Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako si doma vypestovať mladých záhradkárov

Deti sa držia za ruky pri fúriku plného lístia
Publikované 09.03.2020 13:12

Vyrástli vaše detičky do rozmerov, kedy už môžu pomáhať doma či na záhrade? Najviac ich bude motivovať práca hrou. Dnes vám ukážeme, ako ich zabaviť na čerstvom vzduchu a zároveň v nich vybudovať vzťah k prírode a záhradkárčeniu.

Aké vlastnosti a zručnosti rozvíja záhradkárčenie

  1. Zodpovednosť. Buduje sa tým, že sa deti vlastnoručne starajú o živú vec. Aj od vás drankajú domáce zvieratko? Začnite rastlinkami a uvidíte, ako im to pôjde. 
  1. Sebavedomie. Utvára sa dosahovaním vlastných cieľov. Napr. keď si vaše ratolesti vypestujú svoje vlastné jedlo. Jahody hneď chutia o čosi sladšie.
  1. Zvedavosť. Tá je síce u detí prirodzená, ale v dnešnom svete ju treba podporovať aj mimo obrazoviek a monitorov. Nové vedomosti priamo z praxe neskôr pomôžu prepájať súvislosti v drobných hlavičkách škôlkarov i školákov.
  2. Spolupráca, fyzická aktivita a láska k prírode. Niet, čo dodať.

Rebrík opretý o záhradný domček na záhrade

Ako motivovať deti k práci na záhrade

Niekedy to teda naozaj nie je ľahké. A veľmi závisí aj od veku dieťaťa. Mladšie deti sa radi zašpinia, tie staršie zas potrebujú skutočne kreatívne podnety. Predtým než začnete, navštívte botanickú záhradu, farmu či komunitnú záhradu, odkiaľ načerpáte inšpiráciu. Zistíte, čo vaše ratolesti zaujalo.

Pestujte pestrofarebné kvety a chuťovo zaujímavé jedlo. Všetky deti milujú jahody či kukuricu. Výnimočné môže byť i pestovanie slnečníc, ktoré sa otáčajú za slnkom. A čo tekvice? Vypestujete ich a na jeseň vyrezávate. Doprostred záhrady spolu postavte poriadneho strašiaka, aby vašu domácu produkciu neohrozil predátor.

Chlapček vo dverách záhradného domčeka

Odporúčame vám vysadiť rastliny, ktoré pritiahnu motýle a iný zaujímavý hmyz. Drobci tak spoznávajú zvieratká, ktoré sa v dnešných časoch len tak nevidia. Zamyslite sa, kedy ste naposledy videli motýľa?

Nech robíte, čo robíte, vždy prispôsobte veľkosť a váhu nástrojov veľkosti vášho potomka. Motivácia pokračovať spočíva v splnení cieľov. Čo by mohlo byť dosť náročné, ak by ste dali štvorročnému do rúk lopatu. Pokojne začnite hračkárskym záhradným náradím, stačí prispôsobiť pôdu.

Vyzvite decká, aby sa vŕtali v špine. Tie najmladšie budú nadšené. Len si spomeňte na akúkoľvek reklamu na prací prostriedok a pochopíte. Zaujať ich môžete i robením koláčikov z blata. Ak by ste chceli trošku čistejšiu zábavku, môžete spolu pripraviť napr. búdku pre vtáčiky. Zaveste ju blízko garáže alebo záhradného domčeka, aby sa deti mohli chodiť pozerať na živé predstavenie. 

Vtáčia búdka zpredu s nápisom "Welcome love birds"

Ako ešte navnadiť deti k práci v záhrade? Dajte im vlastný priestor. Nemusí byť extra veľký, ale mali by mať zaň plnú zodpovednosť. Sami budú rastlinky polievať a kontrolovať ich rozvoj. Samozrejme, buďte pripravený ako odborný konzultant pre vášho mladého záhradkára.

Chlapček pomáha v záhrade pri mrkve

V neposlednom rade, v jednoduchosti je krása. Zložité úlohy si nechávajte na časy, keď budú vaši potomkovia starší a budú trénovať odvrávanie. Staršie deti zaujmete skôr, ak ich zapojíte do plánovania dizajnu celej záhrady. 

Zabezpečte im bezpečie

Čím menšie deťúrence, tým väčšia opatrnosť. Starajte sa o záhradu čo možno najviac organicky, aby zbytočne neprichádzali do styku s chemikáliami. Okrem nebezpečnejších nástrojov by ste mali uložiť napr. hnojivá a spreje tam, kam nemajú prístup. 

Poriadok na poslednom mieste

Prečo? No lebo ho robíme na záver. :) To však neuberá na jeho dôležitosti. Všetko náradie a príslušenstvo by malo mať svoje miesto. Buď v montovanej garáži, alebo v záhradnom domčeku. Pokiaľ patrí montovaný záhradný domček deťom na hranie, vytvorte im kútik, kde budú skladovať vlastné záhradné náčinie.

Farebné kvety pred záhradným domčekom

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON