Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako si zorganizovať záhradný domček?

Vnútro dreveného záhradného domčeka
Publikované 19.06.2017 18:59

Upratovanie či organizácia vecí v záhradnom domčeku určite nepatrí práve medzi najobľúbenejšie činnosti záhradkárov. Ak však už aj váš záhradný domček začína vyzerať chaoticky, je čas ho upratať a zorganizovať. Ako na to?

1. Zhodnoťte svoje potreby

Prvý krok k reorganizácii záhradného domčeka spočíva v definovaní toho, čo v ňom vlastne chcete a musíte mať. Ak do neho plánujete vtesnať všetko, od rukavíc až po záhradný traktor, je ideálne, ak na to budete myslieť hneď na začiatku už pri jeho výstavbe a jeho veľkosť prispôsobíte. Ak už je „neskoro“, prichádza na rad inventúra a premyslené úložné systémy.

2. Spravte si “inventúru”

Začnite malou inventúrou a prehodnoťte, čo všetko skutočne potrebujete.

Všetky veci rozdeľte do štyroch kategórií:

  • Ponechať – naozaj potrebné veci si ponechajte a rozdeľte ich do homogénnych skupín, ako napríklad náradie, semiačka, chemikálie a podobne. Uľahčí vám to ďalšiu organizáciu.
  • Darovať alebo predať – nepotrebné náradie a veci môžete darovať alebo jednoducho predať na niektorom z internetových bazárov.
  • Presunúť inam – skladujte veci tam, kde ich potrebujete a záhradný domček si vyhraďte len pre potreby záhrady. Všetko ostatné presuňte tam, kde to patrí – do garáže, pivnice alebo kuchynskej komory.
  • Vyhodiť – všetko, čo je rozbité, zhrdzavené alebo akýmkoľvek iným spôsobom poškodené, vyhoďte. Skontrolujte tiež dátumy exspirácie na nádobách s chemikáliami či vrecúškach so semienkami. A aj keď je to náročné, zbavte sa všetkého, čo ste nepoužili viac ako dva roky. Tieto veci vám v domčeku len zbytočne zaberajú miesto.

3. „Nafúknite“ svoj záhradný domček

Teraz, keď presne viete, čo v domčeku chcete a musíte mať, zhodnoťte možnosti vytvorenia úložných priestorov.

Kategorizujte a ukladajte veci efektívne

Spravte poriadok v náradí a rozdeľte ho podľa charakteru – náradie s dlhými rúčkami, ostré ručné náradie či malé predmety. Pri organizácií vecí vám najviac pomôžu police a rôzne typy závesných systémov. Užitočné môžu byť aj výškovo nastaviteľné regály alebo špecializované závesné systémy pre záhradkárske potreby.závesné systémy do záhradného domčeka

Výborným pomocníkom na ukladanie menších nástrojov sú tiež magnetické tabule. Získate medzi nimi oveľa lepší prehľad, ako by ste mali napríklad v zásuvke, a aj prístup. Namiesto magnetickej tabule môžete použiť aj dierkované steny, na ktoré náradie zachytíte povrázkom alebo drôtikom. Ak si na doske spravíte aj obrysy náradia, veľmi ľahko zistíte, čo kam patrí a čo chýba.

Nemusíte kupovať nové, využite to, čo máte

Stará vanička s vekom môže poslúžiť ako perfektný skladovací kôš a zavretú ju môžete využívať ako pracovný priestor. Na uskladnenie semiačok, osiva alebo iných drobných vecí môžete použiť staré zaváraninové fľaše alebo obyčajné poháre. Takéto uzatvárateľné nádoby môžete prilepiť aj na spodnú stranu police alebo na strop. Označte ich štítkami, a tak vždy jednoducho nájdete to, čo práve potrebujete.

Kvôli bezpečnosti nezabudnite ani na skrinky, ktoré sa v prípade potreby dajú uzamknúť. Ak v záhradnom domčeku skladujete aj chemikálie, napríklad pesticídy, prípadne horľavé látky, umiestnite ich v bezpečnej vzdialenosti od detí a domácich miláčikov.

Ako ušetriť priestor?

Priestor ušetríte, ak niektoré kúsky záhradného náradia zavesíte na stenu. Na klince pohodlne zavesíte nielen lopatu, hrable či metlu, ale aj menšie náradie. Nezabudnite však vždy ponechať dostatok miesta, aby ste nemali problém dostať ich dole či späť na stenu.

Závesný systém v garáži

Efektívne využiť môžete aj priestor tesne pod stropom či nad oknami, kam môžete namontovať police, na ktoré umiestnite najmenej používané predmety a na strop môžete navŕtať napríklad držiak koľajničky na rebrík. Možnosťou sú aj stropné regály, háčiky, prípadne nádoby, ktoré k stropu pripevníte ich vrchnákmi.

Nevyužitým priestorom nemusia byť ani dvere. Na ich vnútornú stranu môžete zavesiť koše alebo háčiky, ktoré budú slúžiť na ukladanie záhradných nožníc, rukavíc a iných drobných predmetov, ktoré potrebujete mať často poruke.

Ak máte nedostatok miesta, využite aj vonkajší priestor domčeka, napríklad pod strechou alebo vonkajšiu stenu. Na vonkajšiu stenu môžete upevniť vysokú plechovú skrinku s uzamykateľnými dverami, do ktorej poukladáte dlhé náradie. Podobne môžete vyrobiť aj niekoľko malých uzamykateľných skriniek, do ktorých umiestnite menšie náradie.