Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako vybrať vírivku do záhrady či na terasu?

Skupina štyroch priateľov zabávajúca sa vo vírivke.
Publikované 25.05.2024 10:00

Vírivky, známe aj ako jacuzzi alebo hot tub, sa stali symbolom luxusu a pohodlia. Sú populárne nielen vo wellness centrách, ale čoraz častejšie sa nachádzajú aj v domácnostiach. Ponúkajú mnoho zdravotných a relaxačných benefitov, ktoré môžu výrazne prispieť k zlepšeniu kvality života. V tomto článku sa pozrieme na benefity víriviek, rôzne typy, a tipy na umiestnenie v záhrade alebo na terase.

Benefity víriviek

Relaxácia a zníženie stresu

Teplá voda v kombinácii s masážnymi tryskami pomáha uvoľniť svaly a znížiť stres. Hydroterapia podporuje uvoľnenie endorfínov, čo sú látky prirodzene zlepšujúce náladu.

Zlepšenie spánku

Pravidelné používanie vírivky môže prispieť k lepšiemu spánku. Teplá voda pomáha uvoľniť telo a myseľ, čo vedie k hlbšiemu a kvalitnejšiemu spánku.

Zlepšenie krvného obehu

Hydroterapia podporuje zlepšenie krvného obehu a okysličovanie tkanív, čo môže pomôcť pri zotavovaní sa z úrazov a zlepšení celkového zdravia.

Úľava od bolesti

Vírivky môžu pomôcť pri zmierňovaní bolesti svalov a kĺbov, čo je prospešné pre ľudí trpiacich artritídou alebo inými chronickými bolesťami.

Sociálne benefity

Vírivka je ideálnym miestom na stretnutia s rodinou a priateľmi, čo môže posilniť sociálne väzby a zlepšiť náladu.

Typy víriviek

  • Nafukovacie vírivky sú cenovo dostupné a jednoduché na inštaláciu. Sú ideálne pre tých, ktorí chcú vyskúšať výhody vírivky bez veľkých investícií.
  • Akrylové vírivky sú odolné a elegantné, často s rôznymi masážnymi funkciami. Sú skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú dlhodobé riešenie.
  • Drevené vírivky sú tradičné a esteticky príťažlivé. Vyžadujú pravidelnú údržbu, ale poskytujú autentický zážitok.
  • Kompaktné vírivky sú menšie a prenosné modely, ktoré sa hodia aj do menších priestorov, napríklad na terasu.

Umiestnenie vírivky

V záhrade

Vírivku je možné umiestniť v záhrade, kde môže byť súčasťou vonkajšieho relaxačného priestoru. Je dôležité vybrať miesto s rovnou plochou a zabezpečiť dostatočné odvodnenie.

Na terase

Vírivka na terase poskytuje pohodlný prístup z domu. Je potrebné skontrolovať, či terasa má dostatočnú nosnosť a je vodotesná.

Pod prístreškom

Umiestnenie vírivky pod prístreškom alebo pergolou poskytuje ochranu pred poveternostnými vplyvmi, čo predĺži jej životnosť a zvýši komfort používania počas celého roka.

Tipy na inštaláciu

  • Zabezpečte správne elektrické pripojenie – vírivky potrebujú špecifické elektrické pripojenie, ktoré by mal nainštalovať odborník.
  • Zvoľte vhodnú podlahu – pod vírivku je vhodné umiestniť stabilný a rovný povrch, ako je betónová plocha alebo špeciálna podložka.
  • Ochrana súkromia – premyslite si umiestnenie tak, aby ste mali dostatok súkromia, napríklad s využitím plotov, rastlín alebo zásten.

Ako vybrať správnu vírivku

Výber správnej vírivky môže byť náročný vzhľadom na širokú škálu možností na trhu. Tu sú kľúčové faktory, ktoré treba zvážiť pri ich výbere, vrátane materiálu, veľkosti, teplotného rozsahu, elektrických a vodných pripojení, zazimovania a aktuálnych trendov.

Materiál vírivky

Na trhu je celý rad víriviek vyhotovených z rôznych materiálov. Cenovo dostupné, ľahko prenosné, jednoduché na inštaláciu a skladovanie sú nafukovacie vírivky. Sú ale menej odolné, majú kratšiu životnosť a obmedzené masážne funkcie.

Pevné (akrylové) vírivky sú oveľa odolnejšie, poskytujú široký výber masážnych funkcií a sú aj esteticky príťažlivé. Nevýhodou je vyššia cena a náročnejšia inštalácia.

Ak máte radi tradíciu, najlepšie ju spĺňajú drevené vírivky. Tradičný vzhľad, prírodný materiál a dobrá tepelná izolácia sú ich hlavnými výhodami. Vyžadujú ale pravidelnú údržbu a tiež sú drahšie.

Pre menšie priestory, napríklad na terasu, sú vhodné kompaktné vírivky. Sú prenosné, menšie, ale majú aj obmedzené funkcie v porovnaní s väčšími modelmi.

Veľkosť vírivky

Vírivky sa vyrábajú v rôznych veľkostiach od malých modelov pre 2-3 osoby až po veľké modely pre 8 a viac osôb. Vyberajte podľa toho, koľko ľudí bude vírivku používať najčastejšie. Zmerajte dostupný priestor na terase alebo v záhrade a vyberte vírivku, ktorá sa tam pohodlne zmestí. Nezabudnite na dostatok miesta okolo vírivky pre prístup a údržbu.

Rozsah teplôt

Väčšina víriviek má nastaviteľný rozsah teplôt od 26°C do 40°C. Vyššie teploty sú vhodné na relaxáciu a liečbu, zatiaľ čo nižšie teploty môžu byť osviežujúce v horúcich dňoch. Vyberte vírivku s dobrou tepelnou izoláciou a efektívnym ohrevom, aby ste ušetrili na energiách a udržali vodu teplú počas chladnejších mesiacov.

Elektrické a vodovodné pripojenie

Väčšina víriviek vyžaduje špeciálne elektrické pripojenie, zvyčajne 220-240V s uzemnením, ktorého inštaláciu by mal vykonať kvalifikovaný elektrikár. Vírivky sa obvykle napúšťajú pomocou záhradnej hadice. Zabezpečte, aby bola v blízkosti prístupná voda.

Zazimovanie vírivky

Nafukovacie vírivky vyprázdnite a dôkladne vysušte pred skladovaním v interiéri počas zimy. Pri pevných vírivkách vyprázdnite vodu, vyčistite trysky a filtračný systém, a použite špeciálne kryty alebo plachty na ochranu pred mrazom. Zvážte použitie nemrznúcej kvapaliny v potrubí. Ak si netrúfate urobiť to sami, zverte zazimovanie radšej odborníkovi.

Náklady na údržbu vírivky

Vírivka ponúka relaxáciu a zdravotné výhody, ale zároveň je spojená s neustálymi nákladmi na údržbu. Porozumenie týmto nákladom vám pomáha efektívne plánovať rozpočet a zabezpečiť, aby vaša vírivka ostala v dobrom stave.

  • Náklady na vodu a chemikálie – vírivku je potrebné vyprázdniť a doplniť každé 3-4 mesiace. Náklady na vodu závisia od miestnych sadzieb. Na udržanie vody čistej a bezpečnej budete potrebovať rôzne chemikálie, vrátane chlóru alebo brómu, vyvažovačov pH a dezinfekčných prostriedkov.
  • Náklady na elektrinu potrebnú na prevádzku vírivky sa líšia v závislosti od jej veľkosti, frekvencie používania a energetických sadzieb. Investícia do energeticky úsporného modelu s dobrým izolovaním a efektívnym vykurovaním môže pomôcť tieto náklady znížiť.
  • Výmena krytu – kvalitný kryt vírivky môže vydržať až 5 rokov, ale expozícia vonkajším vplyvom môže skrátiť jeho životnosť.
  • Rutinná údržba sa odporúča robiť aspoň raz ročne, najlepšie prostredníctvom odborníka na pravidelné údržbové kontroly.
  • Opravy – náklady na opravy sa veľmi líšia v závislosti na probléme. Menšie opravy, ako napríklad oprava únikov, môžu stáť pár desiatok eur, zatiaľ čo väčšie opravy, ako je výmena čerpadla alebo ohrievača, môžu stáť aj 1 000 eur alebo viac.
  • Výmena filtra – filtre je potrebné pravidelne čistiť a vymieňať každých 12-24 mesiacov v závislosti od používania.
  • Rôzne náklady – doplnky ako schody, zábradlia alebo vylepšené trysky môžu zvýšiť celkové náklady na údržbu. Ide zvyčajne o jednorazové nákupy, ale je dobré zahrnúť ich do vášho rozpočtu.

Doplnky ku vírivke: Zábava, bezpečnosť a komfort

Pri výbere doplnkov k vírivke je dôležité zvážiť ich prínosy nielen pre zábavu a pohodlie, ale aj pre bezpečnosť a údržbu. Tu sú niektoré populárne doplnky, ktoré môžete zvážiť.

Bluetooth reproduktor

Prenosný bluetooth reproduktor umožňuje prehrávanie hudby priamo z vášho smartfónu alebo tabletu. To vytvára príjemnú atmosféru a zvyšuje zážitok z kúpeľa vo vírivke. Existuje niekoľko výrobcov, ktorí ponúkajú vodotesné bluetooth reproduktory navrhnuté špeciálne pre použitie v blízkosti vody.

Podsvietenie

LED osvetlenie môže vytvoriť relaxačnú atmosféru a pridať vašej vírivke estetickú kvalitu. Rôzne farebné možnosti umožňujú prispôsobiť osvetlenie podľa nálady. Väčšina moderných víriviek má LED osvetlenie zabudované, ale existujú aj externé LED svetelné pásky, ktoré môžete pridať ako doplnkový prvok.

Filtre

Kvalitné filtre sú nevyhnutné na udržanie čistej a zdravej vody vo vašej vírivke. Filtračný systém odstraňuje nečistoty a zabraňuje rastu baktérií. Existuje mnoho rôznych typov filtrov, vrátane mikrofiltrov, filtračných vložiek a kôrových filtrov, ktoré môžu byť vhodné pre rôzne typy víriviek.

Aromaterapia

Aromaterapia pomocou éterických olejov môže pridať ďalší prvok relaxácie k vašej vírivke. Rôzne vône môžu mať upokojujúci účinok na telo a myseľ. Existujú špeciálne aromaterapeutické prípravky navrhnuté pre použitie v vírivkách, ktoré sa môžu pridať priamo do vody alebo do špeciálnych difuzérov.

Zabezpečenie a bezpečnostné pokrývky

Bezpečnostné pokrývky sú dôležité pre bezpečnosť a ochranu detí a domácich zvierat pred nechceným prístupom k vírivke. Taktiež pomáhajú udržiavať teplotu vody a znížiť náklady na vykurovanie.

Termokryty a izolačné plachty

Tieto plachty sa používajú na izoláciu a udržanie teploty vody v chladných mesiacoch. Pomáhajú znížiť náklady na vykurovanie a zlepšujú energetickú účinnosť vírivky.

Ovládacie panely a aplikácie

Moderné vírivky majú často ovládacie panely s dotykovými obrazovkami alebo smartfónové aplikácie, ktoré umožňujú ľahké nastavenie teploty, programovania masážnych režimov a monitorovanie kvality vody.

Vybavenie pre zábavu a relaxáciu

Medzi ďalšie doplnky patria napríklad držiaky na poháre, uteráky, vankúše a sedadlá s masážnymi tryskami pre maximálny komfort a pohodlie.

Pri výbere doplnkov ku svojej vírivke je dôležité zvážiť vaše individuálne potreby a preferencie, ako aj kvalitu a spoľahlivosť produktov. Investícia do vhodných doplnkov môže výrazne zvýšiť váš zážitok z kúpeľa vo vírivke a prispieť k celkovému pohodliu a zábave.

Trendy v jacuzzi svete

Svet víriviek sa neustále vyvíja a ponúka stále inteligentnejšie a luxusnejšie modely. Pozrime sa aspoň na niektoré „vychytávky“.

Inteligentné ovládanie – vírivky s možnosťou ovládania cez mobilné aplikácie, ktoré umožňujú nastavenie teploty a spustenie masážnych programov na diaľku.

Ekologické riešenia – vírivky s lepšou energetickou účinnosťou, solárnym ohrevom a systémami na recykláciu vody.

Prispôsobenie individuálnym potrebám –  možnosť prispôsobiť vzhľad a funkcie vírivky podľa osobných preferencií, vrátane osvetlenia, zvukového systému a aromaterapie.

Hydroterapeutické funkcie – pokročilé masážne systémy zamerané na konkrétne časti tela, ako sú chrbát, krk a nohy.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON