Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Potrebujete skúšobňu pre vašu kapelu? Začnite v garáži ako týchto 7 legiend

Ramones
Publikované 27.06.2019 11:39

Zakladáte kapelu alebo už dlhšie fungujete, ale prišli ste o svoju skúšobňu? Vyskúšajte sa presťahovať do garáže. Ako na to? Zateplenie, elektrina, odhlučnenie – ukážeme vám, čo všetko potrebujete. Množstvo legendárnych kapiel začínalo práve v garáži. Naberte inšpiráciu z ich najväčších hitov práve v tomto článku.

Nahrávacie štúdio

Zavesené gytary na stene

Odhlučnenie a zavedenie elektriny

Dve veci, bez ktorých sa vaša skúšobňa nezaobíde. Aspoň pokiaľ nehráte len na akustické nástroje, potichu a potme. :) Pokiaľ ste zručný, tak zaviesť elektrinu do záhradného domčeka alebo montovanej garáže nebude problém. Podrobný návod nájdete napr. na urobsisam.sk. Čo sa týka zateplenia, ktoré má aj protihlukovú funkciu, napísali sme návod, ako si zatepliť záhradnú stavbu svojpomocne. Smelo doňho. A čo ešte chýba? Je vám známe odhlučnenie z obalov na vajíčka?

Nahrávacie štúdio s bubnami

Nahrávacie štúdio s bubnami a klávesami v garáži

Alternatívne spôsoby vylepšenia zvuku 

Niektorí hudobníci hovoria, že je to mýtus. Obaly z vajec vraj nezabraňujú prieniku zvuku von, avšak majú inú zázračnú schopnosť. Dá sa nimi totiž vylepšiť zvuk, resp. zrozumiteľnosť nástrojov, aby sa zvuk neodrážal od stien. Už odkladáte obaly z vajíčok? Asi by ste mali začať. Budete tiež potrebovať poriadne silné lepidlo, aby kartónové obaly držali na stenách. 

Vylepšenie zvuku

 

Iné garážové kapely používajú na odhlučnenie koberce, ale ani tu sa hudobníci úplne nezhodujú, či to skutočne pomáha.

Pokiaľ sa vám však so stenami nechce babrať (vajíčkové obaly si vyžadujú množstvo práce), môžete si vybrať rýchlejšiu cestu. Dať si garáž odhlučniť profesionálne, prípadne svojpomocne využiť tepelnú i akustickú izoláciu v podobe kamennej vlny z minerálnej plsti. 

Tmavá stena na nahrávanie

Zariaďte svoju skúšobňu tak, aby ste sa cítili dobre. Príjemná atmosféra zaručí, že sa vás múza nebude hanbiť navštíviť. Inšpiráciu môžete získať z tvorby tých, ktorí už boli na vašom mieste, ale v časoch, kedy sa nedala montovaná garáž postaviť za niekoľko hodín. ;) A tu sú.

7 garážových kapiel, ktorých hity zaručene poznáte

Nirvana

Americká rocková kapela Nirvana, ktorá vznikla v roku 1987, zanikla tragickou samovraždou Kurta Cobaina v roku 1994. Ich nezabudnuteľné hity ako Smells Like Teen Spirit alebo Lithium budú však žiť večne.

Kapela

The Ramones

The Ramones (1974 – 1996) sú považovaní za prvú punk rockovú kapelu vôbec. Dosvedčuje to aj jeden z ich najväčších hitov – I Wanna Be Sedated. Zaujímavosť – každý člen tejto hudobnej skupiny prijal priezvisko Ramone napriek tomu, že neboli príbuzní. 

Ramones

The Who

Anglická rocková kapela The Who funguje s prestávkami od 1964 dodnes. Jednu z najznámejších skladieb, My Generation, zložili už po roku. Magazín Rolling Stone ju zaradil medzi top 500 hitov všetkých čias.

The Who

 

Creedence Clearwater Revival (CCR)

Vznikla už v roku 1959 pod názvom The Blue Velvets. Počas troch rokov bola známa aj ako The Golliwogs. Napokon však chlapci vystupujú pod menom Creedence či CCR v rokoch 1967 – 1972. Jeden z ich najväčších hitov stopercentne poznáte. Vypočujte si pieseň Have You Ever Seen The Rain?.

Creedence Clearwater Revival (CCR)

The Kinks 

Poznáte pieseň You Really Got Me? Sme si istí, že áno. Autorom je anglická rocková skupina The Kinks (1963 – 1996), ktorá sa taktiež zrodila v garáži.

The Kinks

The Kingsmen

Americká rock and rollová kapela The Kingsmen vznikla v garáži v roku 1959. Ich verziu hitu Louie Louie zaručene spoznáte. Skupina funguje aj v súčasnosti.

The Kingsmen

The Troggs

Anglická hudobná skupina The Troggs, ktorá zložila notoricky známe skladby, napr. Wild Thing či Love Is All Around, to ťahá už od 1964. Taktiež existujú dodnes.

The Troggs

Zdroj (Source):
http://musicgarage.com/info/hourly-rehearsal-studios-chicago/room-f
http://musicgarage.com/info/hourly-rehearsal-studios-chicago

https://homeguides.sfgate.com/increase-soundproofing-existing-wall-40553.html
http://musicgarage.com/info/hourly-rehearsal-studios-chicago/room-f
https://www.rollingstone.com/music/music-lists/no-apologies-all-102-nirvana-songs-ranked-175683/
https://riotfest.org/2018/04/happy-birthday-ramones-debut-album/
https://alumni.georgetown.edu/magazine/alumni-stories/the-night-the-who-rocked-georgetown
https://www.nationalreview.com/podcasts/political-beats/creedence-clearwater-revival/
https://www.nme.com/news/music/the-kinks-unreleased-song-time-song-2367114
https://live.wdrv.com/listen/artist/f58654bf-c6e3-45b6-9fcc-62cf8f0021b2
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Troggs