Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako prerobiť garáž na bývanie?

Atypická montovaná garáž v žltej omietke s hnedými doplnkami
Publikované 09.12.2021 10:00

Bojujete vo vašom dome s nedostatkom miesta? Uvažujete o prestavbe garáže tak, aby ste ju mohli využívať na bývanie? Znie to ako zaujímavý nápad – steny aj strecha už predsa stoja, čo zvádza k predstave, že prerobenie garáže na byt či malý dom nebude problém. Obvykle to však nie je také jednoduché, ako by sa mohlo zdať na prvý pohľad. Ak sa chcete do takejto prerábky pustiť, mali by ste si vopred premyslieť odpovede na týchto sedem otázok.

1 Aký priestor vlastne potrebujete?

Ak by ste chceli garáž prerobiť na byt napríklad pre rodičov či najstaršieho syna, teda na trvalo obytný priestor, jej prestavba by bola zrejme komplikovanejšia než nová stavba alebo prístavba k domu. Na stavby určené na bývanie sa totiž kladie množstvo prísnych požiadaviek, týkajúcich sa denného osvetlenia, spotreby energie a podobne, ktorých splnenie by bolo pri prestavbe garáže naozaj náročné.

Detail na atiku

Iný prípad však je, ak potrebujete skôr priestor, ktorý bude plniť doplnkovú funkciu k hlavnej stavbe rodinného domu – napríklad letnú kuchyňu, v ktorej by ste mali dostatok miesta na spracovanie a uskladnenie úrody, útulnú dielňu na vaše hobby, prípadne miesto, kde si môžete zahrať s kamarátmi biliard alebo nahlas pustiť hudbu, ktorou zvyšok rodiny nie je práve nadšený. Možností na trávenie voľného času, na ktoré možno využiť upravenú garáž, je naozaj neúrekom. Reálnejšia než prestavba garáže na dom je tiež jej úprava napríklad na letný domček pre hostí, teda na akýsi typ rekreačnej chaty.

2 Čo s garážovou bránou?

Táto otázka patrí k zásadným. Do garáže prerobenej na bývanie, hoci aj rekreačné, či voľnočasové aktivity, predsa nebudete vchádzať garážovou bránou. Možnosti sú v zásade dve – buď tento otvor zamurujete, alebo doňho osadíte zasklenú stenu. Rozhodnutie závisí najmä od toho, kde je garáž situovaná v rámci pozemku. V prvom prípade je užitočné využiť novú stenu na osadenie okna, prípadne aj dverí, a to najmä vtedy, ak garáž stojí samostatne a nemá dvere, ktoré by ju spájali s domom.

Garáž na náradie v showroome

V druhom prípade by malo byť otváranie zasklenej steny samozrejmosťou. Ideálne je, ak sa pred ňou dá vybudovať aj zastrešená terasa – z bývalej garáže tak môže vzniknúť miestnosť prepojená s exteriérom (napríklad letná jedáleň), skvelá na trávenie príjemných teplých dní.

3 Ako zaistíte denné svetlo a vstup?

Ak chcete garáž používať na iný účel než na aký bola pôvodne určená, zrejme k nej budete musieť doplniť vstupné dvere a minimálne jedno okno. Na zabezpečenie denného svetla a vstupu do priestoru je optimálne využiť stenu, kde bola pôvodne umiestnená garážová brána, no možno bude potrebné napríklad aj ďalšie okno – potrebné úpravy v tomto smere závisia od plánovaného spôsobu využívania a prípadného pôvodného napojenia garáže na dom.

Vnútro atypickej garáže

4 Čo so stenami a stropom?

Tie bude zrejme potrebné zatepliť a novú povrchovú úpravu budú potrebovať aj z nezateplenej strany. Steny bežnej garáže je optimálne zatepliť zvonka, v prípade plechovej garáže s hotovou odolnou vonkajšou omietkou zvážte skôr zateplenie z vnútornej strany, pri ktorom zároveň urobíte vnútornú povrchovú úpravu napríklad pomocou sadrokartónových dosiek (ich výhodou môže byť aj to, že sa za nimi skryjú nové rozvody elektriny).

Zateplenie garáže sklenou vatou a osb doskou

Ak nechcete do strechy garáže radikálne zasiahnuť, zvoľte jej zateplenie zvnútra. Na zateplenie stien sú určené najmä dosky z polystyrénu alebo minerálnej vlny, na zateplenie stropu z vnútornej strany môžete použiť minerálne izolačné dosky alebo fúkanú izoláciu, ktorá sa dá aplikovať nad doplnený podhľad.

5 Aká bude úprava podlahy?

Domček pre hostí, letná kuchyňa či „pánska klubovňa“ budú zrejme potrebovať novú podlahovú krytinu, a ak chcete priestor využívať aj mimo letnej sezóny, aj tu bude potrebné dodatočné zateplenie. A tu sa dostávame k jednému z možných úskalí – zateplením stropu a podlahy z vnútornej strany sa zmenší svetlá výška priestoru a je otázne, či bude aj po tejto úprave dostatočná.

Vyrovnávanie náteru podlahy v garáži

To, samozrejme, závisí od pôvodnej svetlej výšky garáže a hrúbky zateplenia. Svetlá výška obytnej miestnosti by mala byť minimálne 2,4 m, pri doplnkových priestoroch to môže byť 2,1 m. Vhodná výška teda závisí od spôsobu využívania priestoru, ale aj od vašej výšky, aby ste sa v novej miestnosti necítili stiesnene.

6 Aké rozvody budú potrebné?

Bez elektriny sa určite nezaobídete, a ak má byť súčasťou nového priestoru aj kuchyňa alebo toaleta, bude potrebný aj prívod vody a odpadové potrubie. S elektrinou veľký problém nebýva, keďže je privedená do väčšiny garáží. Stačí teda naťahať „drôty“ k novým vypínačom, zásuvkám a svietidlám, ktoré budete potrebovať. Prívod vody a nový odpad môže však predstavovať náročnejšiu úlohu. Nezabudnite pritom, že oboje je prácou pre odborníkov.

Rozvodová skriňa

7 Ako zabezpečíte vykurovanie?

Ak chcete nový priestor využívať aj v chladnejších mesiacoch, treba vyriešiť tiež spôsob jeho vykurovania. V prípade, že je garáž súčasťou rodinného domu, bude možno vhodné napojiť ju na existujúci vykurovací systém. Ak stojí objekt samostatne, najjednoduchšia realizácia je spojená s elektrickým sálavým vykurovaním – môžete použiť napríklad elektrické rohože, ktoré budú súčasťou novej podlahy, alebo sálavé panely.

Samozrejme, musíte počítať s vyššími platbami za elektrinu, najmä ak objekt nie je dostatočne zateplený. Ďalšou vhodnou možnosťou je piecka alebo krbové kachle na drevo. Pri zvažovaní najvhodnejšieho miesta pre ne budete pritom limitovaní najmä možnosťami na umiestnenie komína, ktorý môže byť tiež najväčšou komplikáciou pri realizácii.

Zvážte rôzne možnosti

Ak uvažujete o bývaní v garáži, mali by ste dobre zvážiť všetky pre aj proti takejto prestavby. Jeden typ priestoru síce získate, no zároveň iný stratíte, mali by ste si teda premyslieť, kde budete parkovať auto a kam uložíte veci z garáže. Ako vidno z predchádzajúcich riadkov, prestavba garáže na dom nie je úplne jednoduchá záležitosť a dôležité je uvedomiť si pritom aj fakt, že hrubá stavba, teda základy, múry a strecha, predstavujú približne 10 % z celkovej ceny domu.

Montážník meria

Prestavba garáže sa teda oplatí najmä v prípade, keď na pozemku nemáte inú možnosť stavať. Ak však v záhrade miesto máte a potrebujete napríklad letnú kuchyňu, domček pre hostí či priestor na hobby, bude možno rozumnejšie využiť na to nový záhradný domček. Montovaný záhradný domček je hotový naozaj rýchlo, môžete ho mať za rozumnú cenu a okná či dvere si naplánujete tak, aby vyhovovali jeho budúcemu využitiu. Jeho konečná úprava presne podľa vašich predstáv bude teda omnoho jednoduchšia.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON