Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Rýchly návod, ako sa postarať o mladý trávnik

Detail trávy
Publikované 15.04.2020 13:03

Premýšľate nad vysadením nového trávnika? Už cítite ten dotyk čerstvej trávy pod vašimi bosými nohami. Predstavujete si, ako lemuje vašu garáž a obklopuje záhradný domček s omietkou. No ako sa o trávnik starať, aby rástol do krásy? Aby ho nepreplietla nejaká burina? Aby nevyschol? Zozbierali sme niekoľko stručných tipov od skúsených záhradkárov.

Začiatky s mladým trávnikom

Vyhradili ste si plochu, kde chcete nasadiť trávnik. Prvý krok je príprava pôdy. Prekopaním celej plochy a vykynožením nechcenej buriny si ušetríte kopu roboty – burina si totiž vždy nájde cestu von. A tomu treba predísť. Čo ďalej? Rozhodli ste sa pre hotový trávnatý koberec alebo si chcete vysadiť vlastnú trávnatú plochu?

Nech už sa rozhodnete akokoľvek, najlepšie je zasadiť, resp. implementovať mladý trávnik na jar. Vtedy, keď už nie je zima, ale ešte nie je ani príliš sucho. A často prší.

Ružové stromy

Trávnatý koberec je doslova husté riešenie, kde výsledok vidno okamžite po jeho položení. Spravidla je obohatený o živiny, ktoré potrebuje, aby husto rástol. Zopár dní trvá, kým zrastú spoje, ale nemáte sa čoho obávať. O krásny a hustý trávnik sa však treba starať rovnako, ako o ten siaty. Pokiaľ sa vám teda zdá koberec ako drahé riešenie, asi si budete chcieť trávu zasadiť sami. Po 2 až 3 týždňoch by ste už mali mať súvislú plochu porastu. Aj keď možno redšiu.

Tráva

Nový trávnik potrebuje závlahu aspoň raz za deň. Najkrajšie sú predsa tie najviac zavlažované. Odporúčame vám polievať ráno alebo večer, keď nesvieti ostré slnko, aby žiadna kvapka vody nevyšla na zmar. Preto uvažujte dopredu a vybudujte závlahový systém skôr, než nasadíte trávu. 

Polievanie pôdy

Ak chcete nádherný trávnik, hnojte ho minimálne raz za mesiac. Dvakrát ročne sa hodí prevzdušniť plochu vertikutátorom. Na jar i na jeseň, keď nemrzne a nie je príliš sucho. Náradie a hnojivo môžete skladovať v montovanej garáži alebo v záhradnom domčeku, ako sa vám hodí.

Ak z trávnika vykúka cudzie rastlinstvo

Čo môžete urobiť, pokiaľ vám z mladého trávnika začnú vyrastať nejaké kvietky, obilniny či naozaj nepríjemná burina? 

Prvá možnosť je pustiť sa do práce mechanicky. Ručne vytrhajte každý kus buriny aj s koreňmi. Na trhu už ale existujú aj efektívnejšie pomôcky – špeciálne rydlo, vďaka ktorému sa nemusíte zohýbať, alebo elektrický multifunkčný likvidátor, ktorého trysky zničia burinu extrémnym teplom až ku koreňu. Týmto spôsobom môžete zničiť určité časti trávnika, no vždy viete dosiať trávu, kde vám chýba.

Pán oberá pôdu 

Druhou možnosťou je poradiť si s burinou chemicky. Tzv. selektívne herbicídy pôsobia iba na konkrétnu skupinu rastlín. Napr. herbicíd na dvojklíčnolistové rastliny zničí iba tie (t.j. púpavu, sedmokrásky a skorocel), pričom jednoklíčnolistovú rastlinu – trávu nechá na pokoji. Nie vždy však takýto postrek zaberie. Môžete použiť aj silnejší herbicíd, ale potom ho nanášajte opatrne – napr. štetcom priamo na rastlinu, ktorej sa chcete zbaviť.

Tretia možnosť je prostá. Pokiaľ vám z trávnika nerastie burina, ale čosi iné, napr. obilie, nechajte ho tak. Koste a zalievajte ho, akoby sa nič nedialo. Je veľmi pravdepodobné, že nasledujúcu sezónu už nevyrastie a budete mať pokoj. Ak nie, vždy viete využiť prvé dva spôsoby.

Zelená tráva

Samozrejme, všetko závisí od veľkosti plochy. Pokiaľ máte menší trávnik, tak si viete s burinou poradiť ručne stručne. Väčšie plochy sú komplikovanejšie, preto si mnoho ľudí volí postrek. Chémia však naozaj môže zapôsobiť rôzne – môže zničiť trávnik, resp. na druhej strane nezapôsobiť vôbec. Určite si herbicíd vyskúšajte na menšej ploche a uvidíte. Držíme vám palce.

Dom s trávnikom

Zdroj (Source):
https://www.pexels.com/