Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

3 spôsoby, ako predísť zamrznutému odkvapu počas zimy

Lístie v odkvape
Publikované 05.12.2018 11:46

Sneh padá a padá. A padá. Niekoľko dní. Vy ste v teple, kým sa krajina okolo vášho domu mení na bielo. Nádherná predstava, že? Snehová pokrývka sa však cez deň začne roztápať. Voda z vašej strechy postupne tečie. Na noc zamŕza. Ráno sa prebudíte a zo žľabov a odkvapov trčia parádne cencúle. Na prvý pohľad krása, ktorá ale ohrozuje váš majetok i vašu rodinu. Prečo sú zamrznuté ríny nebezpečné? Čo je ich príčinou a ako tomu zabrániť? 

Temné stránky ľadového kráľovstva

Je jasné, že cencúle sa pri zvýšení teploty môžu zlomiť a, nedajbože, niekomu ublížiť. Hutný kus ľadu môže so sebou navyše zobrať aj časť odkvapovej rúry či žľabu. A napokon, topiaci sa ľad, ktorý steká po fasáde stavby namiesto toho, aby odtekal cez odkvapový systém, môže za dlhšiu zimu slušne poškodiť vonkajšie steny domu.

Cencúle na streche

Nehovoriac o množstve snehu, ktorý sa hromadí na strechách domov, garáží a záhradných domčekov hlavne v severnejších oblastiach Slovenska, a dokáže ich taktiež poškodiť. Ako teda zamedziť zničeniu vašich stavieb? Najskôr hľadajte príčinu, potom riešenie. Ukážeme vám 3 dôvody, prečo vo vašom odkvapovom systéme voda mrzne, a čo robiť.

Topiace sa cencúle na streche

Topiace sa cencúle na streche

Vyčistite odkvap od nahromadenej „prírody“

Úplne bežnou príčinou zamŕzania vody v rínach sú upchaté odkvapy a žľabové kotlíky (kde ústí voda zo žľabov). Najmä po jesennom období. Hromada lístia a inej prírody sa vďaka výdatným dažďom hromadí a upcháva ich. Mali by ste sa preto najskôr zbaviť prekážok, napr. metlou alebo vapkou. 

Staré lístie v odkvape

Všímajte si signály upchaného odtoku už na jeseň. Zateká vám strecha alebo voda steká po fasáde domu? Prevenciu v tomto smere predstavujú ochranné mriežky na zachytávanie nečistôt.  Samozrejme, z lapačov musíte nečistoty taktiež odstraňovať, ale počas suchších dní sa o ne za vás postará vietor. Preto postačí ich kontrola. 

Vyspádujte svoj odkvapový systém

Ďalším dôvodom, prečo voda v rínach zamŕza, môže byť nedostatočný spád žľabov či odkvapových rúr. Voda sa v nich drží a nestihne odtiecť pre zamrznutím. Vyžaduje si to opravu celého odkvapového systému. 

Aký by mal byť spád? Normou je výškový rozdiel minimálne 5 mm na meter. Samotný žľab by mal mať bezpečnostnú dĺžku max. 15 m, pretože inak ho voda/ľad dokáže preťažiť a deformovať.

Plastový a kovový odkvap

Voda a ľad, ktoré sa udržiavajú v žľaboch a odkvapových rúrach, spôsobujú tiež koróziu a ničia ich. Ako tomu predísť? Zaobstarajte si pre vašu montovanú garáž či záhradný domček odolný odkvapový systém, napr. z PVC.

Zbavte sa snežného slona na streche

Priveľké množstvo vlhkého snehu je obrovská záťaž pre vašu strechu. Dokáže zničiť strešnú krytinu a pri zosuve aj odkvapový systém. Na ochranu pred zosuvom snehu slúžia snehové zábrany, ktoré sa inštalujú najmä na sedlové strechy. 

Avšak sneh sa postupne topí, steká smerom dole a v noci sa mení na ľad. Následkom toho voda zamŕza v žľaboch i odkvapových rúrach.  A predstavuje ďalšie nebezpečenstvo.

Zasnežená strecha

K tomu dochádza aj vtedy, keď je vaša strecha nedostatočne izolovaná. Oprava sa zdá byť finančne náročná. Manuálne čistenie strechy od snehu zase komplikované a nebezpečné. Kompromisom je elektrické vyhrievanie odkvapového systému, ktoré pomáha odvodňovať i strechu.

Ako fungujú termokáble v odkvapovom systéme?

Systém elektrického vyhrievania odkvapových rín nie je najlacnejšie riešenie. Avšak je veľmi účinné a pravdepodobne lacnejšie, ako keby ste opravovali zle izolovanú strechu. 

Cencúle visiace na streche

Ako to funguje? Káble sa pripevnia do žľabov. Ovládate ich buď manuálne, čo je lacnejšie, alebo necháte reguláciu na automatický systém ovládaný termostatom. Ten má senzory vlhkosti a teploty. Zapína sa len v prípade potreby a vypína sa, keď sa situácia zlepší – šetrí tak prevádzkové náklady. No vstupná investícia je pritom vyššia.

Chcete byť pripravený na zimu? Začnite s ochrannými opatreniami už na jeseň!

Zdroj (Source):
https://www.thompsonbuilding.com/
https://www.thespruce.com/
https://gazeta-n1.ru/news/61644/
https://roofscoop.wordpress.com/
https://www.thespruce.com/
https://www.moneypit.com/
https://www.jtcroofing.co.uk/