Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Kedy a ako rezať stromy?

Bližší pohľad na orezaný stromček
Publikované 29.04.2021 10:00

Aj v záhradách prichádza čas na veľké jarné upratovanie, ku ktorému patrí aj orezávanie stromov. Nie všetky dreviny sa však strihajú či režú v rovnakom čase a existujú aj rôzne typy rezu. Kedy je teda rezanie stromov vhodné a ako ho správne urobiť? 

Prečo rezať?

Nie všetky stromy potrebujú orezávať. Niektoré napríklad rastú veľmi pomaly, takže si rez zvyčajne nevyžadujú, iným stačí občasné prevzdušnenie či úprava tvaru. Ak však nebudete vôbec strihať druhy, ktoré to potrebujú, koledujete si o problém. Napríklad jadroviny, teda jablká a hrušky, je dobré rezať pravidelne každý rok. V opačnom prípade totiž budú postupne menej a menej plodiť a objavia sa aj choroby a škodce. Ak sa robí rez po viacerých rokoch, je potrebné zvoliť jeho intenzitu – buď orežete strom radikálne a zrieknete sa úrody na ďalší rok, alebo budete rezať postupne tak, aby strom dával každý rok aspoň nejaké ovocie.

Opadané jablká v tráve

Stromy treba orezávať z rôznych dôvodov. Patria k nim napríklad úprava ich tvaru a veľkosti či obmedzenia okolitého priestoru. Môžete napríklad odpíliť spodné vetvy, aby ste pod stromom mohli pohodlne prejsť, alebo orezať konáre, ktoré zasahujú do plota či strechy, prípadne deformujú celkový tvar koruny. Hlboký a pravidelný rez okrasných drevín, ktorým sa rastlina zmenší, je však vhodný len pri druhoch ozdobných listom. Pri kvitnúcich stromoch a kroch totiž hlboký rez oddiali kvitnutie niekedy aj o niekoľko rokov.

Ďalším dôvodom na rezanie či strihanie je zdravie stromu a pri ovocných druhoch aj zvýšenie úrody. Odstraňovať treba napríklad všetky suché odumreté časti, ktoré sú vždy náchylnejšie na choroby a napadnutie škodcami. Rezom sa tiež udržiava na uzde nadmerný rast, tak, aby sa medzi konáre v korune stromu dostalo slnko aj vzduch, čo prospieva plodom a znižuje napríklad riziko hubových chorôb.

Orezaný stromček v záhrade

Pri ovocných stromoch sa rezom obmedzuje  aj počet kvetov – menší počet kvetov síce znamená aj menej plodov, tie však budú väčšie a zdravšie. Pri starších ovocných stromov sa tiež odporúča opíliť staré drevo, ktoré je už neproduktívne. Strom po takomto oreze vyženie mladé výhony, ktoré budú opäť plodiť. 

Čo a kedy rezať?

Dôležitý je aj čas, kedy stromy orezávame. Niektoré je najlepšie rezať v zime, v čase vegetačného pokoja, čo podporí ich jarný rast, iné sa strihajú v lete, kedy odstránenie prebytočných výhonov s listami pomôže dozrievaniu ovocia aj letorastov.

Na jeseň, obvykle v novembri, sa opilujú najmä suché konáre, vypíliť môžete aj celé odumreté stromy. Tie však možno odstraňovať kedykoľvek v priebehu roka.

Bližší pohľad na orezaný stromček

V zime, teda približne od decembra asi do konca marca, je vhodný čas na orez niektorých ovocných stromov, začiatkom zimy sa režú aj viacerú okrasné dreviny (s výnimkou tých, ktoré kvitnú na jar). Správny termín pritom závisí od počasia – nemalo by priveľmi mrznúť, no nesmú sa ešte nalievať puky. V stave vegetačného pokoja je väčšina životných procesov rastliny spomalených, takže si lepšie poradí so zmladením, teda opilovaním, pri ktorom príde o veľkú časť drevnej hmoty.

Z rezných rán na rozdiel od jari či leta nevyteká miazga a rez v nasledujúcich týždňoch zaschne. Výhodou je aj minimálny výskyt chorôb a škodcov. Nie je to však obdobie vhodné na rezanie či strihanie všetkých stromov. V zime sa robí najmä presvetľovací rez jadrovín, nerežú sa ale chúlostivé dreviny (napríklad vždyzelené, alebo s jemnými konárikmi), ktoré môže poškodiť mráz.

Malý kúsok odštiepeného dreva

Počas chladných mesiacov sa nerežú ani kôstkoviny (čerešne, višne, slivky…). V tomto období sa totiž šíria vzduchom spóry hubovej choroby, ktorá ich môže napadnúť. Patria tiež k viac teplomilným rastlinám, takže je lepšie v zime ich zbytočne neporušiť.

Na jar, v apríli a máji, je potrebné strihať prebytočné výhony jabloní a hrušiek, a tiež plané výhonky vyrastajúce z koreňov a okolia kmeňa. V apríli alebo začiatkom mája sa môžu upraviť rezom  broskyne, v čase nasadenia kvetných pukov alebo v období kvitnutia sa prerezávajú aj slivky, ktoré by pri reze v zimnom období trpeli výtokom miazgy.

Odštiepený konár dreva

V lete, od júna do augusta, sa tvaruje väčšina okrasných drevín, robí sa aj letný rez ovocných stromov. Typickým príkladom sú broskyne, ktoré sa pre ich bujný rast režú niekoľkokrát za rok, ale aj marhule a iné kôstkoviny. Korunu kôstkovín (čerešní, višní, broskýň, nektáriniek, marhúľ či sliviek) je totiž dobré presvetliť po zbere plodov. Niektorí odborníci všeobecne odporúčajú rezanie stromov iba v hlavnej sezóne, keď je rastlina schopná rany aktívne zaceliť.

Ako rezať?

Zimný rez ovocných stromov je dôležitý hlavne pre dobrú úrodu v ďalšom roku. Najskôr treba odstrániť suché, choré a poškodené konáre až na zdravé drevo. Odumreté časti sú totiž vstupnou bránou pre rôzne choroby a škodce. Ďalej treba opíliť staré odrodené drevo a ostrihať výhony, ktoré si navzájom konkurujú. Konáre, ktoré ostanú, budú tak mať viac miesta aj svetla, vďaka čomu zmohutnejú a neostanú slabé.

Bližší pohľad na drevo

Odstraňujú sa aj výhony rastúce kolmo nahor alebo smerom dolu, pretože tie neprinesú ovocie a zbytočne zahusťujú korunu. Orezať treba aj výhony, ktoré sa o seba trú, čím sa poškodzuje ich kôra a tieto rany bývajú náchylnejšie na rôzne ochorenia.

Pri opilovaní stromu je pritom dôležité mať na pamäti nielen celkový tvar a veľkosť koruny, ale aj jej presvetlenie uprostred – hustý, málo presvetlený stred je totiž neproduktívny, a keďže tu horšie prúdi vzduch, ľahšie sa tu tiež množia choroby a škodce.

Výhony treba rezať buď na tzv. konárový krúžok, teda čo najbližšie ku konáru smerujúcemu vodorovne, alebo nad zdravým očkom smerujúcim von (uhol rezu by mal mať rovnaký smer ako smeruje očko). Rez by mal pritom viesť asi 2 – 3 mm nad očkom. Ak by to bolo menej, mohli by ste očko zničiť alebo vystaviť vymrznutiu, ak by bol rez naopak príliš ďaleko nad očkom, táto časť sa nedokáže zahojiť a vyschne. Takýto pahýľ môže byť potom vstupnou bránou pre rôzne choroby a škodce. Rez by mal byť čistý a hladký, čo znižuje riziko infekcie, z rovnakého dôvodu je dobré ošetriť väčšie rezné rany ovocinárskym voskom.  

Orezaný stromček zasadený v hline

Zima je vhodné obdobie aj na zapestovanie mladých stromčekov. Pri tých treba predovšetkým skrátiť výhony, a to na tri až štyri puky, čím sa zapestujú silné kostrové konáre. Vždy sa pritom reže na puk idúci von z korunky.

Od skorej jari treba pravidelne odstraňovať mladé výhonky, ktoré obrastajú kmeň alebo vyrastajú z koreňov a zbytočne oberajú stromu o silu, vodu aj živiny. Menšie rany sa totiž ľahšie zahoja. Rovnako dôležité je aj včasné odstránenie konárov a výhonov poškodených mechanicky, chorobou alebo škodcom. Podobne ako v zime, aj v letnom období sa robí tvarovací a presvetľovací rez ovocných stromov, pri ktorom sa odstránia vyrodené a neperspektívne mladé výhony, ktoré zbytočne zahusťujú korunu a odoberajú živiny.

Záhradný domček je ideálny na odkladanie záhradného náčinia po namáhavej práci, a spolu s prístreškom na posedenie sa môžete kochať svojou záhradkou.

 

Zdroj (source)
Fotobanka GARDEON