Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Renovujeme fasádu záhradnej stavby – Ako na to

Záhradný domček na záhrade
Publikované 30.06.2022 10:00

Či stará, či mladá stavba, renovácii fasády sa žiadna nevyhne. V záhradách nájdeme naozaj bujaré typy stavieb z hľadiska ich využitia či veku. Starať sa však treba o všetky, hlavne o ich zovňajšok, ktorý v značnej miere ovplyvňuje kvalitu celej stavby. Ako sa teda postarať o fasádu záhradných stavieb a o poriadnu renováciu? To zistíte v tomto článku.

Čo a kedy treba renovovať

Fasáda je celok skladajúci sa z menších jednotlivých súčastí, nie vždy je teda potrebné vykonávať opravy od A po Z. Niekedy stačí nový náter, inokedy potrebujete fasádu zatepliť, v iných prípadoch potrebujete zabrániť vydúvaniu omietky vplyvom vlhkosti. A kedy tieto renovácie vykonať?

Najlepšie je urobiť to čím skôr, aby ste sa vyvarovali nárastu defektov omietky a preventívne tak predišli aj vyšším nákladom, ktoré by s väčším rozsahom škôd mohli stúpať.

S kým renovovať

Práca na renovácii fasády môže byť komplikovaná a nie vždy si s ňou jednotlivec poradí (za predpokladu, že nie ste na tieto opravy odborník). Pri náročnejšom probléme je dobré, ak si laik prizve niekoho na pomoc. Môžu to byť vaši známi, ale nájdete aj kopec firiem, ktoré sa venujú opravám fasád a ktoré si hravo poriadia s novými aj starými stavbami.

Výber pomocníkov ale môže podmieňovať cena. Samozrejme, výpomoc priateľov a blízkych je lacnejšia záležitosť, uvažujte ale nad tým, čo vám poskytne ich práca, a čo zase práca profesionálov. Vyberajte teda podľa skúseností a očakávanej kvality, čo je dôležitejšie ako investícia.

Preč so starým, sem s novým

Chybou, ktorá sa pri renovácii môže stať, je ponechanie uvoľňujúcich sa častí fasády. Tie musia ešte pred aplikáciou náteru preč. Ak by ostali, mohli by po sebe zanechať defekty na kvalite a estetike fasády aj po opravách. Začnite teda čistením povrchu od opadajúcich kusov stien. Následne pokračujte precíznym stierkovaním aaž potom pristúpte knanášaniu novej farby alebo omietky.

Samotné nanášanie si vyžaduje aj istý časový odstup od stierkovania, zvyčajne tak 3 dni.

Pozor na typ omietky

Chystáte sa na opravu fasádnej omietky? Vyberajte si z troch najvyužívanejších typov omietok – akrylátovej, silikátovej a silikónovej. Akrylátová omietka sa pýši vysokou mechanickou odolnosťou a takisto svojím odbúravaním nečistôt. Osvedčila sa ako účinná prevencia voči výskytu plesní. Avšak predtým, ako sa nanesie na fasádu, je nutné najskôr aplikovať penetračný náter. Silikátové omietky sú v obľube ako kabáty zateplených stavieb. Efektívne prepúšťajú paru a vlhkosť a sú často používané na staré fasády.

Najvyššiu investíciu predstavuje silikónová fasádna omietka, je však luxusným a kvalitným riešením. Je pružná a hravo odpudzuje pary a vlhkosť. Veľkou prednosťou silikónovej omietky je najmä to, že sa neznečisťuje, preto je často využívaná v prostredí s vysokou koncentráciou nečistôt, ako napríklad v priemyselných zónach. Sami viete najlepšie, akým výzvam a rizikám čelí fasáda vo vašej záhrade – vyberajte tak podľa jej potrieb.

Nanášame farbu

Niekedy je renovácia fasády iba o aplikácii omietky, niekedy aj o novom nátere. Ak sa maľovanie týka aj vašej práce, postupuje pri tomto procese systematicky. Základom je kvalitná podkladová farba alebo penetrácia. Vďaka tomu významne zvýšite trvácnosť farby. Pozor ale na to, aby ste povrch fasády kvalitne ošetrili ešte pred náterom. Ak budú na stenách škáry, diery alebo trhliny, farbe sa nepodarí schovať ich. Myslite tak na to s dostatočným predstihom.

Postarajte sa o stenu svojich stavieb zvonka a oni starostlivo ochránia všetko vo vnútri. Poďme sa teda pustiť do práce.

 

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON