Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako ochrániť záhradný domček pred počasím

Posedenie s bielymi kreslami
Publikované 18.04.2016 13:47

Váš krásny nový domček sa vyníma v záhrade. Spokojne doň ukladáte záhradné náradie, prípadne v ňom relaxujete, alebo sa v ňom hrajú vaše deti. Či už ste si ho kúpili, alebo postavili holými rukami, chceli by ste si ho užiť čo najdlhšie. No čas a počasie hrajú proti vám. Ako predĺžiť jeho životnosť? Ako ho ochrániť pred slnkom, vetrom, dažďom, snehom? Samozrejme, závisí to aj od materiálu, z ktorého je vyrobený. V momentne, ako vám v mysli skrsla myšlienka na záhradný domček, pravdepodobne ste si položili zásadnú otázku. Drevo, plast alebo oceľ? Poďme sa pozrieť, ako sa postarať o jednotlivé typy záhradných domčekov.

Takmer večný plastový domček

Hovorí sa, že plast je dlhotrvácny materiál. No pokiaľ má udržať tvar, nie vždy vydrží vonkajšie podmienky. A to je najväčší problém. Plast sa po čase začne krútiť a ohýbať. A vtedy sa už zachrániť nedá. Povrch a farba sú tiež citlivé na intenzívne slnečné svetlo, takže ho pravdepodobne budete musieť raz za čas premaľovať.

Otáznou je i stabilita. Ak domček poľahky prenesiete vy, myslíte si, že vietor s tým bude mať problém? Poriadne ho preto ukotvite. Pokiaľ si kupujete plastový domček, dajte si pozor aj na nosnosť strechy. Tá by pod náporom snehu v zime nemusela prežiť. Okrem toho všetok dážď, ktorý sa dotkne domčeka, zanechá viditeľné špinavé stopy. Takže ho odporúčame pravidelne umývať. Inak by sa ho mohla zmocniť pleseň či iné neplechy.

Drevený domček ako živý organizmus

Drevo je zas úplne opačný prípad. Kým plast nestarne, drevo postupne áno, ale vždy ho môžete prebrúsiť, natrieť a chytí druhý dych. Na druhej strane zdeformovanému plastu nepomôže už ani svätená voda.

Dôležité je čím drevo ošetríte. Raz za pár rokov ho predsa len treba pretrieť. Odporúčame vám dvojzložkovú olejovú emulziu. Prvý náter je riedky a vsiakne do dreva. Jeho úlohou je znechutiť drevo škodcom. Povrchová glazúra ako druhá vrstva je hustejšia. Jej cieľom je odrážať vodu. Tiež obsahuje UV faktor, ktorým chráni domček pred slnkom ako taký opaľovací krém. „Pokožka“ domčeka nestarne. Aspoň nie tak rýchlo.

Nátery kúpite aj pigmentované, takže po čase môžete zmeniť identitu dreva. A razom je z buku čerešňa. Ale ako sa vraví prirodzená krása je tá najlepšia. A domčeku nespôsobíte krízu identity.

Oceľový záhradný domček bez starostí

To najlepšie sme si nechali nakoniec. Náročný plast, ktorého tvary dlho nevydržia. Drevo, ktoré pôsobí estetickejšie, ale treba sa oň pravidelne starať. Hľadáte nízko-údržbové moderné riešenie? Vsaďte na plechový záhradný domček.

Záhradný domček s svoma svetlíkami

Po rokoch používania ho vďaka kvalitnej omietke vôbec nemusíte natierať. Je stabilný aj v extrémnych poveternostných podmienkach. Sneh, krúpy, fujavica? Žiaden problém. Všetko zariadia oceľové steny a kvalitná strecha. Tak na čo ešte čakáte? Vyskladajte si svoj záhradný domček v našom konfigurátore.