Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Záhrada v meste a na dedine – aké sú rozdiely

Bližší pohľad na skleník objatý stromčekami a kvetami
Publikované 09.06.2022 10:00

Nie je záhrada ako záhrada. Obzvlášť to platí, ak porovnávame záhradu na dedine so záhradou v meste. Rozdiely sú aj medzi naturálnymi záhradami, aj tými na balkónoch či terasách. Život na dedine poskytuje záhradníkom iné možnosti, ako život v meste, pričom každý má svoje výhody a nevýhody. Aké možnosti, rozdiely a príležitosti kvitnú medzi záhradami na dedine a v meste? Poďme si o tom prečítať.

Rozdiel je v priestore

Základným rozdielom medzi záhradami na dedinách a mestách prevažne tkvie v ploche, na ktorej môže záhrada rásť. Prevažne sa väčšiemu priestoru tešia vidiecke záhrady. V týchto oblastiach je zvyčajne aj viac priestoru práve pre naturálne záhrady.

Úžitkové plochy mestských bydlísk často vedú ľudí k tomu, aby sa so záhradkou uskromnili, prípadne vyhľadávali alternatívy pre jej aranžovanie. Stavby v domových oblastiach môžu byť viac natlačené na seba no a v prípade panelových domov sa priestor ešte viac zužuje.

Záhrada však môže byť bujná bez ohľadu na to, kde bývate – ak vám na nej záleží, stačí iba hľadať riešenia, ako ju zveľaďovať.

Milovníci stromov musia byť opatrní

Pre niekoho je záhrada o vlastnej zelenine a ovocí, iní si radi vypestujú kvety, ktorými zveľaďujú svoju domácnosť, alebo ktoré podarujú svojim milovaným. Pre niektorých je záhrada kúskom raja, ktorý ich chráni pred okolitým svetom. Na tento účel sa ako dobrí pomocníci osvedčili stromy.

Avšak nie vždy je ich sadenie možné. Ak má vaša záhradka plochu niekoľkých metrov štvorcových a chceli by ste sa tešiť z listnatých stromových korún, úzke ploty či blízkosť porastu k stavbe môže dať sadeniu stromov rýchlu stopku. Hrozba poškodenia stavieb v blízkom okolí záhrady je častá a môže ublížiť ako celej budove, tak jej súčastiam, ako balkónom, terasám, či dokonca aj plotom a múrikom. Prevažne na dedinách sa tento problém riešiť nemusí, čo dáva týmto oblastiam veľkú výhodu.

Kvalita ovzdušia je zaručene iná

Mestské prostredie je zahltené nepretržitou dopravou, ktorá uvoľňuje splodiny ubližujúce vegetácii v značnej miere. V kombinácii s látkami vychádzajúcimi z fabrík, ktoré sú v mestách všadeprítomné, ide o silnú dávku toxínov, ktorú záhradka vstrebáva neustále.

Dedinský vzduch je rozhodne čistejší. Pravda, aj dedinami stále premávajú autá a nájdeme v nich takisto splodiny, ktoré škodia záhradám aj v mestách, koncentrácia týchto faktorov však prevažne nepresahuje hustotu motorových vozidiel či podnikov v mestách. Aj ovzdušie tak stavia ďalšiu pomyselnú bariéru medzi kvalitami záhradiek v mestách a na dedinách.

Bude treba veľa vody

Obdobie dažďov sa prirodzene postará o zavlažovanie záhrad v mestách a na dedinách. Dažďová voda však tvorí iba zanedbateľné percento vody, ktorú záhrada potrebuje.

Pravidelná hydratácia záhrady sa vykonáva zavlažovacími systémami či obyčajnými hadicami a krhlami. Pravidelný odber vody môže zvýšiť náklady za vodu. Na dedine sa ale črtá výhoda v podobe studní. Stačí mať vlastnú vykopanú na záhrade a máte pravidelný zdroj vody bez toho, aby sa to podpísalo na vašej faktúre.

Pravidelný prísun vody nie je zavažujúci faktor – dostatok jej nájdeme aj v mestách aj na dedinách. Čím viac jej ale máte, tým lepšie, a ešte lepšie je platiť za ňu čo najmenej. V tomto môže mať dedina veľké plus.

Zeleň je potrebná všade

Rozdiel medzi záhradami na dedine a v mestách môže spočívať niekedy aj v tom, nakoľko je záhrada potrebná. Zatiaľ čo na dedine vie niekedy životné prostredie zveľaďovať bohatá príroda v okolí, v mestách je jej často málo, keďže zeleň ide na úkor infraštruktúry.

Iniciatív za navrátenie zelene mestám rastie na každom rohu hojne, a to právom. Zeleň je dôležitým faktorom, výrazne ovplyvňujúcim kvalitu života. Čím viac jej máme, tým lepšie. Produkuje nám kyslík, chráni pred vysokými teplotami a dokáže aj čistiť vzduch od škodlivých látok. Práve v mestách môžu byť tieto problémy alarmujúce, preto netreba na zeleni v tomto prostredí šetriť.

Kde je úzko, môže byť vysoko

Mestské obydlia sú často obmedzené na zopár árov (alebo iba metrov), pokiaľ ide o pôdorys. Tým sa šírka mestskej záhrady značne okresáva. Poďte na to teda inak – nechajte rásť záhradu do výšky. Koncept vertikálnych záhrad vznikol už v 90-tych rokoch a tento trend stále naberá na obrátkach.

Ak sa na túto vlnu naladíte aj vy, môžete sa tešiť na bujnú záhradu, ktorá má aj prídavný estetický účel. Tým je skrášlenie fasády vášho obydlia, a je to obľúbeným zlepšovákom domova ako v mestách, tak na dedinách po celom svete. Rastliny obrastú budovy a špina a jazvy na omietkach raz-dva zmiznú. Vertikálna záhrada je tak naozaj efektívna.

Mobilné záhrady sú skvelým riešením

Život v meste niekedy núti k skromnosti, pokiaľ ide o priestor. Mnoho bydlísk je takisto iba v podobe podnájmov, čo znamená časté menenie nájomníkov. Oba tieto faktory dali vzniknúť mobilným záhradám. Čo to je?

Ekologické a praktické riešenie pre všetkých, ktorý sa musia narýchlo vynájsť. Stačí pár paliet obalených fóliou, a vašu záhradu môžete rýchlo presunúť a rozložiť, ak to bude nevyhnutné. Kamkoľvek sa pohnete, všade budete mať možnosť niesť si prírodu so sebou.

Zeleno na terase a balkóne

Oveľkosti záhrady neexistuje žiadne pravidlo. Aj obývačka môže navonok pôsobiť ako kúsok prírodného raja. Stačí iba hľadať príležitosti.

Terasa pri dome disponuje nespočetnými možnosťami pre rast zelene. Popínavé rastliny môžu objímať oporné stĺpy a trámy. Zo striech môžu kvetináče visieť a nezaberať tak plochu na pohyb. Priamo na strechách môžu rastliny takisto rásť, a to v podobe ekologických zelených striech.

Rovnako praktická môže byť aj úprava balkóna v paneláku. Aj na tomto úzkom mieste vedia rastliny rásť do výšky, obkrútiť sa okolo konštrukcie, či visieť zo stropu. Máte takisto veľa možností, čo zasadiť na balkón, ako v prípade terasy pri dome. Hranice kladie jedine vaša kreativita.

Nechajte zeleň kvitnúť, kde to len bude možné. Ocení to nielen príroda, ale hlavne vy.

Svoju záhradku si môžete dozdobiť záhradným domčekom, kde si odložíte všetko potrebné náradie.

 

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON