Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako správne grilovať a posunúť grilovačku o level vyššie

Grilovanie klobás
Publikované 05.08.2020 10:46

Prišli ste na chuť grilovacej sezóne a chceli by ste svoje grilovacie párty doviesť k dokonalosti? Na perfektnú grilovačku potrebujete štyri veci: správnu spoločnosť, náležité suroviny, perfektný gril a dokonalé miesto. S prvými dvomi ste si už istotne poradili sami, my vám pomôžeme vyšperkovať zvyšné dve.

Ktorý je ten správny gril?

Na záhradnú grilovačku si môžete zvoliť buď gril na drevené uhlie, alebo plynový gril, pričom každý z nich má svoje prednosti aj limity. Tretím adeptom na zváženie je elektrický gril, ktorý je však určený skôr na špeciálne prípady. Ak si chcete vybrať ten správny, pre všetky tri typy grilov platia tri spoločné zásady:

1. Dôležitá je vhodná veľkosť grilovacej plochy.

Gril teda vyberajte podľa toho, či chcete usporadúvať akcie pre veľkú partiu, alebo sa radšej stretávate v užšom rodinnom kruhu. Hladnú spoločnosť určite nepoteší neustále čakanie, kým sa na malom rošte dopečie ďalšia várka, ak však zvyknete najčastejšie grilovať vo dvojici alebo štvorici, je zbytočné investovať do veľkého grilu.

2. Všímajte si detaily a doplnky – môžu byť podstatné.

K tým základným patrí napríklad poklop, vďaka ktorému sa suroviny pečú naraz z oboch strán. Určite oceníte aj viaceré rošty v rôznych zónach s rozličnou intenzitou pečenia. Dôležité sú tiež možnosti regulácie – či už je to polohovateľný rošt, uzatvárateľné prieduchy, alebo ovládanie plameňa pri horákoch. Kúpa grilu s pevným ohniskom bez možnosti regulácie sú vyhodené peniaze. Ďalší detail, na ktorý netreba zabúdať, je čistenie – pri pravidelnom používaní grilu určite oceníte každý diel, ktorý sa dá umyť v umývačke.

3. Nešetrite na kvalite

Veľa o nej napovie použitý materiál – najodolnejšie sú liatina, nehrdzavejúca („nerezová“) oceľ a smalt. Rozhodne sa vyhnite podozrivo ľahkým grilom z tenkých plechov, ktoré sa rýchlo prepália. Kvalitný gril však nielen dlhšie vydrží, ale obvykle sú jeho súčasťou aj „vychytávky“, ako napríklad praktické odkladacie plochy či teplomer, ktoré vám toto špeciálne „kuchtenie“ zjednodušia a spríjemnia, prípadne môžu rozšíriť možnosti prípravy rôznych surovín. Ak chcete ušetriť, využite radšej sezónne zľavy. A keďže teraz sú v plnom prúde, je najvyšší čas poobzerať sa po nejakej výhodnej ponuke.

Grilovanie mäsa

Gril na drevené uhlie

Je ideálnou voľbou pre milovníkov klasiky – s „ozajstným“ ohňom, vôňou dymu a tou správnou grilovanou chuťou. V tomto type grilu sa dá dosiahnuť naozaj vysoká teplota, takže práve z neho budú steaky „to pravé orechové“. Grilovanie na drevenom uhlí je však časovo najnáročnejšie, najprácnejšie aj „najšpinavšie“. Už len na rozkúrenie treba dosť času aj trpezlivosti.

Na zapálenie dreveného uhlia nestačia zápalky (obvykle sa používajú špeciálne podpaľovače alebo tzv. rozkurovací komín), uhlie a brikety sa musia najskôr rozkúriť na pahrebu a oheň treba v priebehu grilovania udržiavať. Dôležité je aj pravidelné čistenie a vysypávanie popola (no až po 12 hodinách, keď uhlie v grile úplne dohorí a vychladne). Na obsluhu grilu budete tiež potrebovať skúsenosti, aby ste dokázali odhadnúť správny čas, polohu, teplotu… (i keď s tou vám môže pomôcť integrovaný teplomer). 

Grilovanie kuraciny

Plynový gril

Poteší tých, ktorí majú radi pohodlie. Grilovačka s ním je totiž podstatne čistejšia a jednoduchšia. Obvykle sa používajú propán-butánové bomby, z ktorých sa plyn privádza do dvoch až piatich horákov, a na nich sa plameň reguluje podobne ako na plynovej varnej doske v kuchyni. Na rozdiel od dreveného uhlia horí plyn okamžite, oheň môžete pomerne presne ovládať a teplotu kontrolovať pomocou zabudovaného teplomera. Poklop zaisťuje rovnomernú cirkuláciu vzduchu a šikovným doplnkom sú aj lávové kamene, ktoré rovnomerne rozložia teplo a zachytávajú odkvapkávajúci tuk.

Plynový gril má však väčšie rozmery, keďže jeho súčasťou býva nielen miesto na nádobu s plynom, ale často aj rôzne odkladacie a pracovné plochy. Mnohé majú aj samostatný bočný varič, no ten máva často prinízky výkon. To, že plynový gril nedymí tak, ako gril na drevené uhlie, je pre niekoho výhoda, pre iného nevýhoda. Môžete ho mať vďaka tomu napríklad na terase hneď pri dome, no intenzívnu dymovú arómu na ňom nedosiahnete.

Grilovanie kuracieho mäsa

Elektrický gril

Je riešením pre tých, ktorí nemajú záhradu, alebo je ich pozemok len o niečo väčší než terasa – hodí sa jednoducho všade tam, kde je otvorený oheň neprípustný, hoci aj na balkón alebo do kuchyne. Jednoducho sa ovláda aj udržiava, a okrem nepriľnavého povrchu a misky na odkvapkávanie tuku býva vybavený aj mnohými zaujímavými funkciami.

Podobne ako plynový gril sa rýchlo rozohreje, no dôležité je vybrať si taký, ktorý má dostatočný výkon. Ideálny je kontaktný gril, ktorý vďaka dvom grilovacím plochám pečie naraz z dvoch strán. Nevýhodou elektrických grilov je najmä to, že majú podstatne menšiu plochu než zvyšné dva typy, a samozrejme, potrebujú nablízku elektrickú zásuvku. 

Grilovanie špízov

Ako vytvoriť správne miesto?

Elektrický gril môžete mať, samozrejme, kdekoľvek, kam dočiahne elektrická šnúra. V tomto smere má nároky asi ako hriankovač, no najlepšie je umiestniť ho tak, aby bol centrom pozornosti. Pri plynových griloch a griloch na drevené uhlie treba pamätať predovšetkým na bezpečnosť, no dôležité je aj pohodlie pri práci.

Základom je stabilný, rovný a nehorľavý podklad, napríklad dlažba. Záhradné grily by mali byť tiež umiestnené v bezpečnej vzdialenosti od všetkých horľavých materiálov. Pri plynovom grile, ktorý je čistejší a nedymí, je ideálne miesto na terase pri kuchyni, prípadne niekde v jej blízkosti. Gril na drevené uhlie by však mal stáť ďalej od domu, najlepšie tak, aby bol chránený stienkou zo strany, z ktorej najčastejšie fúka vietor. A keďže v blízkosti grilu potrebujete aj miesto na stolovanie a prípravu surovín tak, aby si všetci naplno užili atmosféru a nič nebolo potrebné nosiť zďaleka, ideálne je vytvoriť preň záhradnú terasu.

Jej súčasťou by mala byť minimálne pergola, ktorá ochráni spoločnosť aj gril pred letnou prehánkou, k dokonalosti však dovediete celý priestor letnou kuchyňou – môžete ju vytvoriť napríklad v šikovnom záhradnom domčeku. Nebudete tak musieť neustále behať po niečo do domu a aj šalát k mäsu pripravíte priamo v centre diania.

Grilovanie hamburgerov

„Maličkosti“, ktoré vám uľahčia prácu

Ak má byť grilovačka perfektná, netreba zabudnúť ani na vhodné náradie a šikovné doplnky – kliešte a obracačka sú základ, určite oceníte aj rukavicu a zásteru, ktorá vás ochráni nielen pred prskajúcim omastkom, ale aj pred páľavou sálajúcou z grilu. Keďže tuk z grilovaného mäsa by nemal odkvapkávať do žeravého uhlia, pretože pri tom môže vznikať rakovinotvorný dym, na jeho zachytávanie používajte špeciálne záchytné misky z hliníka alebo smaltovaných oceľových plechov.

Drevené uhlie nikdy nepodpaľujte pomocou petroleja alebo benzínu, pretože by ste nepríjemne ovplyvnili chuť pripravovaného jedla. Slúžia na to špeciálne podpaľovače, či už tekuté, alebo vo forme kociek. Bez chémie môžete gril rozkúriť pomocou takzvaného komínového štartéra, ktorý rovnomerne rozžeraví brikety aj drevené uhlie. Na ich rýchle rozžeravenie dobre poslúži aj mechanický grilovací fén.

Grilovanie mäsa

Zdroj (Source):
https://pixabay.com/sk/
https://www.pexels.com