Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Najlepšou budovou roku 2016 sa stala táto podzemná garáž v Holandsku

Podzemná garáž
Publikované 21.11.2016 12:51

Zaparkovať v meste je často nutným zlom. Typické šedé betónové konštrukcie pripomínajú skôr labyrint, v ktorom sa snažíte nájsť svoje miesto, než symbol inovatívneho priestoru. Holanďania však ukázali, že to môže ísť aj inak. Podzemná garáž na pobreží získala ocenenie najlepšej budovy roka 2016 a stala sa inšpiráciou pre celý svet. Pozrite sa, ako to dokázala.

 

02-underground-parking-katwijk-aan-zee_main-exit-boulevard

03-underground-parking-katwijk-aan-zee_signage

04-underground-parking-katwijk-aan-zee_materialisation-entrances

Najmodernejšie budovy porazila nenápadná garáž

Do súťaže BNA Best Dutch Building of the Year bolo tento rok prihlásených 125 stavieb. Najmodernejšie nemocnice, školy, kostoly a domy však porazila na pohľad nenápadná stavba. Obe hlavné ceny získali architekti Royal HaskoningDHV, ktorí stoja za projektom podzemnej garáže v meste Katwijk aan Zee. Nezávisle od seba sa na nej zhodla verejnosť aj odborná porota, ktorá vyhlásila:

„Je to prvotriedny príklad toho, ako môže kreatívna spolupráca medzi inžiniermi a architektmi priniesť silné stránky dizajnu a techniky dohromady a poskytnúť tak inovatívne a udržateľné riešenie spojené s unikátnym pocitom z lokality.“

08-underground-parking-katwijk-aan-zee_south-entrance-cars

07-underground-parking-katwijk-aan-zee_birdseye-north-entrance

V čom je táto garáž výnimočná

More oddeľuje od centra mesta Katwijk aan Zee pobrežie s veľkými piesočnatými dunami. Ak vojdete priamo do jednej z nich, ocitnete sa v priestrannej podzemnej garáži. Zmestí sa do nej 663 áut. Svojou pol kilometrovou dĺžkou lemuje celé pobrežie. Interiér je premyslený do posledných detailov od dych berúceho osvetlenia po nevšedný dizajn.

Na pláž, do mesta alebo medzi duny sa dostanete jedným zo štyroch točitých schodísk, ktoré vedú do presklených východov. Tie sú umiestnené v dunách tak, že dokonale splývajú s pobrežím a zvonka garáž vôbec nie je vidno. Po zotmení sa východy rozsvietia a stávajú sa z nich farebné majáky.

09-underground-parking-katwijk-aan-zee_emergency-exit

01-underground-parking-katwijk-aan-zee_birdseye-south-entrance

Zatiaľ čo parkujete, garáž bojuje s globálnym otepľovaním

Okrem toho, že podzemná garáž esteticky vyplnila prostredie, stala sa aj hlavnou súčasťou záchranného plánu. Vedci už dlho upozorňujú na to, že do konca tohto storočia bude takmer polovica územia Holandska pod vodou. Pobrežné mesto Katwijk aan Zee patrí k tým najohrozenejším a táto otázka je tam urgentná už teraz.

10-underground-parking-katwijk-aan-zee_entrance-at-night

11-underground-parking-katwijk-aan-zee_close-up-entrance-at-night

Mesto sa preto rozhodlo upraviť pláž tak, aby okrem oddychových možností bola zároveň hrádzou voči záplavám. Spolu s večnou otázkou parkovania v meste tak architekti a inžinieri ukázali, ako aj taká na pohľad obyčajná stavba, akou je garáž, môže poskytnúť moderné a inovatívne riešenia.