Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Hrajú sa vaše deti v garáži? Pozor na ich bezpečnosť!

Chlapec v pneumatike
Publikované 02.03.2017 09:25

Máte malé deti? V tom prípade sa určite vo svojej domácnosti snažíte spraviť bezpečnostné opatrenia, ktoré zabránia možným úrazom a nehodám. Ale máte rovnako bezpečnú aj garážGaráže vo všeobecnosti nepatria práve k najbezpečnejším miestam, kde by mohli deti zostať bez dozoru. Pre deti je v nich toľko úžasných prístrojov a nástrojov, pre rodičov kopec nástrah. Auto, garážová brána, ostré nástroje a náradie, toxické a horľavé látky a nespočetne veľa ďalších predmetov, ktoré by mohli na dieťa spadnúť a spôsobiť mu zranenie. Ako sa vyhnúť možným nebezpečenstvám? Máme pre vás niekoľko tipov, ako spraviť z garáže bezpečnejšie miesto.

1. Zabezpečte priestor garáže

Základom je zabezpečiť garáž samotnú. Ako na to?

  • Zabráňte tomu, aby sa do garáže mohlo dieťa dostať samé. Predsa len, najväčšie nebezpečenstvá striehnu na deti práve vtedy, keď sú bez dozoru dospelých.
  • Pri vjazde alebo výjazde z garáže nikdy nenechávajte deti bez dozoru. Pri cúvaní sa vždy uistite, že dieťa nestojí za autom. Pozor na mŕtvy uhol! Dieťa by ste mali v prípade pohybujúceho sa vozidla vždy vidieť.
  • Udržujte poriadok v garáži. Len tak pohodené veci môžu deťom spôsobiť vážne zranenia. Dbajte na priechodnosť všetkých uličiek a dostatočné osvetlenie, ktoré umožní lepšiu orientáciu nielen deťom, ale aj vám.

2. Zabezpečte garážovú bránu

Jedno z najväčších nebezpečenstiev v garáži predstavujú garážové brány. Často dochádza k privretiu rúk či prstov do kladky, závesov alebo pružín brány.

  • Deti držte v dostatočnej vzdialenosti od pohyblivých častí garážovej brány. Sú to ťažké a „padajúce“ dvere, ktoré môžu spôsobiť vážne zranenia. Pravidelne testujte aj funkčnosť mechanizmu zatvárania.
  • Uistite sa, že má správne nainštalované senzory, ktoré by nemali byť vyššie ako 15 cm od zeme. Skontrolujte, či senzory správne rozoznajú prekážku a v prípade potreby zabezpečia jej zastavenie. Aj ich funkčnosť pravidelne kontrolujte.zabezpečenie garážovej brány Hormann
  • Nainštalujte ovládanie brány dostatočne vysoko tak, aby naň nedosiahli detské ruky. Ak máte bránu na diaľkové ovládanie, rovnako zabezpečte aj to.

3. Zabezpečte vozidlá v garáži

Aj keď je hra na šoférovanie jedna z najobľúbenejších, určite nenechávajte deti hrať sa v aute samé. Takúto zábavu im doprajte výhradne vo vašej prítomnosti.

  • Zamknite dvere a kufor vášho auta, aby deti nemohli otvoriť jeho dvere. Tie spôsobujú časté úrazy prstov.
  • Nikdy nenechávajte kľúč vo vnútri vozidla ani na mieste, ktoré je pre dieťa ľahko dostupné. Dieťa môže vozidlo naštartovať a spôsobiť nehodu s iným vozidlom či objektom. V uzatvorenej garáži môže dôjsť aj k otrave oxidom uhoľnatým.
  • Zabezpečte aj motocykel a bicykel tak, aby nemohli na dieťa spadnúť.

Dieťa za volantom

4. Zabezpečte chemikálie

V garáži majú okrem vášho auta pravdepodobne miesto aj rôzne chemické látky, ktoré môžu spôsobiť vážne otravy.

  • Chemické látky pre údržbu vozidla, ako napríklad nemrznúcu zmes, zmesi do ostrekovačov, benzín či olej, uchovávajte vo vhodných obaloch alebo nádobách mimo dosahu detí najlepšie v uzamknutej skrini.
  • Niektoré chemikálie môžu navzájom reagovať a spôsobiť požiar. Prečítajte si štítky na chemikáliách a skladujte ich v bezpečnej vzdialenosti od seba.

5. Zabezpečte pracovné nástroje

Používate garáž aj ako odkladací priestor pre náradie a pracovné nástroje? Zabezpečte ich tak, aby sa nemohli stať zdrojom úrazu.

  • Akýkoľvek nástroj či náradie s ostrými hranami uzamknite v skrini, alebo uložte na policu mimo dosah svojich detí. Ak sú uchytené na stene alebo na policiach, dávajte pozor na to, aby boli pevne prichytené. Predídete tak riziku porezania či iného úrazu.
  • Kosačky a iné elektrické zariadenia zaistite tak, aby nehrozilo riziko ich pádu a aby ich dieťa nemohlo samo zapnúť. Ak sa elektrické náradie nepoužíva, odpojte ho zo zásuvky.
  • Ak v garáži skladujete rebrík, odložte ho vo vodorovnej polohe, aby dieťa nemohlo naň vyliezť alebo ho zvaliť.

6. Zaistite dostatočné vetranie

Zlé alebo nedostatočné vetranie v garáži predstavuje tiež nebezpečenstvo.

  • Ak nemáte v garáži okno alebo iný spôsob odvetrávania, nikdy neštartuje auto bez toho, aby bola otvorená garážová brána! V garáži sa môže nahromadiť oxid uhoľnatý, ktorý môže spôsobiť vážne poškodenie zdravia.
  • Uzavretá miestnosť je problém aj v tom prípade, ak v garáži skladujete horľavé materiály.

Myslite na to, že nemôžete mať oči všade a zabezpečte svoju garáž tak, aby ste predišli potenciálnym úrazom a zraneniam. Takže, spravte zo svojej garáže bezpečné miesto pre svoje deti!