Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Prečo si poistiť garáž a nie len auto v nej?

Potopené auto vo vode
Publikované 29.03.2017 21:36

Bežne si dobrovoľne poistíme auto, dom či byt, ale len veľmi malé percento Slovákov si poistí aj garáž. Pritom povodne, požiare, zosuvy pôdy či krádeže predstavujú pre garáže rovnaké nebezpečenstvo ako pre iný typ nehnuteľnosti. A ak by sme si spočítali hodnotu všetkých vecí, ktoré v garáži skladujeme, asi by sme sa na poistenie garáže pozerali inak.

Výhody aj nevýhody poistenia garáže

Jednoznačnou výhodou poistenia garáže je v prípade vzniku poistnej udalosti vyplatenie poistného plnenia. To znamená, že v prípade poškodenia vplyvom snehu, vetra, požiaru alebo iného dôvodu zahrnutého v poistení, si nemusíte lámať hlavu, kde zoženiete peniaze na opravu starej alebo stavbu novej garáže. Jedná sa však len o konštrukciu, resp. budovu garáže, nie o jej obsah.

Nevýhodou poistenia garáže totiž je, že vo väčšine prípadov sa poistenie vzťahuje len na budovu a veci, ktoré v nej máte, ako napríklad autodiely, pneumatiky a ostatné, sú z poistenia vylúčené. Preto v prípade, že je tento majetok hodnotný, je rozumné uzavrieť poistenie na veci v domácnosti a menovite do neho jednotlivé predmety zahrnúť.

Nezabudnite, že poistenie garáže sa nevzťahuje ani na auto alebo motorku, ktoré boli v čase vzniku poistnej udalosti v garáži zaparkované. Jediný spôsob ako ochrániť aj vozidlá, je uzavrieť havarijné poistenie.Dizajnová montovaná garáž pre dve autá

Existuje niekoľko typov poistení, ktoré zabezpečia ochranu hnuteľného aj nehnuteľného majetku. Komplexné poistenie, ktoré by však zahŕňalo poistenie nehnuteľnosti – garáže a aj hnuteľných vecí v nej však neexistuje. Je však možné uzavrieť samostatné poistenie a predmety, ktoré poistka nezahŕňa, je možné pripoistiť nad rámec.

Poistenie samostatne stojacej garáže

Samostatne stojaca garáž nachádzajúca sa na rovnakom pozemku ako dom je vo väčšine prípadov klasifikovaná ako vedľajšia stavba, ktorá spadá pod poistenie domu. Mnohé poisťovne takúto garáž automaticky zahrnú do poistenia „hlavnej“ budovy. V takomto prípade je garáž už poistená a nie je potrebné ju pripoistiť. V prípade, že garáž nie je automaticky súčasťou poistenia rodinného domu, je dobré ju pripoistiť.

Garáže, ktoré sa nachádzajú na inej adrese, je možné poistiť samostatnou poistnou zmluvou alebo pripoistiť k poisteniu domu. Do poistnej zmluvy sa musí zahrnúť presné určenie polohy garáže, najlepšie uvedením čísla parcely a súpisného čísla garáže.

Poistenie garáže, ktorá je súčasťou bytového alebo rodinného domu

Pokiaľ je garáž súčasťou rodinného domu, pri uzavretí poistnej zmluvy na dom sa automaticky poisťuje ako jeho súčasť. Garážové státie v podzemných garážach bytového domu sa rovnako poisťuje, ale ako príslušenstvo k bytu.

Poistenie vecí uskladnených v garáži

Poistiť je možné nielen garáž, ale aj veci, ktoré sú v garáži uskladnené. Tie sú, bez ohľadu na to či sa jedná o náradie, športové vybavenie či záhradný nábytok, z pohľadu poisťovní súčasťou vybavenia domácnosti, a preto je možné ich poistiť v samostatnej poistke na interiér a vybavenie v domácnosti alebo formou špeciálneho pripoistenia.

Poistenie garážovaného auta

Auto parkované v garáži spolu s autosúčiastkami, pneumatikami a príslušenstvom sú jediné predmety, ktoré nespadajú pod poistenie vecí v domácnosti. Auto je z poistenia garáže a vecí v garáži vylúčené a je predmetom havarijného poistenia.

Zoznam poisťovní, ktoré poisťujú garáž

Allianz – Slovenská poisťovňa – buď ako súčasť poistenia stavby, alebo ako samostatné poistenie garáže

UNIQA – buď ako súčasť poistenia nehnuteľnosti, alebo ako samostatné poistenie garáže

Generali – súčasť poistenia nehnuteľnosti

Komunálna poisťovňa – súčasť poistenia nehnuteľnosti

Kooperativa – súčasť poistenia nehnuteľnosti

Wüstenrot – súčasť poistenia nehnuteľnosti

ČSOB Poisťovňa – pripoistenie v rámci poistenia bývania