au/how-to-make-kid-friendly-garden
https://practiceplaywin.com/kids-watering-can-plastic.html
https://www.communitykids.com.au/2015/02/13/second-nature-sustainability/
https://www.homelifestories.com/category/clean-kosher-foods/organic-gardening/
https://kid101.com/jan-20-22-things-boston/little-girl-picking-apples-from-tree-in-a-fruit-orchard/