Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Základné potreby pre každého správneho záhradkára

Základné vybavenie pre záhradkára.
Publikované 30.05.2024 10:00

Sezóna záhradkárčenia sa nezadržateľne blíži a s ňou aj výber toho správneho záhradného náradia. Kvalitná výbava je nenahraditeľným pomocníkom a zjednoduší vám akékoľvek činnosti vo vašej záhradke, na balkóne aj terase. Poradíme vám, ako si správne vybrať, na ktoré parametre sa zamerať a ako sa o vaše náradie postarať, aby vám vydržalo čo najdlhšie. 

Typy náradia a materiál

Základné náradie pre sadenie pozostáva z lopatky a hrabličiek, ktoré je dostatočné pri starostlivosti o izbové a balkónové rastliny. V záhrade však potrebujete oveľa lepšiu výbavu a s drobným náradím si poradí len veľmi ťažko. Starostlivosť o záhradné rastliny a dreviny si vyžaduje väčšie a kvalitnejšie nástroje, ako sú záhradné nožnice, motyka, rýľ, hrable a lopata, prípadne aj pílka na orezy konárov a vetvičiek. Ktoré náradie vybrať? A z akých materiálov? Ponuka je naozaj široká. Pomôžeme vám zorientovať sa v základnej výbave príležitostných záhradkárov, aj vo výbere náradia pre tých viac skúsených.

Násady a nadstavce

Primárne by sme jednotlivé časti väčšieho záhradné náradia mohli rozdeliť na násadu a nadstavec. Každá časť môže byť z iného materiálu a inak tvarovaná. Násady na záhradné náradie sa vyrábajú z rôznych materiálov, pričom každý z nich má svoje výhody aj nevýhody.

  • Drevené násady sú dlhodobo osvedčené a využívajú sa pomerne často. Nevýhodou je citlivosť na vlhkosť, pred ktorou sa dajú chrániť povrchovou úpravou.
  • Hliníkové násady sú modernejším variantom. Získali si obľubu hlavne pre nízku váhu, ktorú oceníte pri dlhšej práci v záhrade. Zároveň sú veľmi odolné voči korózii, dostatočne pevné a nenáročné na údržbu. Nevýhodou je vyššia cena, ale táto investícia sa vám z hľadiska životnosti a pohodlia pri práci oplatí.
  • Oceľové násady sú tiež častou a overenou voľbou. Je to mimoriadne pevný a odolný materiál, ktorý vám vydrží dlho. Negatívom je vyššia hmotnosť oproti hliníku a náchylnosť na koróziu a hrdzavenie.
  • Poslednou možnosťou sú plastové násady, ktoré sa pri väčšom náradí, ako sú lopaty a rýle takmer vôbec nepoužívajú, hlavne kvôli nízkej odolnosti a lámaniu.

Moderné násady na záhradné náradie nájdete aj v ergonomickom prevedení, ktoré má tyč tvarovanú tak, aby ste pri práci nenamáhali chrbticu, minimalizovali zohýbanie a neboli vykrivený do polohy, ktorá vám po čase spôsobí bolesti chrbta alebo rúk. Užitočné sú aj teleskopické násady, ktorých dĺžku si prispôsobíte podľa potreby pre nižšie aj vyššie osoby.

Pracovná časť náradia, čiže nadstavec, sa materiálovo delí podobne ako násady. Drevené nadstavce sa používajú len veľmi málo, napríklad pri hrabliach a práci so senom a slamou. Hliníkové a oceľové čepele sú pri výrobe využívané najčastejšie, hlavne pre ich pevnosť, ako sme spomínali vyššie. Plastové nadstavce nájdete na hrabliach na lístie a niektorých vidlách. Sú vhodné len na prácu s ľahkým materiálom, ktorý nevyžaduje pevnosť.

Zaujímavou voľbou sú aj kombinované systémy, ktoré si zložíte podľa vlastnej potreby. Stačí vám jedna násada, na ktorú si namontujete ľubovoľnú pracovnú hlavicu (nadstavec). Kombinovať môžete v rámci jednej série daného výrobcu. Tieto systémy sú výhodné napríklad pri väčšej investícii do kvalitnej hliníkovej násady, ktorá vám v tomto prípade stačí jedna. Výhodou je aj menšia náročnosť na skladovanie, tyč sa vám zmestí kamkoľvek, do každého záhradného domčeka, aj do garáže.

Na ktoré práce potrebujeme náradie?

Bez ohľadu na to či máte malú balkónovú záhradku, vyvýšené záhony okolo terasy, alebo priestrannú záhradu plnú rastlín, vyžadujú si starostlivosť. V nasledujúcich riadkoch si priblížime, na ktoré aktivity potrebujeme náradie najčastejšie:

  • Sadenie a presádzanie – aktivita, ktorá nás čaká v záhrade aj pri izbových rastlinách. Pravidelné presádzanie rastlín je dôležitou súčasťou starostlivosti. Práca so zeminou si vyžaduje aspoň základnú sadu záhradného náradia, ako je lopatka a hrabličky. Nezabudnite ani na záhradné rukavice, hlavne pri práci s hnojivom.
  • Polievanie  – efektívne a správne zalievanie rastlín je pri niektorých druhoch každodennou povinnosťou, ktorú si môžete zjednodušiť vhodným výberom záhradnej hadice, krhiel a rozprašovačov. Ideálny čas na polievanie záhrady je skoro ráno alebo naopak večer. Výdatnosť a miesto zalievania závisí od konkrétnych druhov rastlín aj typu pôdy.
  • Orezávanie a úprava rastlín – aby boli vysadené rastliny v dobrej kondícii a správnom tvare, potrebujú strihanie či orezávanie. Tvarovanie a rez rastlín vám uľahčia záhradné nožnice a malé pílky na konáre a vetvy.
  • Čistenie a úprava terénu – súvisia so záhradou len okrajovo, ale aj tak sa im pri záhradkárčení nevyhneme. Po sadení aj orezávaní je potrebné upraviť terén, alebo aspoň pozametať okolo vysadených rastlín. Bez metly sa zaobídete len veľmi ťažko.
  • Kopanie a výkopové práce sa týkajú viac záhrad ako balkónových a terasových rastlín. Náradie, hlavne lopata, sa vám zíde pri odstraňovaní kameňov a koreňov, práci s pieskom, štrkom, kamienkami a mulčom.

Základné náradie každého záhradkára

Každý záhradkár má aspoň minimálnu výbavu náradia, ktorú využíva pri práci v záhrade. Pozrite si naše tipy, ako vybrať správne náradie presne podľa vašich potrieb a uľahčite si prácu najviac ako sa dá. S kvalitným náradím bude práca v záhrade relaxom a nie drinou, ktorá vás časom prestane baviť. Všetky nástroje zoženiete bežne v hobby marketoch, predajniach so záhradnými potrebami alebo v internetových obchodoch. 

  • Záhradné rukavice

Rukavice sú alfou a omegou pri každej práci v záhrade. Musia byť odolné a zároveň dostatočne tenké aj na jemnejšiu prácu pri sadení semienok a presádzaní sadeníc. Na rukách musia sedieť ako uliate, preto sa rozlišujú dámske na menšie ruky a mohutnejšie pánske rukavice, prispôsobené na náročnejšiu prácu v záhrade, ako je orezávanie a práca s ťažkým náradím.

Pred kúpou si všímajte vodeodolnú úpravu, ktorá vám udrží ruky v suchu aj pri polievaní a práci s vlhkou pôdou. Skvelou vychytávkou sú suché zipsy, ktoré sa nastavujú na zápästí a zabezpečia, aby nekĺzala a držala presne tam kde má. Zohľadniť treba aj prácu na ktorú sa budú používať. Ochranné rukavice na bežné sadenie a jemnú prácu sú spravidla tenšie. Naopak, rukavice na náročnejšiu prácu bývajú vystužené, aby sa zabránilo tvorbe pľuzgierov.

  • Záhradné nožnice 

Ďalším nepostrádateľným kúskom záhradkárov sú záhradné nožnice. Pred nákupom si treba premyslieť predovšetkým účel, na ktorý budete nožnice používať. Jednotlivé druhy nožníc sa líšia napríklad podľa toho, či sú určené na trávnik, bylinky, konáre a vetvy, alebo živý plot.

Účel použitia a druhy nožníc:

  • Ručné / manuálne záhradné nožnice – sú ideálne na menšie práce v záhrade, zastrihávanie byliniek a záhonov, prípadne aj plevelu a trávy. Využijete ich aj pri balkónových a izbových rastlinách.
  • Obojručné / pákové nožnice – sa používajú predovšetkým na konáre a vetvy kríkov, pri ktorých potrebujete vynaložiť väčšiu silu.
  • Teleskopické nožnice – majú nastaviteľnú dĺžku a sú vhodné na ťažšie dostupné miesta a vyššie kríky a vetvy, pri ktorých by ste potrebovali rebrík alebo schodíky.
  • Akumulátorové nožnice– sú vhodnejšie na celodennú prácu a strihanie väčšieho množstva rastlín.

Ako vybrať záhradné nožnice

Pri kúpe sa zamerajte na ergonómiu rúčky, aby vám dobre sadli do rúk a nevypadávali. Protišmyková rukoväť vám zabezpečí dobrý úchop a lepšiu manipuláciu. Zohľadnite aj priestor na záhradné rukavice, ktoré pri práci používate. Prácu vám uľahčí aj vratná pružina, ktorá po zastrihnutí otvorí nožnice do pôvodnej polohy. Chýbať by nemala ani poistka otvorenia, ktorá sa zíde pri prenášaní alebo vložení do vrecka. Užitočná je aj pri deťoch, ktoré by si v nestráženej chvíli mohli ostrými nožnicami ublížiť.

  • Vytrhávač buriny

Táto malá záhradkárska pomôcka sa zvykne nazývať aj vyťahovač, vyrývač či vypichovač buriny. Pod všetkými názvami sa skrýva ručné náradie na zbavenie sa burín v záhrade. Praktická pomôcka, ktorá vám ušetrí veľa času, uľahčí vyberanie burín a odstráni ju lepšie ako klasické vytrhávanie rukou. Vytrhávač buriny dokáže ísť viac do hĺbky, podoberie burinu aj s koreňom a vyhnete sa rýchlemu dorastaniu a častému pletiu buriny. Má špicaté hroty, ktoré okrem odburiňovania dobre prekypria a prevzdušnia pôdu.

  • Hrable 

Na prvý pohľad sa môže zdať, že hrable sú približne rovnaké a je jedno aké si vyberiete. Nie je to celkom pravda. Líšia sa materiálom, šírkou pracovnej časti aj hustotou zubov. Aby ste sa v širokom výbere druhov a značiek nestratili, pozrite si nášho sprievodcu výberom hrablí:

  • Materiál hrablí ovplyvní ich váhu a jednoduchosť používania. Hrable sa skladajú z dvoch častí, z násady a pracovnej časti. Obe môžu byť z rovnakého materiálu, prípadne kombináciou rôznych materiálov.
    • Hliníkové hrable sú univerzálne a majú nízku váhu. Patria k tým kvalitnejším, ktoré vám vydržia dlho. Nevýhodou je cena, ktorá je oproti iným vyššia.
    • Kovové hrable sú ťažšie ako hliníkové a využijete ich pri práci s pôdou, štrkom a pieskom, kde vám prácu uľahčí práve ich vyššia hmotnosť. Pri zabáraní do pôdy nemusíte vynakladať až takú veľkú silu.
    • Plastové hrable mávajú viac pružné a ploché zuby, ktoré oceníte pri zbere napadaného lístia z trávnikov. Bonusom je ich nízka váha a ľahšia manipulácia, ale nie sú vhodné na prácu s pôdou.
    • Drevené hrable vám poslúžia napríklad pri hrabaní suchej trávy, slamy a sena. Celodrevené hrable sú oproti vyššie spomenutým materiálom samozrejme ťažšie, čo je dôvodom, prečo sú u záhradkárov menej obľúbené.
  • Šírka záberu hrablí súvisí s veľkosťou plochy, ktorú potrebujete pohrabať. Na čistenie menších priestorov a ťažšie dostupných miest, napríklad v okolí vyvýšených záhonov či skalky, si vyberte užšie hrable, vo veľkosti približne 20 cm. Širšie hrable využijete pri veľkom pozemku a väčších trávnatých plochách.
  • Hustota zubov závisí od typu práce, na ktorú ich plánujete použiť. Hrable s hustejšími zubami (menšia vzdialenosť medzi zubami) sú vhodné na jemné materiály ako lístie, tráva a seno, pretože zachytia aj menšie kúsky. Redšie zuby (väčšia vzdialenosť medzi nimi) sa vám budú menej zasekávať a sú vhodné napríklad na hrabanie popadaných vetvičiek.
  • Zahnutie zubov vyberajte tiež podľa povrchu s ktorým budete pracovať. Rovné a menej zahnuté zuby sú vhodnejšie na lístie a trávu, viac zahnuté zuby na ťažké a husté materiály.
  • Ergonómia neobišla ani záhradné hrable. V špecializovaných predajniach zoženie hrable so zakrivením, ktoré šetrí vašu chrbticu, menej sa zohýbate a ľahšie sa vám pracuje. Ideálne sú nielen pre seniorov, ale aj pre ľudí, ktorí sa prácou v záhradníctve živia.

Ako vidieť, výber hrablí nie je taký jednoduchý, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Pokiaľ máte väčšiu záhradu, odporúčame vybrať aspoň dva druhy hrablí, ktoré budete podľa potreby striedať.

  • Motyka 

Podobne ako záhradné nožnice, ani motyka, veľká či malá, nesmie chýbať vo výbave záhradkára. Veľkosť motyky vyberajte podľa toho, či máte len malý záhon alebo veľký priestor na obrábanie.

Malé motyčky sú ideálne na drobnú prácu v bylinkovom či kvetinovom záhone, na okopávanie rastlín, presádzanie, pletie burín a prevzdušnenie pôdy. Klasikou je motyka s drevenou rúčkou a obojstranná oceľová hlavica, ktorá má z jednej strany dva alebo tri hroty, z druhej strany rovnú alebo špicatú čepeľ.

Veľké motyky sa hodia do väčších záhrad, kde máte veľké plochy so záhonmi. Nevyhnutnosťou je napríklad pri okopávaní zemiakov a kyprení väčšej plochy pôdy. Najčastejšie využijete srdcovú motyku alebo rovnú okopávačku bez hrotov.

Klasická motyka pozostáva z násady a čepele (pracovnej časti). Násada býva vo väčšine prípadov z bukového či iného tvrdého dreva, menšie motyčky mávajú násadu z plastu alebo kovu. Čepele sa vyrábajú z ocele, ktorá je odolná a pevná.

  • Lopata 

Existuje viac typov záhradných lopát a lopatiek, z ktorých každá je vhodná na iný projekt v záhrade. Využijete ich na akékoľvek výkopové práce, pri páčení kameňov, sadení a naberaní ľubovoľného materiálu, či už ide o hlinu, piesok alebo štrk. Každý druh lopaty je navrhnutý pre špecifický druh práce. Konštrukcia lopaty pozostáva z troch častí. Rukoväť lopaty vám umožní viacero úchopov, ktoré môžete pri práci podľa potreby striedať. Je dôležitou časťou lopaty, ktorá ovplyvňuje komfort, kontrolu a efektivitu práce. Násada sa vyrába v rôznych dĺžkach, prevažne z dreva a kovu. Moderné lopaty disponujú aj ergonomickým zakrivením, ktoré vám čiastočne uľahčí prácu a zvýši pohodlie. Zohľadnite aj tvar a materiál čepele:

  • Špicatá lopata je obľúbená pre svoju všestrannosť a zvládne širokú škálu úloh v záhrade. Nájdete ju aj pod názvom holštajnská lopata. Pomôže vám pri tvrdej pôde a odstraňovaní koreňov a kameňov.
  • Široká rovná lopata sa používa najmä pri naberaní sypkých materiálov, ako je piesok, štrk, kamienky či kompost, na zdvíhanie, premiestňovanie aj vyhladzovanie pôdy.
  • Malá lopatka vám poslúži pri menších prácach, ako je presádzanie a sadenie kvetov a malých rastlín, pri izbových rastlinách a práci v kvetináčoch a vyvýšených záhonoch.
  • Rýľ

Rýľ a lopata sú síce dva rôzne nástroje, ale dajú sa využiť na podobné práce v záhrade.

Aj pri rýle nájdete spomínanú rukoväť na pevnejší úchop. Čepele bývajú prevažne špicaté alebo hranaté. Rýľ je obvykle menší, ľahší a má dlhšiu rúčku, čo umožňuje použitie väčšej sily pri pákovom pohybe. Je vhodnejší pri prácach, ktoré vyžadujú presnosť, ako je sadenie a kyprenie v okolí rastlín. Pri práci v záhrade ho využijete pomerne častejšie ako lopaty, ktoré slúžia hlavne na naberanie a prenášanie materiálu.

  • Vidly

Vidly využijete napríklad pri prevzdušňovaní pôdy. Ich hroty narušia zhutnenú a tvrdú zeminu a zabezpečia lepšiu cirkuláciu vzduchu a vody. Poslúžia aj pri rozhŕňaní a premiestňovaní mulčovacích materiálov ako je štiepka, kôra alebo slama v okolí rastlín. Siahnite po nich aj pri hlboko zakorenených burinách a iných koreňoch rastlín. A v neposlednom rade, ak máte kompost, jeho pravidelné prevracanie a premiešavanie vám pôjde najlepšie práve vidlami.

  • Fúrik

V ponuke fúrikov nájdete stavbárske, hospodárske aj záhradné fúriky. Pre základnú prácu v záhrade, ako presun pokosenej trávy, prenesenie rastlín a preprava substrátov, je klasický záhradný fúrik dostatočný. Z čoho sa skladá a na čo si dať pri výbere pozor?

Korba fúrika – s plastovým fúrikom sa manipuluje ľahšie, ale je menej odolný ako kovové fúriky. Korba sa okrem materiálu vyberá aj podľa objemu, menšie fúriky majú 60 litrov, väčšie pokojne aj dvojnásobok. Pred kúpou skontrolujte šírku dverí záhradného domčeka alebo bránky, cez ktorú budete fúrikom prechádzať, aby ste nimi pohodlne prešli a fúrik mohli mimo sezóny odložiť.

  • Kolieska fúrika – sa primárne delia na plné, ktoré sú pevnejšia a odolnejšie, alebo nafukovacie, ktoré lepšie tlmia nerovnosti na zemi. Väčšina výrobcov ponúka aj dokúpenie náhradného kolieska, ak by sa vám po čase náhodou poškodilo.
  • Rukoväte fúrika – bývajú opatrené plastovými krytkami, ktoré zabezpečia lepšie držanie a protišmykovosť.
  • Konštrukcia fúrika – pri záhradných fúrikoch nie je výnimkou ani dvojkolesové prevedenie, ktoré je pomerne stabilnejšie. Nájdete aj rôzne hĺbky a šírky fúrikov, výber je naozaj pestrý a prispôsobí sa akýmkoľvek požiadavkám.

Pre menšie záhrady sú výbornou alternatívou záhradné vozíky, ktoré slúžia na podobný účel ako fúriky. Záhradné vozíky môžete podľa typu ťahať alebo tlačiť pred sebou. Existujú vozíky na 4 kolesách, ktoré môžete jednoducho poskladať a odložiť. Druhou možnosťou sú záhradné vozíky podobné nádobe na odpad, ktoré majú dve kolieska a zaberajú menej miesta. Vzhľadom na plastovú alebo textilnú konštrukciu majú síce menšiu nosnosť, ale pre základné úkony v záhrade sú dostatočné.

  • Kultivátor

Na prvý pohľad môže pôsobiť ako menej bežné náradie, ale využijete ho na množstvo záhradných prác. Od malých ručných kultivátorov, cez väčšie kultivátory s násadami, až po elektrické a benzínové kultivátory do veľkých záhrad. Pri akých záhradných prácach sa vám zíde?

  • Príprava pôdy pred sadením – kultivátorom môžete rozdrobiť veľké kusy pôdy a zlepšiť štruktúru pôdy.
  • Odstránenie buriny – kultivátor je účinným nástrojom na odstránenie buriny, ktorú vyťahuje aj s koreňmi, čím zabránite rýchlemu opätovnému rastu.
  • Prevzdušnenie pôdy – zlepšuje prevzdušnenie pôdy a odvodnenie. Podporíte tým zdravý rast rastlín.
  • Príprava záhonov – kultivátorom môžete vytvárať záhony, vytvoriť riadky a pripraviť pôdu na siatie alebo sadenie.
  • Záhradná hadica 

Správna záhradná hadica musí byť dostatočne dlhá, odolná a nezalamovať sa. Hitom posledných rokov sa stala pružná zmršťovacia hadica, ktorá je ľahká a viete ju zbaliť do veľmi kompaktných rozmerov. Prúdom vody sa dokáže natiahnuť až do trojnásobnej dĺžky, vďaka čomu bez problémov polejete široký okruh. Ich výhodou je aj pomerne priaznivá cena a jednoduchá manipulácia, ktorú zvládnu aj deti či seniori. Nevýhodou je menšia odolnosť, ktorá sa môže prejaviť napríklad pri veľmi silnom prietoku vody alebo mechanickom poškodený.

Pevné záhradné hadice majú dlhšiu životnosť. Ich odolnosť oceníte pri silnom pretlaku vody aj pri poveternostných vplyvoch, predovšetkým ak hadica zostáva vonku celoročne. Nevýhodou je ťažšia manipulácia, ktorá si vyžaduje väčšiu silu. Pomôcť si môžete napríklad navíjacím vozíkom na hadicu alebo vodiacimi prvkami, ktoré zabránia tomu, aby ste hadicu ťahali cez záhony.

Užitočným doplnkom sú aj priesakové hadice, ktoré napojíte na vodovod a postarajú sa o priebežné zavlažovanie záhonov. Uľahčia vám čas a zabezpečia pravidelné a rovnomerné polievanie. Voda sa dostáva do pôdy po celej ploche hadice, stačí ju umiestniť okolo vašich rastlín. Pre lepší vizuálny efekt ju môžete zasypať mulčovacou kôrou, ktorá hadicu výborne schová.

  • Malá pílka

Na konáre kríkov alebo stromov, ktoré sú príliš hrubé na záhradnícke nožnice, vám poslúži malá ručná pílka. Hľadajte modely s čepeľou, ktorá sa pre vyššiu bezpečnosť skladá do rukoväte. Záhradnícku pílku na prerezávanie zoženiete v rôznych prevedeniach, v skladacej forme podobnej nožíku, ako elektrickú ručnú pílku, aj ako mini akumulátorovú pílu. Všetky varianty sú skladné a ľahko prenosné. Okrem práci v záhrade vám poslúžia aj na výletoch a opekačkách pri príprave dreva.

Profi náradie

V druhej časti článku sa zameriame na profesionálne náradie pre pokročilých. Ak ste vášnivým záhradkárom nemalo by vo vašej výbave chýbať ani kvalitnejšie náradie a lepšia výbava, ktorú budete s radosťou používať každý deň.

  • Nožnice na živý plot

Ak ste sa doteraz pri úprave živého plotu trápili s pákovými nožnicami, čítajte ďalej a strihanie živých plotov sa stane vašim relaxom. Profesionálny zastrihávač vám poslúži na akékoľvek kríky, ktorým potrebujete upraviť tvar alebo orezať konce. K dispozícii máte tri varianty:

  • Elektrické nožnice na živý plot – sú napojené prívodným káblom, ktorý má výhodu neobmedzenej prevádzky, ale nevýhodu prípadného prekážania pri práci a potrebu dostupnosti elektriny.
  • Akumulátorové nožnice na živý plot – tak, ako pri inom akumulátorovom náradí, nevýhodou je obmedzená prevádzková doba a nutnosť nabíjania akumulátora. Výhodou je nízka hmotnosť a prenosnosť na akokoľvek vzdialené miesta v záhrade.
  • Benzínové nožnice na živý plot – vás potešia výkonom, ktorý zvládne aj tvrdšie drevo. Nevýhodou je väčšia váha oproti predchádzajúcim typom.
  • Fukár a vysávač na lístie

Patria k užitočným pomocníkom celoročne, nielen počas jesene. Budete ho s radosťou používať nielen na lístie, ale aj pokosenú trávu a napadané piliny. Poupratuje aj na ťažko dostupných miestach, na ktoré by ste sa s metlou nedostali. Namiesto ručného hrabania a zametania stačí prejsť záhradu s vysávačom alebo použiť fukár a všetok neporiadok zhrnúť na jednu kopu. Ak máte terasu, všetok nafúkaný neporiadok a piesok upracete behom chvíľky.

  • Automatický hadicový navijak

Moderným a elegantným riešením sú bubnové stojany, ktoré sa montujú na steny domu, garáže alebo záhradného domčeka. Využiť môžete aj pevné základy plotu alebo zakúpiť stojan, ktorý sa osádza do zeme. Po používaní sa hadica automaticky navinie naspäť do stojanu, kde zostane bezpečne stočená, chránená pred poveternostnými vplyvmi a zalamovaním, a vyhnete sa zavadzaniu pod nohami aj spratávaniu pred každým kosením.

  • Nožnice na trávu

Slúžia na tvarovanie a údržbu trávnika tam, kde sa kosačkou nedostanete. Napríklad v blízkosti kameňov, okolo terasy či vyvýšených záhonov. V ponuke nájdete akumulátorové aj ručné / manuálne nožnice. Akumulátorové nožnice majú v závislosti od kvality dobu prevádzky od 30 do 90 minút. Pre prácu bez ohýbania si zaobstarajte teleskopické nožnice, ktoré sú fyzicky menej náročnejšie.

  • Krokovacie nožnice

Krokovacie nožnice pre záhradkárov sú špeciálne manuálne nožnice navrhnuté na strihanie hrubších konárov a stoniek. Ich západkový mechanizmus umožňuje strih v niekoľkých krokoch namiesto jedného plynulého. Pri každom stlačení rukoväte sa čepele priblížia a západka ich v tej pozícii zablokuje. Rukoväť môžete uvoľniť a druhým stlačením opäť zacvaknúť. Takýmto krokovaním sa vám hrubšie vetvy podaria odstrihnúť ľahšie a s menšou námahou. 

  • Vertikutačné hrable

Vertikutačné hrable sú špeciálnym náradím na úpravu trávnika. Majú mohutné kovové zuby zahnuté dovnútra, ktoré prevzdušňujú pôdu, lepšie pripravia zeminu na siatie a podrvia zhutnenú pôdu. Pri práci s vertikutačnými hrabľami stačí prechádzať po povrchu tam a späť a pritláčať ich do pôdy. Ide o fyzicky náročnejšiu prácu, ale odmenou vám bude krásny hustý trávnik. 

  • Hrobkovacia motyka

Hrobkovacia motyka je špeciálny druh motyky, ktorá sa využíva napríklad pri pestovaní zemiakov. Čepeľ je tvarovaná do písmena “V”. Ako vyplýva z jej názvu, pomáha vytvoriť hrobky, kopce, v okolí rastlín, ktoré potrebujú podporu a ochranu. Hrobky udržujú vlhkosť v pôde a pomáhajú chrániť korene pred poškodením. Takéto kopcovanie zlepšuje stabilitu rastlín, prípadne chráni plody pred priamym kontaktom so zemou, napríklad pri paradajkách.

Starostlivosť o záhradné náradie

Dlhú životnosť a efektívne fungovanie vášho náradia poskytnú nielen kvalitné materiály, ale aj správna a pravidelná starostlivosť. Ak ste si s jarnou sezónou zadovážili nové náradie, nezabudnite na jeho údržbu a správne skladovanie.

Čistenie po každom použití je zo všetkého najdôležitejšie. Náradie dôkladne zbavte zvyškov zeminy a ak je to potrebné utrite alebo opláchnite vodou. Nenechávajte ho voľne pohodené v záhrade, dážď alebo silné slnko by mohlo niektoré materiály poškodiť a znehodnotiť. Drevené časti aspoň 1x ročne ošetrite ľanovým olejom, aby ste predišli vysychaniu a popraskaniu dreva.

Správne skladovanie je taktiež veľmi dôležité. Suché a čisté náradie odložte dovnútra, ideálne do záhradného domčeka, alebo aspoň pod strechu, kde bude dostatočne chránené pred vlhkom. Každý kúsok by mal mať svoje konkrétne miesto, aby ste ho ľahko a rýchlo našli. Nezanedbajte organizáciu a predovšetkým na zimnú sezónu si náradie dôkladne odložte.

Skladovanie záhradnej hadice si vyžaduje trochu viac pozornosti ako iné pomôcky. Pred zazimovaním z nej vypustite všetku vodu, aby ostala prázdna. Precízne ju umyte od blata a hliny. Ak je veľmi znečistená, môžete použiť kefu a bežný čistiaci prostriedok. Nechajte ju dôkladne vyschnúť, aby sa nevytvárali plesne a hrdza na kovových častiach. Odstráňte  hadicové spojky a koncovky, aby sa nepoškodili. Hadicu stočte tak, aby nebola nikde zalomená ani príliš stiahnutá. Môžete využiť aj navíjací vozík alebo hadicový držiak. Počas zimy by mala byť uložená v záhradnom domčeku, garáži alebo v pivnici, aby bola chránená pred mrazom, UV žiarením a vlhkosťou.

Brúsenie a ostrenie sa týka hlavne čepelí na nožniciach, ale nezabúdajte ani na motyky a sekeru. Zlepší sa ich efektívnosť pri strihaní, sekaní a kopaní. Použite brúsku, brúsny kameň alebo pilník na kov. Ostrejšie náradie skladujte na bezpečnom mieste, ideálne v suchých uzavretých boxoch, alebo zavesené na stene.

Pravidelná kontrola a oprava vám výrazne predĺži životnosť náradia. Kontrolujte poškodené a opotrebované časti, uvoľnené rukoväte, ktoré treba dotiahnuť, aj prasknuté čepele a zlomené časti. Niektoré záhradné pomôcky môžete zrenovovať dokúpením a výmenou poškodených dielov. Čepele môžete vymeniť za nové, koliesko fúrika dofúkať, rukoväť prišróbovať pevnejšie a nadstavce vymeniť.

Údržba a starostlivosť o náradie je pre predĺženie ich životnosti kľúčová. Dodržiavanie týchto postupov vám zabezpečí, že náradie bude vždy pripravené na použitie a poslúži vám mnoho rokov.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON