Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako postaviť altánok alebo pergolu – praktický návod a inšpirácie

GARDEON vyvýšená pergola na posedenie ratanový nábytok
Publikované 05.08.2023 10:00

Chýba vám pri dome miesto, kde by ste si mohli v pohodlí a na čerstvom vzduchu užiť rannú kávičku či grilovačku s priateľmi, chránení pred slnečnou páľavou aj pred letnou prehánkou? Pergola alebo altánok sú jednoduché stavby, ktoré pri troche šikovnosti zvládnete aj svojpomocne. Máme pre vás podrobný návod.

Pergola alebo altánok?

Záhradné pergoly aj altánky sú jednoduché, no veľmi šikovné stavby s mnohorakým využitím – môže byť pod nimi napríklad záhradné posedenie, miesto na grilovanie aj uloženie dreva, či parkovisko pre bicykle alebo hoci aj čln. Aký je medzi nimi rozdiel? Pergoly sú obvykle jednoduchšie, mávajú obdĺžnikový pôdorys a pultovú strechu s miernym sklonom, často priliehajú k domu či inej budove.

Naproti tomu altánky stoja vždy samostatne. Mávajú zvyčajne šikmú strechu (sedlovú alebo stanovú), zložitejšiu konštrukciu stien s rozličnými ozdobnými prvkami a môžu mať tiež komplikovanejší (napr. mnohouholníkový) pôdorys. Jedno však majú oba tieto typy záhradných prístreškov spoločné – vytvárajú miesto chránené pred slnkom, dažďom a čiastočne aj vetrom, miesto, kde vládne pohoda.

Vhodné miesto

V prvom kroku je potrebné vybrať na pergolu alebo altánok správne miesto. Ideálne je, ak budete mať spod strechy pekný výhľad a nebude to veľmi ďaleko od domu (zvážte, ako ďaleko budete musieť chodiť napríklad po suroviny pri grilovaní). Zároveň však treba myslieť aj na to, aby vám stavba nebránila vo výhľade z domu, neprekryla okná, či nevrhala tieň na hriadky, ktoré potrebujú slnko.

Kvôli dobrým susedským vzťahom nebýva tiež vhodné umiestniť altánok príliš blízko plota. Aby ste sa vyhli nákladnej úprave terénu, vyberte si radšej miesto na rovine, premyslite si tiež, ktoré zo stien budú plné, tak, aby ste boli chránení napríklad pred prevládajúcim vetrom alebo neželanými pohľadmi z ulice.

Rozmery a vybavenie

Optimálne rozmery si najlepšie určíte podľa toho, aké zariadenie plánujete v altánku alebo pod pergolou umiestniť. Ideálne je urobiť si jednoduchý nákres altánku, respektíve jeho pôdorys, na štvorčekový papier. Tak zistíte, na akú plochu sa vám zmestí napríklad stôl so šiestimi stoličkami, alebo pohodlné kreslá a záhradný stolík.

Okrem záhradného nábytku môže mať altánok aj pevné vybavenie – napríklad murovaný krb s grilom alebo umývadlo. V takom prípade je potrebné premyslieť si tiež súvislosti strechy altánku a komína (komín musí mať dostatočnú výšku a bude potrebné vyriešiť jeho priestup cez strechu), ako aj vhodné umiestnenie altánku s ohľadom na prístup k potrebným rozvodom a vzdialenosť od nich – vopred by ste totiž mali pripraviť prívod vody, odpad, či rozvod na elektrické osvetlenie.

Materiál, konštrukcia a štýl

Tieto tri veci spolu logicky súvisia a rozhodovanie býva nielen praktické, ale aj „srdcové“. Pokiaľ ide o materiál (a s tým súvisiacu konštrukciu prístrešku), v zásade máte tri možnosti – altánok aj pergola môžu mať murovanú, drevenú, alebo oceľovú konštrukciu. Asi najčastejšie sa na svojpomocnú stavbu rôznych prístreškov využíva drevo. Je totiž dostupné a jednoducho sa s ním pracuje, má však aj svoje nevýhody – vplyvom vlhkosti, slnečného žiarenia, ale aj húb či živočíchov zvykne degradovať.

Aby im drevo odolalo čo najdlhšie, potrebuje pravidelnú údržbu a obnovovanie ochranného náteru. Zaujímavým tipom je aj kombinácia murovaných stĺpov či stienok s drevenou konštrukciou strechy. V tomto prípade však počítajte s vyššími nárokmi na základy pod altánok, väčšou prácnosťou aj vyššou cenou.

Vhodný čas na stavbu záhradného altánku alebo pergoly je od jari do jesene. Ak budete mať všetko dobre pripravené a naplánované, svojpomocnú výstavbu jednoduchého prístrešku môžete zvládnuť vo dvojici asi za víkend alebo za dva.

Skôr než začnete

Najskôr budete potrebovať projekt altánku alebo pergoly, respektíve podrobný plánik, z ktorého vyplynú nielen rozmery a druh konštrukčného materiálu, ale aj spôsob spájania a teda množstvo a typ spojovacieho materiálu. Premyslieť by ste si mali možnosti založenia, resp. ukotvenia prístrešku, charakter podlahy aj spôsob zastrešenia.

Na základe podrobného nákresu môžete potom správne nakúpiť všetko, čo potrebujete, a postupovať pri práci bez zbytočného zdržiavania. Až keď máte dobre premyslené všetky detaily stavby, môžete sa pustiť do práce. Na inšpiráciu vám prinášame základný postup pri výstavbe jednoduchého dreveného altánku alebo pergoly.

Stavba dreveného altánku/pergoly krok za krokom

1. Vytýčenie a podklad

Pomocou kolíkov a špagátu si vyznačte pôdorys plánovanej stavby – kolíky zatlčte do zeme v rohoch budúceho altánku alebo pergoly. Plocha, na ktorej bude prístrešok stáť, by mala byť rovná, prípadne ju treba vyrovnať (ideálne odkopať, pri navezení je totiž potrebné zhutnenie).

2. Ukotvenie

Ako stĺpy zvyčajne slúžia drevené hranoly, ktoré sa upevnia do oceľových kotviacich pätiek. Oceľové pätky môžu byť zatĺkacie (zatlčú sa priamo do zeme), alebo určené na zabetónovanie do betónových základových pätiek (na ich zhotovenie sa môžu použiť aj betónové debniace tvárnice), prípadne uspôsobené na prichytenie do hotového vytvrdnutého betónového základu. Ak použijete kotviace pätky, ktoré sa vkladajú do čerstvého betónu, s upevnením drevených stĺpikov budete musieť počkať aspoň týždeň, aby betón nadobudol asi 80 % výslednej pevnosti.

A nezabudnite, ak chcete mať v altánku aj kozub, ten bude potrebovať vlastný základ.

3. Povrchová úprava dreva

Skôr, než sa pustíte do montáže drevených prvkov, mali by ste ich ošetriť vhodnými prípravkami – ideálne je napustiť ich biocídnym prípravkom (napúšťadlom) a ako ochrannú vrstvu použiť náter tenkovrstvovou lazúrou, prípadne môžete siahnuť po tzv. prípravku 2 v 1, teda napúšťadle a lazúre v jednom nátere. Na natieranie je ideálne využiť čas tvrdnutia betónu, prípadne môžete altánok natrieť až po montáži.

4. Nosná konštrukcia

Drevená nosná konštrukcia prístrešku pozostáva zo zvislých stĺpov, vodorovných trámov a šikmého zavetrenia. Na stĺpy sa obvykle používajú robustnejšie hranoly, prípadne rustikálne pôsobiaca guľatina, ostatné prvky môžu byť zhotovené aj z dvojice fošní. Premyslite si aj spôsob spájania jednotlivých prvkov (šikovné je napríklad tzv. preplátovanie).

Základné stĺpy sú vždy v rohoch altánku alebo pergoly, pri väčších rozpätiach alebo subtílnejších priemeroch konštrukčných prvkov ich však môžu dopĺňať aj ďalšie stĺpiky. Vodorovné trámy by mali byť umiestnené v oboch smeroch – pozdĺžne sú väzníky, protiľahlé stĺpy spájajú priečniky. Zavetrenie tvoria šikmé vzpery, ktoré musia konštrukciu vystužiť v priečnom aj pozdĺžnom smere. Inak by sa vplyvom vodorovnej sily (napríklad vetra) mohla poskladať ako domček z karát.

5. Konštrukcia strechy

Jednoduchším variantom je pultová strecha, ktorá má jedinú rovinu so sklonom od 3 ° do 15 °. Takýto nízky sklon však môže byť nevýhodný keď napadne veľa snehu, ktorý zo strechy neskĺzne a môže altánok preťažiť. Náročnejšou možnosťou je sedlová strecha, ktorá máva väčší sklon. Na konštrukciu strechy sa všeobecne používajú hranoly a prvky s menším prierezom.

Konštrukciu pultovej strechy tvoria pozdĺžne väzníky, na ktoré sa dostatočne husto upevnia priečniky. Sklon vytvoríte výškovým rozdielom medzi stĺpmi na protiľahlých stranách prístreška. Pri šikmej, sedlovej streche sú na väzníkoch osadené prvky v tvare písmena A – tvoria ich šikmé krokvy, ktoré sú v hrebeni navzájom spojené do tvaru obráteného V, a približne uprostred spevnené vodorovnými klieštinami (dvojicou fošní). Rozstup priečnikov a krokiev býva obvykle 80 až 120 cm.

6. Strešná krytina

Krytinu treba vždy vyberať podľa sklonu strechy. Na menšie sklony je vhodná napríklad plechová krytina, asfaltové šindle či dosky z komôrkového polykarbonátu. Pri väčšom sklone a robustnejšej konštrukcii prístrešku možno použiť aj škridly.

Od zvoleného typu krytiny potom závisí podkladová konštrukcia. Napríklad asfaltový šindeľ potrebuje súvislé podbitie (záklop) z drevených dosiek alebo plošného materiálu (napr. OSB dosiek). Na záklop sa ešte pod krytinu upevní asfaltová lepenka, ktorá plní funkciu poistnej hydroizolácie. Škridly sa ukladajú na strešné laty, ktoré sa priskrutkujú ku krokvám v príslušných odstupoch. Zo spodnej strany možno strechu upraviť pohľadovým záklopom z opracovaných dosiek (napr. z tatranského profilu).

Pri streche netreba zabudnúť ani na ukončenie – oplechovanie a odkvapové žľaby a zvody.

7. Výplne

Na niektorých stenách altánku či pergoly môže byť vhodné zrealizovať aj výplň, ktorá bude chrániť pred vetrom či zvedavými pohľadmi. Môžete na to použiť drevený perodrážkový profil (tzv. tatranský profil), alebo vzdušnejšie latovanie či raster zo šikmých drevených lamiel, ktorý bude oporou pre popínavé rastliny. Fantázii sa v tomto smere medze naozaj nekladú.

8. Podlaha

Aj tu je možností neúrekom. Môžete zvoliť drevené alebo drevoplastové dosky aké sa používajú na terasách a upevňujú sa na rošt uložený v štrkovom lôžku. Do štrkového lôžka možno položiť tiež betónovú dlažbu alebo pálené tehly, ale aj drevené klátiky či kamenné šľapáky. Ak sa vám páči keramická dlažba, vyberte takú, ktorá je protišmyková a určená do exteriéru.

V tomto prípade však bude potrebné zhotoviť betónovú platňu, na ktorú dlažbu nalepíte – ak betón vystužíte kari sieťou, postačí platňa s hrúbkou okolo 10 až 15 cm na asi rovnako hrubom štrkovom podklade. Takáto jednoduchá betónová platňa však nemôže slúžiť ako základ pod altánok či krb, ale len na prenesenie záťaže od osôb a zariadenia altánku.

Tip pre nedočkavých

 Zdá sa vám to príliš komplikované? Chceli by ste mať altánok rýchlo, čisto a bez starostí? Presne tak prebieha stavba montovaných oceľových prístreškov z našej ponuky. Stačí použiť náš konfigurátor, aby ste si navrhli prístrešok, ktorý bude vyhovovať vašim potrebám, a pripraviť preň vhodný podklad. Nič viac. V dohodnutom termíne k vám potom privezieme všetky montážne prvky a diely a ak využijete služby našej montážnej partie, nový prístrešok môže u vás na záhrade stáť už za 3 hodiny. Alebo si ho môžete zmontovať svojpomocne.

Zaujíma vás, ako bude montáž prebiehať? Všetky informácie nájdete TU.

Fotografie: GARDEON