Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako si spraviť z garáže byt

Sprchový kút s umývadlom v domčeku
Publikované 24.10.2022 16:14

Ako sme už v predošlých článkoch načrtli, architektúra garáží a príbytkov zažíva trend minimalizmu. Čisté tvary stavieb sa niekomu môžu javiť chladné, stále však majú veľké množstvo priaznivcov. Úspech v zahraničí a pomaly aj na Slovensku, zažívajú obytné kontajnery. Z garáží sa stávajú dizajnové podnikateľské objekty. Ale uvažovali ste už nad prerobením garáže na byt?

Že si niečo také neviete ani len predstaviť? Ak popustíte uzdu svojej fantázii a necháte sa inšpirovať originálnymi nápadmi ako prerobiť garáž na byt, môžete ostať sami prekvapení. Takéto riešenie príde  vhod, ak máte starú garáž ktorú už nepotrebujete, ale i v prípade, ak sa obzeráte po vlastnom bývaní a rozpočet nepustí.

Poraďte sa s architektom

Nejde o „búdu“, ktorú zariadite starým nepotrebným nábytkom, hoci aj ten môžete využiť. Prerobenie garáže na byt znamená vytvorenie plnohodnotného funkčného domova, príbytku, hosťovského domčeka. Pokiaľ však nie ste architektom sami, je vždy dobre sa pred začatím prestavby poradiť s odborníkmi. Garáž je predsa len špecifickou stavbou už svojou výškou, polohou okien a dverí. Je v garáži dostatok okien? Bude priestor dostatočne presvetlený?

Upravujte, tvorte vzdušný priestor

Ak sa vám zdá garáž nízka, dobrou správou je, že väčšina garážových konštrukcií umožňuje zvýšenie strechy. Štýlovým riešením je potom umiestnenie postele smerom k stropu, čím získate miesto na ploche. Sklápacie skrine, rozkladacie stolíky, multifunkčne slúžiace objekty, to všetko vám uľahčí zariaďovanie garážového priestoru. Nezabúdajte, že vytvárate vzdušný priestor bez zbytočných predelov.

Dispozičným riešením môže garážový byt pripomínať loft v malom. Vopred treba zvážiť aj umiestnenie elektrických rozvodov a sociálneho zariadenia. Kúpeľňa a toaleta sú závislé od vedenia potrubia a kanalizácie na pozemku.

Starému nájdite nové využitie

Našli ste v garáži staré zámky či iné súčiastky ktoré už nevyužijete? Zapojte ich kreatívne do interiéru. Môžete im nájsť úplne nové využitie. Hrajte sa s priestorom a vytvorte si byt, ktorý vás vyjde podstatne lacnejšie ako kúpa nového. Alebo si vytvorte miesto na oddych či pre návštevy.

Pretvorenie garáže na byt trvá obvykle niekoľko mesiacov. Dobrým rozhodnutím môže byť dať si vyrobiť garáž na mieru a následne z nej spraviť byt.