Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ekologický pohľad na drevo, hliník a oceľ

Oceľové tyče
Publikované 23.06.2020 12:16

Aký materiál má najväčšiu životnosť? Prečo radšej hliníkové okná? A prečo oceľové dvere? Ktorý sa dá po rokoch zrecyklovať na iný účel? Hm, máte kopu otázok o materiáloch, ktoré plánujete použiť? Na niektoré máme odpovede už v tomto texte. Ak vás zaujímajú, čítajte ďalej.


Nie je drevo ako drevo

Drevo sa dnes pokladá za materiál s nižšou životnosťou a veľa razy sa nahrádza inými materiálmi, napríklad murivom. Aby sme aspoň trochu postavili na stranu dreva, treba povedať, že až takú nízku životnosť nemá a dokonca niektorí odborníci tvrdia, že je menej horľavé ako iné materiály. Napriek tomu je to prírodný materiál organického charakteru, ktorý môžu znehodnocovať rozličné činitele. Určite neprežije v nijakom aj keby deformovanom stave požiar a tiež sa ťažko vysporadúva napadnutím hubami. 

Drevo natreté pastelovými farbami

Trvanlivosť dreva sa výrazne líši podľa druhov. Zvýšenej vlhkosti celkom dobre odoláva dub. Toto drevo je ale finančne náročnejšie, a tak sa pri konštrukciách používa menej. Viac na dotvorenie interiéru. Celkom dobrú životnosť má borovica a smrekovec. Od týchto drevín má menšiu životnosť smrek. Smrek má, ale okrem ľahkej dostupnosti u nás, jednu dôležitú výhodu. A to, že má po vysušení najnižšiu hmotnosť na meter kubický a tiež väčší obsah vzduchu, ktorý je výborným tepelným izolantom.

Borovica

Ak by ste sa rozhodli pre stavbu z dreva, je dôležité vybrať si firmu, ktorá si potrpí na konštrukčné detaily. Zlé navrhnuté detaily môžu spôsobiť, napríklad zatekanie vody do spojov. Určite nechcete svoju stavbu rekonštruovať skôr, ako ste plánovali len kvôli pôsobeniu vody. Ak sa chcete vyhnúť pôsobeniu vetra a slnka, majte dostatočný presah strechy. 

Poruchy na drevenej konštrukcii závisia, ako sme si už povedali, najmä od druhu dreva a klimatických podmienok, v ktorých sa vaša stavba nachádza. Počítajte úplne so všetkým. So slnkom, s prízemnou ale aj vzdušnou vlhkosťou, dažďom, snehom, ľadom, námrazou, rozdielom teplôt, prachom… Ak sa na to dobre a odborne pripravíte, svoju drevenú stavbu, môžete pred nimi ochrániť a v dobrej kondícii udržať relatívne dlho.

Drevená konštrukcia

Dopyt po dreve z roka na rok rastie. Máme radi jeho vôňu, pokladáme ho za ekologický materiál. Ale… len zhruba 20 % dreva v našom okolí pochádza z recyklácie, zvyšné boli pôvodne zdravé stromy z odlesnených plôch. Čo až také ekologické nie je. Je výborné, že sa firmy začínajú viac a viac zaoberať recykláciou dreva a dokonca sa na ňu dá použiť všetko, čo má drevený základ. Od nábytku cez drevené podlahy, okenné rámy, stavebné drevo, suché drevné materiály až po čerstvé odpadové drevo, ktoré vzniká po údržbe zelene.

Drevný odpad sa zbiera a spracúva. Následne sa odvezie do fabrík, ktoré z neho vyrábajú drevotrieskové dosky na nábytok alebo stavebný materiál. Menej kvalitné drevo a konáre stromov spracúvajú na štiepku, ktorá sa v špeciálnych kotloch spaľuje a vyrobí sa z nej elektrická energia a teplo.

Oheň v krbe


Hliník z lietadiel do domov

Predstavte si, že hliník je tretím najrozšírenejším prvkom na zemi. Má až 8,13 % zastúpenie. Väčšie zastúpenie má už len kyslík a kremík. Objavený bol v roku 1827 nemeckým chemikom a lekárom Friedrichom Wöhlerom a priam okamžite sa stal vzácnym kovom. V tom čase sa využíval najmä na dekoratívne účely. Napríklad sa z neho vyrábali gombíky pre vojakov. Kým sa nezačali stavať továrne na jeho spracovanie, bol príliš drahý na bežné použitie. Po vzniku tovární mal však pred sebou obrovskú budúcnosť.

Lietadlo

Pre svoju ľahkosť začal nahrádzať železo a iné kovy a svoje využitie začal nachádzať všade tam, kde je potrebná dlhá životnosť a vysoká pevnosť pri nízkej hmotnosti. Najmä v leteckom a automobilovom priemysle. Dnes je hliník obľúbeným stavebným materiálom so širokým využitím. Prečo? Najmä vďaka svojej životnosti.

Oceľové hranoly

Životnosť hliníkových rámov je zhruba sto rokov. Dosť vysoká, čo poviete. Tieto materiály majú aj mnoho ďalších výhod. Napríklad sa nemusíme každých pár rokov zaoberať obnovou ich povrchu. Hliník tiež vydrží zmeny počasia a my vďaka nemu nemíňame toľko na ochladzovanie alebo vykurovanie priestorov.

Plast a drevo kvôli slnku menia svoju farbu. Hliník nie. Pokiaľ si potrpíte na ekologické hľadisko vašej stavby, zrejme ste náchylný použiť ho, pretože je 100% recyklovateľný. Znamená to, že ani pri ďalšom spracovaní nestráca svoju kvalitu. Vďaka tomu ho v stavebníctve pokladáme za jeden z najekologickejších materiálov.

Zelená rastlina v ruke

Z jeho tepelnoizolačných a zvukovoizolačných vlastností sa môžeme tešiť mnoho rokov. Niekto si myslí, že moderný vzhľad hliník predurčuje skôr pre moderné priestory. Nie je to tak. Je vhodný aj tam, kde chceme doladiť pôvodné dielo menej nápadnou novou konštrukciou. Hliníkové rámy nie sú tak robustné ako drevo, sú doslova nenápadné a aj napriek tomu unesú väčšie plochy skla a odolávajú silnému vetru a vlhkosti.


Oceľ nielen proti zlodejom

Ešte väčšiu odolnosť má oceľ. Voči nečasu je výborná oceľová strešná krytina, nosníky alebo aj steny, ktoré veľmi obľubujú aj naši zákazníci napríklad na montovaných prístreškoch GARDEON. Vysokú odolnosť má oceľ aj voči vandalom. A to najmä oceľové dvere alebo brány. Zdolať oceľové dvere dá zabrať oveľa viac ako drevené či plastové.

Dvere Hormann LPU42 v antracitovej farbe

Preto, ak vám ide o zabezpečenie chalupy, chaty alebo záhradného domčeka, v ktorom máte odložené všetky svoje poklady (ktoré nemôžete kvôli pokoju v rodine nasťahovať do obývačky), odporúčame vám oceľové dvere, alebo rovno oceľový záhradný domček. Radi vám poradíme, na ktorých miestach vašej stavby je použitie ocele najvhodnejšie a najekonomickejšie. Pokojnejší budete vy, vaša manželka a, ak ide o montovanú garáž, aj vaša poisťovňa.

Montovaná garáž pre dve autá v bielej omietke

Oceľ je zďaleka najrecyklovanejší materiál na svete. Predstavte si, že veľká časť celkovej svetovej produkcie ocele je vyrobená naozaj zo šrotu.

Vedeli ste, že…?

  • Hliníková plechovka vyhodená do prírody sa rozkladá 500 rokov 
  • Kovy tvoria 4 % odpadu vyprodukovaného v domácnosti 
  • Hliník a oceľ možno recyklovať donekonečna
  • Sklo, hliník a oceľ nestrácajú opakovanou recykláciou svoje vlastnosti
  • Na výrobu jedného bicykla treba 670 hliníkových plechoviek
  • Drevo tvorí na skládkach až 10% celkového odpadu
  • Oceľové rámy auta obsahujú najmenej 25% recyklovanej ocele. U domácich spotrebičov je to až 75% hmoty
Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON
https://www.pexels.com/