Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Postaviť si krásny a lacný altánok. Dá sa to?

Záhradné altánky so zelenou strechou
Publikované 04.11.2015 11:05

Krásny altánok dokáže vyčariť z vašej záhrady romantické miesto. Atmosféru jej dodá už na prvý pohľad a keď si doň v lete sadnete, budete si klásť otázku, prečo ste si altánok nezaobstarali už skôr. Ak sa vám ceny altánkov v obchodoch zdajú privysoké, lacný altánok si pri troche zručnosti zmajstrujete i v domácich podmienkach. Ako na to?

 

Zábrana proti vetru zo živého plota

Altánok, ktorý si postavíte sami, môže v konečnom dôsledku vyniknúť vo vašej záhrade lepšie ako ten kupovaný. Zohľadňuje totiž charakter vašej záhrady, špecifiká pôdy i zámer, s akým altánok staviate. Máte na záhrade živý plot? Pergolu? Vytvorili ste si niekde svoje zátišie? Skvelé! Altánok viete ideálne napasovať do prostredia, do ktorého sa hodí. Jednotlivé elementy sa tak stanú súčasťou stavby. Môžu tiež altánok zakryť pred zvedavými očami či ho jednoducho funkčne ochrániť pred vetrom. Myslite tiež na prístupovú cestičku.

rodina v altánku

 

Prispôsobte sa záhradnej infraštruktúre

V dobe moderných technológií sa bez elektrických zásuviek zaobídeme už len ťažko. Chcete si v altánku pripraviť si čaj? Alebo ste kutil, ktorý plánuje v altánku pracovať? Postavte ho na mieste, z ktorého do altánku bez problémov privediete elektrinu i vodu.

altánok s kvetináčom

 

Pozor na terén

Svoju záhradu poznáte najlepšie vy sami a viete tak, ktorá časť má aký terén. Pre altánok je potrebné zvoliť čo najrovnejší terén, a i ten v prípade potreby dorovnať a vyhladiť od skál. Pamätať treba aj na odvod na zrážkovej vody.

altánok

Čo na strechu?

Pokrytie strechy môže byť drahšou položkou, dá sa však riešiť aj efektívne a lacno. Využite zvyšky krytín, ktoré doma nájdete. Aby sa však tieto krytiny nezničili vplyvom zmien počasia, opatrite ich ochranným náterom. Zaujímavým a ekologickým riešením môže byť zelená strecha tvorená z rôznych tráv.

Altánok si môžete postaviť ako samostatný objekt, ale taktiež môže časť jeho nosnej konštrukcie tvoriť stena domu. Pre krajší vzhľad a zároveň ochranu pred vonkajšími vplyvmi je vhodné i opláštenie a podbitie altánku.