Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

5 spôsobov, ako sa zbaviť buriny v zámkovej dlažbe

burina v dlažbe
Publikované 11.02.2021 10:00

Aj vám na vašu zámkovú dlažbu invazívne zaútočila burina? Pokiaľ ju necháte voľne vyčíňať, môže narušiť štruktúru dlažby na príjazdovej ceste, v záhradnom prístrešku či pod pergolou. Ukážeme vám preto 5 jednoduchých a účinných spôsobov, ako sa jej zbaviť. Tak, aby ste sa nemuseli ručne špárať v každej štrbine a dlažba vyzerala perfektne. Poďme na to.

burina a tráva v dlažbe

Na začiatok 2 upozornenia: 

  1. Pri použití niektorých z prírodných alebo syntetických prostriedkov buďte opatrní. Vietor či dážď by mohol odviať alebo odliať „likvidátora“ na okrasné kvety či do trávy. A tie by im mohli ľahko podľahnúť. Nebojte sa, prezradíme vám, ktoré prípravky sú agresívnejšie. 
  2. Dávajte obzvlášť pozor pri farebnej dlažbe – po niektorých prípravkoch by mohli ostať fľaky. Vyskúšajte prípravok najprv na menšom kúsku a uvidíte, či je všetko v poriadku.

Sóda bikarbóna 

Že na pečenie? Na žalúdočné ťažkosti? To nie je zďaleka všetko. Okrem fľakov od červeného vína vás sóda zbaví aj buriny, ktorá sa ukotvila v medzerách vašich záhradných chodníčkov. Ako to funguje?

jedlá sóda bikarbóna

Navlhčite dlažbu a nasypte do štrbín jedlú sódu. Tento prírodný hydrogenuhličitan sodný preťaží burinu soľou, ktorá následne vyschne až po korene. Sóda je ekologicky nezávadný a zároveň relatívne mierny likvidátor. Hodí sa najmä na ničenie buriny v blízkosti okrasných rastlín, ktoré nechcete poškodiť. No keďže nie je až tak agresívna, proces budete musieť opakovať cca každých 6 týždňov. Ale existujú aj účinnejšie spôsoby.

Ocot

Ďalší prírodný prostriedok, ktorý pomáha nielen v domácnosti (napr. na vodný kameň), ale je tiež účinný v záhrade. Obzvlášť, čo sa týka buriny. Kyselina octová vysaje vlhkosť z nechcených rastlín, ktoré následne odumrú do 24 hodín.

Pól flaše octu

Ak si vyrobíte postrek z 1 litra octu, do ktorého primiešate pol hrnčeka soli (prípadne ešte aj Jar), zahubíte ním burinu naozaj dlhodobo. Preto by ste mali byť opatrní, aby ste nepostriekali aj rastlinstvo, ktoré si v záhradke chcete ponechať.

Soľ

A keď už spomíname tú soľ, aj ona sama je veľmi účinná na permanentné vyhubenie buriny. Vaša oceľová pergola či montovaný prístrešok sa vám poďakujú nádhernou dlážkou. Slaný roztok tiež patrí medzi agresívnejšie prípravky, takže buďte opatrní.

Soľ v nádobke a na lyžičke

Savo

Prechádzame do časti syntetických prípravkov. Obyčajné Savo neničí iba pleseň a špinu vnútri vašej domácnosti, dokáže to i vonku. A veľmi dobre funguje na burinu. Navyše presvetlí dávno nečistenú zámkovú dlažbu. Len znovu – pozor na trávu okolo.

Savo proti plesniam

Chemické herbicídy

Selektívne vs. neselektívne. Čo to znamená? Neselektívne herbicídy zaútočia na akúkoľvek rastlinu a dôkladne ju zlikvidujú. Preto sú nebezpečnejšie pre okolie vašej zámkovej dlažby. Selektívne herbicídy na druhej strane účinkujú iba na niektoré rastliny (podľa popisu na obale). Preto sú vhodné napr. aj na trávnik, z ktorého vám vyrastá neželané rastlinstvo.

STOP burina v trávniku

Či už sa rozhodnete pre prírodný alebo umelý prostriedok, na záver vystriekajte škáry hadicou alebo rovno vapkou. Rozhodne to urobte až po vyschnutí prípravkov. No a čo potom? Nečakajte, kým burina znovu zaúraduje. Vyplňte medzery polymérnym pieskom. Je to jemný piesok obohatený o prísady, ktoré pôsobia ako spojivo. Tým pádom nielen skrášli, ale aj spevní vašu dlažbu.

Piesok na kamennú dlažbu

Zdroj (Source):
fotobanka GARDEON
https://svetevity.sk/
https://www.lumigreen.sk/