Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

9 kreatívnych nápadov na skleníky, ktorými odštartujete už najbližšiu jar

Úroda vo vnútri skleníka
Publikované 04.03.2021 10:00

Leto sa skončilo a vy sa už tešíte, keď prejde zima a znovu príde jar? Ako záhradkár túžite začať sadiť čo najskôr.

Veď keď skoršie zasadíte, skoršie žnete. Kvety, ovocie, zelenina, bylinky. Dajte im skorší štart tým, že im poskytnete prístrešok nad „hlavou“. Váš skleník nemusí byť veľký ani tradičný, ani sklenený. Vyskúšajte týchto 9 kreatívnych inšpirácií. Určite si v nich nájdete to svoje.

Dočasné miniskleníky z plastových fliaš

Jednoduché a minimalistické riešenie. Urobte miniskleníky z plastových fľašiek. Zvýšia teplotu približne o desať stupňov. Stačí odrezať spodok fľaše a odkrútiť vrchnák, aby mali výhonky prístup k vzduchu. Čím väčšie fľaše nájdete, tým dlhšie v nich rastlinky môžu fungovať. 

Ale! Možno viete, že z plastových fliaš sa na slnku do vody dostávajú škodliviny. Preto je pravdepodobné, že sa tieto látky dostanú do pôdy a vody, ktorou rastlinu zavlažujete. Risknete to alebo si vyberiete lepšie riešenie?

Skleník z PET fľaše

Miniskleník z CD obalov

Netušíte, čo so starými obalmi od CD-čiek? Využite ich na tvorbu menších skleníčkov. Stačí vám lepidlo a štipka šikovnosti. Len nezabudnite obaly na strechu nalepiť tak, aby sa otvárali dohora. 

Skleník z CD obalov

Výklopný PVC skleník

S ohybnými PVC rúrkami si ľahko vytvoríte konštrukciu skleníka. Stačí ich však iba pokryť fóliou? Teoreticky áno, ale prakticky… Doplňte k vašej stavbe aj chytrý spôsob otvárania. Inšpirujte sa nižšie. Využite reťaze alebo šikovný systém zasúvania krytu po koľajniciach. Skleník s koľajnicami vyrobíte podľa tohto návodu.

Otvárací skleník

Otvárací skleník

Ekologickejší skleník z cédra

Chcete ekologickejšiu alternatívu? Využite na konštrukciu cédrové vetvy. Prečo práve céder? Pretože odoláva hnilobe, na ktorú môže byť prírodná konštrukcia náchylná vo vlhkom prostredí. Na vetvy pripevnite fóliu tak, aby bol minimálne jeden východ z „tunela“ otvárateľný. 

Skleník z PVC plastu a dreva

Drevený kochlík s výklopným okienkom

Ste zdatnejší v práci s drevom? Tak to si poľahky vyrobíte takúto drevenú truhlicu, resp. kochlík (kvetináč po východniarsky). Praktické vyklápacie okno je tiež súčasťou premysleného návrhu. Zaujal vás tento nápad? Inšpirujte sa podrobným návodom.

Výklopný skleník

Slamený skleník s „výkladom“

Steny skleníka môžete vyrobiť aj zo sena. Obkoleste ním rastliny a vytvoríte perfektnú izoláciu. „Vrchnák“ je však to podstatné. Musí prepúšťať dostatok svetla, a tak by okno skleníka malo smerovať na juh alebo juhozápad, odkiaľ svieti najviac slnka. Z praktického hľadiska by ste ho mali vedieť ľahko otvárať. Inšpirujte sa týmito nápadmi zo skla či plastu. 

Skleník zo sena

Kreatívny skleník zo starých okien

Jeden z najkreatívnejších nápadov, ktoré sme našli, je skleník zo starých okien. Ako na to? Ak nemáte okná rovnakej veľkosti, začnite so svojou skladačkou na zemi. Napasujte kúsky k sebe. Následne ich pevne prepojte, najlepšie pomocou klincov či skrutiek. Znovu nezabúdajte, že skleník by mal byť otvoriteľný. Pri menších skleníkoch stačia otvárateľné okienka, pri väčších vám odporúčame použiť dvere. Štýlový skleník viete nafarbiť, aby okná k sebe dokonale ladili. A možno by sa hodila aj strieška z polykarbonátu.

Biely skleník zo starých okien

Lacný paletový skleník

Ako sme sa mohli už veľakrát presvedčiť, z paliet sa dá vyrobiť čokoľvek. Prečo nie skleník? Palety sa hodia aj na väčšie stavby. Viete ich kombinovať s oknami, s fóliou či polykarbonátom. 

Paletový skleník

Architektonické skleníkové dielo

To najlepšie sme si nechali nakoniec. Krásny a elegantný. Viete si predstaviť taký skleník? Ani my sme si nevedeli, kým sme neuvideli toto dielo. V tejto stavbe sa snúbi efektívne využitie materiálu, odolnosť voči silnému vetru a optimálna absorpcia svetla. Čo viac si do svojej záhrady priať?

Exkluzívny skleník

Exkluzívny skleník

PS: Neskladujte náradie v skleníku

Ako pravý záhradkár máte určite množstvo náradia. To by ste však nemali nechávať v skleníku, pretože naň vo vlhkom prostredí môže zaútočiť hrdza. Kde teda skladovať záhradné náradie? Predsa v montovanom záhradnom domčeku alebo prehľadne uskladnené v garáži. Stačí vám aj menší, ale šikovne zorganizovaný priestor a vždy nájdete všetko potrebné. Starajte sa o vaše záhradné náradie, aby vám v plnej kondícii vydržalo dlhé roky.

Zdroj (Source):
https://www.apieceofrainbow.com/
https://wonderfuldiy.com/
https://homesteadlifestyle.com/
https://www.hometalk.com/
https://www.mrcrazykicks.com/
https://savvygardening.com/
https://www.diyhowto.org/
https://sk.pinterest.com/
https://gardentherapy.ca/