Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako si objednať TESLU?

Tesla model 3 v bielej farbe
Publikované 16.03.2022 10:00

Presvedčili vás elektromobily o svojich benefitoch? Skvelé. Teraz treba urobiť to najdôležitejšie – zakúpiť si svoj vlastný elektromobil. Dopyt po týchto vozidlách rapídne narastá. Obzvlášť veľkej obľube sa tešia práve automobily značky TESLA. Ako ich však získať, keď pobočku na Slovensku tento automobilový gigant ešte nemá? S nákupom TESLY vám poradíme v tomto článku.

Vyberáme TESLU

Prvým krokom pred kúpou vozidla je premyslenie si, akú konfiguráciu TESLY by ste radi získali.
Jednotlivé modely nájdete vo viacerých prevedeniach (napríklad Tesla Model 3 je dostupná aj vo
verziách Model 3 Long Range a Model 3 Performance). Tie sa odlišujú vybavením a technickými
parametrami vozidla, akými sú výkon, akcelerácia, dojazd a podobne.

TESLA v našom okolí

Slováci si vo svojej krajine nemôžu zájsť do predajne TESLY, v okolitých krajinách ich ale nájdeme viacero. Najbližšia oficiálna predajňa sídli v Rakúsku vo Viedni. Tam ich nájdete dokonca až dve – Vienna-Tech Park a Tysons Corner-Tyco Road. Na skok to máme aj do Budapešti a do jej predajne Budapest Pop Up-MOM Park. Naši susedia v Českej republike majú tiež jednu oficiálnu pobočku, a to priamo v Prahe.

Kúpiť si TESLU môžete aj pár kilometrov na sever od nás vo Varšave. Má to však jeden háčik – v týchto krajinách si môžete elektromobily iba obzrieť, no nie kúpiť. To môžu iba ľudia s občianstvom v danej krajine, v ktorej sa TESLA predáva. Výnimkou je ešte nákup týchto vozidiel na firmu, tá však musí mať takisto sídlo v krajine, v ktorej chcete nakupovať.

Kde nakupovať najlacnejšie

Nielen dostupnosť vozidiel značky TESLA, ale aj ich ceny sú často tvrdým orieškom. Ak by ste teda mali možnosť kúpiť TESLU v susedných krajinách, pred kúpou týchto automobilov musíme mať na pamäti, že ich predajná cena nie je po celom svete rovnaká. Cenové porovnanie vykonal portál Budget Direct, ktorý začiatkom roka 2021 zhrnul, ako sa pohybuje krivka hodnoty vozidiel značky TESLA po celej planéte. Najlacnejšie modely nájdeme v USA či Nórsku. Okolie Slovenska však na tom nie je práve najpriaznivejšie.

Ak si chcete zakúpiť model TESLY za čo najnižšiu sumu, rozhodne vyrazte do Rakúska. Najlepšiu cenu za TESLU dostanete po Rakúsku v Maďarsku. V Českej republike a Poľsku sa, žiaľ, budete musieť zmieriť s faktom, že vám váš vysnívaný elektromobil ešte viac odľahčí peňaženku.

Objednávka TESLY online

Slováci majú zjavne ako najlepšiu cestu k získaniu TESLY online objednávku. Dá sa tak urobiť na oficiálnej stránke výrobcu. Predtým, ako začnete s konfiguráciou vozidla, musíte v sekcii menu označiť ako lokalitu OTHER EUROPE.

Teraz sa môžete pustiť do konfigurácie. V hornej lište v úvode stránky si vyberte svoj model TESLY a vyberte si požadovanú modifikáciu. Po výbere vášho elektromobilu budete musieť zaplatiť zálohu vo výške 2 000€. Pripravte sa na to, že pri transakcii vám môžu byť zaúčtované poplatky za transfer peňazí.

Suma 2 000€ je prvou zálohou, potom nasleduje ďalšia, a to vo výške 25 000€. TESLA vám ešte potom nechá čas na rozmyslenie si vašej objednávky. V horizonte 2 týždňov môžete upraviť konfiguráciu vášho elektromobilu. Potom ide vozidlo do výroby. Pre vás bude dostupné po približne 2 mesiacoch.

Vyzdvihnutie vozidla

Montáž modelov značky TESLA pre európsky trh prebieha v Holandsku v meste Tilburg. To je aj miestom, kde si slovenskí zadávatelia objednávok môžu svoje vozidlo vyzdvihnúť. Možnosť výberu miesta doručenia vozidla majú iba krajiny, v ktorých je oficiálna pobočka TESLY. Jedinou možnosťou vyzdvihnutia TESLY je teda Holandsko*. Elektromobil treba prevziať do týždňa od prijatia výzvy na jeho prebratie.

*Ďalšou možnosťou je nechať si auto doviezť súkromnou firmou priamo na miesto určenia, ako sme to urobili aj my. (poznámka GARDEON)

A TESLA ide domov

Na prebratie TESLY z Holandska nemôžete použiť slovenské prepravné značky – treba si ich zariadiť od holandskej firmy, ktorá vám ich vydá na základe vašich dokladov k elektromobilu. Potom vás už len čaká dovoz vášho vysneného auta domov a nevyhnutné formality v podobe poistky, preloženia potvrdenia o zhode či vystavenie technického preukazu. Potom si už iba treba užívať jazdu.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON