Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Aké sú rozdiely medzi ručnou a robotickou kosačkou?

Dve kosačky pred psíkom
Publikované 12.05.2022 10:00

 Ste skôr klasik, ktorý si užíva kosenie trávy ako oddychový čas na čerstvom vzduchu, alebo je pre vás starostlivosť o trávnik nutnosť, ukrajujúca z vašich voľných chvíľ? V druhom prípade sa vám rysuje kopec možností, ako túto prácu zefektívniť, a to vďaka robotickej kosačke. Aké výhody však má? Akými prednosťami disponujú klasické ručné kosačky a aké sú zásadné rozdiely medzi nimi? Čítajte ďalej a dozviete sa. 

Vaša námaha

Najzásadnejší rozdiel je v prvom rade vaša iniciatíva, ktorú musíte do kosenia vložiť. S ručnou kosačkou je samozrejmé, že sa bez vašej pomoci nepohne. Robotickej kosačke bez kábla stačí iba vytýčiť priestor, v ktorom sa má pohybovať, a ostatné zvládne sama. Jediné, čo musíte robiť, je udržiavať ju v chode a dobrom stave.

Investícia do kosačky

Ručné kosačky sú prakticky všade a sú dostupné za veľmi nízke ceny. Tá je vždy výsledkom kvalít danej kosačky. Pri investícii do robotickej kosačky je jasné, že vzhľadom na jej funkcie a možnosti bude cena vyššia.

Na hodnote sa podpíše aj suma za energie, potrebné na nabíjanie robotickej kosačky. Tá však závisí od modelu, ktorý si kúpite, a ktoré sa odlišujú plochou, ktorú je schopná daná kosačka pokosiť, a výkonom kosačky uvedenom v kilowattoch. Čo však dáte do jej nákupu, to sa vám refunduje v podobe menšej námahy a pohodlia pri starostlivosti o váš trávnik.

Údržba kosačiek

O ručné kosačky sa treba starať vždy ručne, či už ide o čistenie nožov, nabíjanie alebo tankovanie, ako aj ich ochrana pred poveternostnými podmienkami. Inštalácia robotickej kosačky je však výrazne jednoduchší proces. Ak sa vybíja, automaticky sa vráti do nabíjacej stanice. Hneď po nabití pokračuje vo svojej práci. Vie sama reagovať aj na počasie a a ak jej na prácu nevyhovuje, schová sa do bezpečia.

Samozrejme, aj na tieto úkony treba občas hodiť očkom, stále je to však menej práce, ako keď sa staráte o ručné kosačky.

Množstvo hluku

Robotické kosačky sú poháňané elektrinou. Je to trendom aj pri konštrukcii ručných kosačiek, avšak stále medzi nimi nájdeme množstvo benzínových modelov. Tie majú spaľovacie motory, ktoré vydávajú poriadny hluk, počuteľný aj na celú ulicu. Nenarúšajú tak iba váš komfort, ale aj pohodlie vo vašom susedstve.

Elektrické robotické kosačky sú takmer nečujné a ani nepostriehnete, že pracujú, až dokiaľ neuvidíte výsledok ich práce. Množstvo hluku je teda ďalšou výhodou, ktorú môžete pripísať na zoznam robotických kosačiek.

Výsledná spokojnosť

Robotické kosačky sú plne sebestačné. Postarajú sa o priestor, ktorý sa im vymedzí obvodovým drôtom. Tým môžete obohnať aj stromy či kroviny a ohradiť tak kúsok zeme, do ktorého nechcete, aby robotická kosačka zasahovala.

Tak si síce definujete, čo chcete mať pokosené, no sú to niekedy kozmetické detaily, ktoré robia krásu trávnika a ktoré si vyžadujú ľudský zásah. Aj keď môžete vlastniť robotickú kosačku najvyššej kvality, niekedy je najlepšie prevziať prácu do vlastných rúk, lebo kosačka nebude mať nikdy taký cit pre detail a estetiku ako vy.

Každá kosačka na iné obdobie

Nie všetky kosačky zvládnu horšie počasie. Mnohé musíte už pri prvých kvapkách dažďa schovať do úkrytu, aby neskratovala elektrina alebo napájacie káble. Robotické kosačky neodradia ani prehánky a vie efektívne fungovať aj napriek ich výskytu. Samé vedia vyhodnotiť hrozbu a následky, ktoré sa na nich môžu podpísať, a podľa toho sa vedia zariadiť.

Ak vy nekosíte v zlom počasí, robotická kosačka bude.

Vhodný priestor pre kosačky?

Ručné kosačky majú veľa miest na odpočinok, či už to bude garáž, kôlňa, alebo iba pergola. Zato uchovávanie robotickej kosačky vyžaduje trochu väčšiu logistiku. Aby vedela automaticky fungovať, potrebuje miesto, na ktorom sa bude automaticky nabíjať, čo musí byť, samozrejme, v blízkosti elektrického napájania. Starostlivo tak treba vyberať jej nabíjaciu stanicu, aby mohla vykonávať svoju prácu naplno.

Či ručné, či robotické kosačky, každá má to svoje, čím vie ohúriť. Ktorá kosačka oslovila vás?

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON
hitechglitz.com