Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Zabráňte plesni zabývať sa vo vašej záhradnej stavbe. Ako na to?

Pleseň v záhradnej stavbe
Publikované 18.06.2018 10:01

Nedávno sme na blogu písali o tom, ako sa zbaviť vlhkosti v garáži. A keďže vlhkosť tvorí atraktívne prostredie pre plesne, odporúčame vám prečítať si ho. Dozviete sa aj to, ako vlhkosť vzniká. Zistíte konkrétne tipy, vďaka ktorým vás pleseň prestane trápiť, či už ide o montovanú garáž, záhradný domček alebo inú stavbu vo vašej záhradke. Hoci je najlepšie plesni predchádzať, prezradíme vám aj to, ako sa jej bezpečne zbaviť.

V rámci domu sa pleseň najčastejšie vyskytuje najmä v kúpeľni, kuchyni a práčovni. Prakticky v akejkoľvek miestnosti, kde je teplo, vlhko a tmavo. Preto je ohrozená aj vaša záhradná stavba. Najmä, ak nemá okná, odkvapy či zateplené steny. Čo ešte chýba stavbe, aby bola odolná voči plesni? Aké nástrahy na ňu číhajú vo vašej záhrade? Čítajte ďalej.

Biozor

Kde všade sa berie prebytočná voda

Trápi vás nadmerné množstvo zrážok? Áno, počasie neovplyvníte, ale vodu môžete odviesť napr. pomocou odkvapov. Pozor na to, aby neboli upchané alebo deravé. V oboch prípadoch bude voda vytekať tam, kde to najmenej potrebujete. Pre istotu ich skontrolujte.

A čo ďalej? Možno vám ani nenapadlo, že stromy a kríky v blízkosti budovy (garáže, domčeka, ale aj domu) môžu na steny postupne prenášať vodu. Preto ich pravidelne strihajte, príp. vôbec nevysádzajte v blízkosti stavby. 

A napokon si predstavte opačný prípad. Je príliš sucho, a preto často zavlažujete trávnik. Voda z ostrekovača však pravidelne ostrekuje aj steny vašej záhradnej stavby. A znovu vytvára nechcenú vlhkosť. Radšej namierte ostrekovače tam, kde budú užitočnejšie.

Zavlahovač

Ako regulovať teplo, aby vyštvalo pleseň

Áno, teplo plesni vyhovuje. Ale ide o to, aké teplo produkujete. Ohrievaná voda (pri varení, sprchovaní, praní) produkuje zákerné teplo s vodnou parou. Ako túto vodnú paru odstrániť, vám prezradíme o chvíľku. Naopak kúrenie produkuje suchý vzduch, ktorý napomáha zbaviť sa plesne. V neposlednom rade pomôže zateplenie montovaného domčeka či garáže, aby si teplo udržali a vlhkosť neprepúšťali.

Prostriedok proti plesniamOdstranovač plesne

Čerstvý vzduch na 3 spôsoby

Vetranie každodenné pomáhaj nám dnes. I zajtra. I pozajtra, až na veky vekov. Otváranie okien a dverí však niekedy nestačí. Vtedy môže pomôcť napríklad odvlhčovač. 

Ale je tu ešte tretia možnosť. Najpohodlnejší je systém riadeného vetrania s rekuperáciou vzduchu. Zabezpečí výmenu vzduchu, a pritom odvedie aj vodnú paru. Zároveň teplo zostane vnútri. :)

Neodstraňujte pleseň nasucho

Pleseň môžete odstrániť buď chemicky, alebo mechanicky. Avšak nikdy ju neoškrabávajte nasucho. Spóry sa pritom uvoľňujú do vzduchu oveľa rýchlejšie než bežne a môžu byť nebezpečné pre vaše zdravie, ak ich vdýchnete. 

Savo proti plesniamPrítomnosť plesní v miestnosti môže obzvlášť uškodiť alergikom, ale aj ľuďom s respiračnými ochoreniami. Takže ju nepodceňujte a ideálne jej úplne predchádzajte aj vďaka našim tipom.

Zdroj:
https://www.farlesk.sk/zbavte-sa-plesne-v-dome/
http://www.colorcompany.sk/sk/produkt/plesnistop
https://www.jub-farby.eu/kategoria/pripravky-proti-plesni/savo-proti-plesniam-rozprasovac-450ml/
https://www.obi.sk/cistiace-prostriedky-pre-upratovanie-a-udrzbu/hg-odstranovac-plesne-500-ml/p/2915106
https://ayardandahalf.com/2017/10/save-time-irrigation/