Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Pripravte terasu na sezónu

Posedenie pod bielou pergolou
Publikované 17.03.2022 10:10

Jar už nás láka do záhrad a teplejšie dni sú i prísľubom príjemných chvíľ strávených na terase. Aby ste si ich mohli skutočne užiť, treba však terasu najskôr na sezónu pripraviť. Teraz je ten správny čas.

Začnite veľkým upratovaním

A to pekne od podlahy. Po zime je istotne poriadne špinavá, plná nafúkaného lístia, a na vlhkejších miestach sa možno objavil mach či pleseň. Začnite metlou alebo záhradným vysávačom, na dôkladné vyčistenie väčšiny povrchov je ideálny vysokotlakový čistič (tzv. wapka). Podobnú dôkladnú očistu bude potrebovať aj záhradný nábytok.

Drevo si žiada viac pozornosti

Drevená terasa si môže vyžadovať náročnejší zásah – tvrdú kefu a mydlovú vodu, prípadne špeciálny čistiaci prostriedok (na odstránenie vrstvy starého oleja, sivého sfarbenia, rias a pod.). Po vyčistení dosky opláchnite a nechajte poriadne vyschnúť. Potom na ne naneste terasový olej s UV filtrom, ktorý bude chrániť drevo pred pôsobením vody a slnka, ale aj pred hnilobou a drevokaznými hubami.

Skontrolujte i drevený záhradný nábytok, ktorý bude možno tiež potrebovať vrstvu novej lazúry alebo laku, a rovnakú pozornosť venujte aj drevenej konštrukcii prestrešenia terasy. Majitelia zastrešení s kvalitnou oceľovou konštrukciou sú v tomto prípade vo výhode – pergolyprístrešky GARDEONSIEBAU sú bezúdržbové, stačí len umyť znečistené miesta vodou.

Skrášlite ju kvetmi v kvetináčoch

Po uprataní a základnej údržbe terasy sa môžete vrhnúť na tú príjemnejšiu časť – zútulnenie a skrášlenie. Či už máte terasu pri dome alebo v záhrade, určite jej pristanú kvetináče s typicky jarnými kvetmi a rýchlenými cibuľovinami. Sviežimi farbami ju oživia pestré sirôtky a primulky, ale aj narcisy, hyacinty a farebné sedmokrásky.

Chladnejšie počasie skorej jari dobre zvládnu modrice, iskerníky a nezábudky. Terasu si však môžete skrášliť aj typickými jarnými aranžmánmi s halúzkami zlatovky či bahniatok.

A kam s nimi? Kvetináče a hrantíky nemusia stáť len na zemi alebo visieť na zábradlí. Môžete ich zavesiť aj na konštrukciu pergoly, a závesnými nádobami sa dajú vyzdobiť i stenové panely na prístrešku či stena domu alebo záhradného domčeka – napríklad pomocou systému s dreveným roštom.

Mimochodom, takto umiestnené závesné nádoby sa hodia tiež na pestovanie byliniek, ktoré tak budú pekne poruke, keď budete na terase grilovať.

Nezabudnite na svetielka

Čo môže byť romantickejšie, než večer na terase? Môžete si ho užiť aj so sviečkou na stole, no pri grilovačke, ktorá sa natiahne do neskorších hodín, so sviečkami zrejme nevystačíte. Ak máte terasu pri dome, určite zvážte aspoň dve nástenné svietidlá (napríklad lampášiky vyzerajú krásne). Súčasťou tohto základného osvetlenia môže byť aj senzor, ktorý pri pohybe v okolí svetlo automaticky zapne a po nejakom čase zas vypne.

Čoraz obľúbenejšie sú exteriérové svetelné reťaze so žiarovkami alebo lampášmi, s ktorými bude terasa vyzerať naozaj nádherne a romanticky (ideálne je upevniť ich na konštrukciu pergoly či prístreška nad terasou). Efektné (a bezpečné) môžu byť aj vodotesné LED pásy, ktoré nalepíte na okraj terasy.

Na terasu vyberajte v každom prípade z ponuky svietidiel určených do exteriéru, kde sa stále väčšej obľube tešia úsporné LED vyhotovenia. Ak nechcete či nemôžete použiť elektrické rozvody, zvoľte solárny variant alebo svietidlo na baterky.

Pod strechou vám bude lepšie

Nemáte nad terasou pevné prestrešenie? Tak nad ním určite pouvažujte. Na ochranu pred páliacim slnkom možno postačí slnečník alebo textilná markíza, no vďaka pevnej streche budete vy i materiály na terase chránení aj pred dažďom, a ak k prístrešku doplníte stenové výplne, tak aj pred vetrom či neželanými pohľadmi.

So šikovným zastrešením tak môže byť vaša terasa krajšia aj praktickejšia a vaša terasová sezóna dlhšia a príjemnejšia. Pri výbere optimálneho riešenia sa môžete inšpirovať fotografiami pergol v našej galérii, a ak potrebujete poradiť, pokojne nás kontaktujte. Radi vám so všetkým pomôžeme.

 

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON