Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako vysadiť bylinkový záhon

Pes sedí s vyplazeným jazykom pri kvetoch v záhrade
Publikované 22.10.2020 10:00

Bylinky sú užitočné, voňavé aj krásne, ich pestovanie pritom nie je zložité. Navyše sa domáca bylinková záhradka dá vytvoriť takmer všade. Stačí dodržať niekoľko pravidiel a bylinkový záhon bude určite patriť medzi najkrajšie zákutia vašej záhrady.

Kedy a ako začať

Najjednoduchšie je vysádzať rastliny s koreňovým balom, a tie môžu isť do pôdy v podstate kedykoľvek. Ideálna je však na to neskorá jar, keď už je pôda prehriata, alebo skorá jeseň – viacročné rastliny sa tak do zimy ujmú a tie jednoročné ešte stihnete využiť.

Kvety v záhrade

Začať ale treba ešte o niečo skôr – v prvom rade totiž potrebujete návrh bylinkového záhona, a plánovanie aj prípadná príprava materiálu si tiež vyžadujú nejaký čas. Práve na plánovanie zmien a úprav v záhrade je ideálna zima alebo predjarie.

Kam bylinky v záhrade umiestniť

Najlepšie je mať bylinky niekde poruke, aby ste to po ne pri varení nemali zbytočne ďaleko. Ideálne miesto je teda napríklad blízko dverí do kuchyne, prípadne pri terase s grilom, kde vás iste poteší aj ich príjemná vôňa. Niektoré voňavé rastliny, napríklad levanduľa, rozmarín alebo mäta, dokonca odpudzujú otravný hmyz, čo môže byť ďalší príjemný bonus.

Žlté a oranžové kvety v záhrade

Zároveň by ste mali brať do úvahy požiadavky jednotlivých rastlín na stanovište. Väčšina byliniek, napríklad pamajorán (oregano) alebo tymian, pochádza zo Stredomoria, vyhovuje im teda veľa slnka a dobre priepustná pôda. V polotieni budú síce bohato rásť, no typickú výraznú arómu dosiahnu len na priamom slnečnom úpeku. Na slnečnom záhone bude prosperovať aj šalvia, bazalka a materina dúška.

Sú však aj bylinky, ktoré majú radšej trochu tieňa a vlhkejšiu zeminu, napríklad mäta, medovka, ligurček, pažítka či kôpor. Riešením je buď vysadiť bylinky s odlišnými nárokmi na rôzne miesta v záhrade, alebo im vytvoriť rôzne podmienky na spoločnom záhone (jeho časť môže byť napríklad v tieni stromu).

Ako by mal záhon vyzerať

Možností je veľa a vybrať by ste si mali v prvom rade to, čo sa vám páči a čo sa do vašej záhrady štýlom hodí. Záhon na bylinky môže byť klasický, ale aj vyvýšený, veľmi populárne sú tiež bylinkové špirály.

Upravená záhrada

Na klasickom záhone nie je nič zlé a ak máte v záhrade vhodné podmienky, bylinkám sa v ňom bude dariť. Výborne vyzerá napríklad „divoký“ bylinkový záhon bez definovaných hraníc. Bylinkami však môžete doplniť aj zeleninové alebo kvetinové záhony (pekná je napríklad kombinácia s ružami alebo levanduľou) – priamo do záhonov voľte tie vyššie, nižšie môžete využiť ako obrubu chodníkov. 

Výhodou vyvýšeného bylinkového záhona je, že doň môžete dať substrát, ktorý je pre tieto rastliny ideálny, čo sa hodí najmä vtedy, ak na záhrade nemáte vhodnú pôdu. Najmä rastliny, ktoré pochádzajú z horúcich a suchých oblastí, zle znášajú premokrenie, vyvýšený záhon, ktorý rýchlejšie presychá, im teda bude perfektne vyhovovať. Navyše sa nebudete musieť pri strihaní vňate či pletí buriny zohýbať.

Vyvýšený záhon pri záhradnom domčeku

Špirálový záhon na bylinky, ktorý sa smerom do stredu postupne zvyšuje podobne ako slimačia ulita, je veľmi efektný, no má aj praktickú prednosť – rôzne miesta na ňom vyhovujú rôznym rastlinám. Hore uprostred je najsuchšie a najslnečnejšie, smerom dolu, kam steká voda pri zalievaní, môžete vysadiť bylinky, ktoré potrebujú viac vlahy, napríklad pažítku alebo petržlen. 

Ak máte málo miesta, môžete pestovať bylinky aj v nádobách. Pamätajte však na to, že čím väčšia nádoba, tým lepšie sa im bude dariť. Aj tu treba použiť špeciálny bylinkový substrát.

Čo a ako kombinovať

V prvom rade si premyslite, ktoré bylinky chcete vysadiť – mali by to byť najmä tie, ktoré zvyknete pri varení používať. Potom si zistite, aké podmienky konkrétnym rastlinkám vyhovujú (na jednom záhone by mali byť rastliny s podobnými pestovateľskými podmienkami), a tiež to, aký bude mať rastlina tvar a výšku. Ak totiž vysadíte napríklad nízky tymian za vysokú medovku, nebudete sa k nemu vedieť dobre dostať.

Vysoké rastliny patria do pozadia, prípadne doprostred záhona, ktorý je prístupný zo všetkých strán. Medzi vyššie rastliny patria medovka, mäta, ligurček či šalvia, k nízkym a poliehavým zasa napríklad tymian alebo materina dúška.

Pes sedí s vyplazeným jazykom pri kvetoch v záhrade

Myslieť by ste mali aj na to, či ide o jednoročnú alebo viacročnú rastlinu. Tie, ktoré budete musieť vysádzať každú jar, napríklad bazalka, koriander, aníz alebo kôpor, by mali byť na najlepšie dostupných miestach. S pravidelným presádzaním počítajte aj pri pažítke, ktorá časom drevnatie, je preto dobré častejšie ju vymieňať za novú rastlinu.

Tmavé ružové kvety v záhrade pri skleníku

Domáca bylinková záhrada by však mala byť nielen užitočná, ale aj pekná, preto premýšľajte aj o tom, ako budete rastliny vedľa seba radiť napríklad podľa farebnosti – na vystriedanie so zelenou je pekný panašovaný tymian, rôzne pestrolisté kultivary šalvie, prípadne fialovo kvitnúca levanduľa, ktorá spolu s ostatnými bylinkami vytvorí dokonalú stredomorskú atmosféru.

Ako sa o bylinky starať

Tieto rastliny nie sú veľmi náročné na kvalitu pôdy – vyhovuje im takmer každá okrem premáčanej. Pre tie, ktoré majú radšej menej slnka a viac vlahy, je ideálna hlinitá pôda, pre slnkomilné zasa suchšia a priepustná, teda piesočnatá či kamenistá. Ak medzi ne poukladáte kamene, budú svoje okolie prehrievať, čo tieto rastliny milujú.  

Po vysadení bylinky dôkladne zalievajte, aby sa čo najrýchlejšie zakorenili. Neskôr to už so zálievkou nepreháňajte, väčšina z nich totiž neznáša premokrenie, no úplne vyschnúť by ste ich nemali nechať. V lete by ich treba poliať asi raz za dva dni.

Strom v záhrade

Aby ste podporili rast, môžete bylinky občas prihnojiť.  Ani s prihnojovaním to však netreba preháňať, a používať by ste mali len špeciálne hnojivo na bylinky. Je totiž upravené tak, aby sa dali rastliny konzumovať už po 24 hodinách.

Bylinky treba pravidelne strihať, aby vytvárali mladé voňavé výhonky. Výrazne ich prestrihajte na jeseň (vtedy si môžete vňať nasušiť alebo zamraziť), hlbšie jarné prerezanie pomôže ich novému rastu. Nezabúdajte ani na to, že nie všetky sú trváce – tie jednoročné treba vysádzať každý rok.

Niekoľko praktických tipov

  • Pri záhone v tvare obdĺžnika je šikové rozdeliť si ho na myslené štvorce alebo obdĺžniky pripomínajúce šachovnicu a striedať v nich rastliny s rôznym rastom a vzhľadom – je to jednoduchý systém, ako dosiahnuť poriadok aj pestrosť.
  • Bylinky, ktoré sa zvyknú príliš rozrastať, napríklad mätu či šalviu, môžete udržať na uzde jednoduchým trikom – dajte ich do zeme aj s terakotovým kvetináčom, ktorý je nasiakavý a prírodný, takže nebude v záhone pôsobiť  rušivo.
  • Zvláštnym prípadom sú exotickejšie druhy, ale aj známy rozmarín – tento nízky ker z horúceho Stredomoria zle znáša naše zimy, preto je istejšie, ak ho prezimujete v interiéri. Najmä v chladných lokalitách je preň teda najlepšie pestovanie v dostatočne veľkej nádobe, na juhu Slovenska môže prežiť aj na chránenom mieste  v záhrade, napríklad pri na juh orientovanej stene.
  • A ešte jeden tip na záver: hneď po vysadení si jednotlivé bylinky označte ceduľkami. Ušetrí vám to čas a zjednoduší hľadanie tej správnej, ktorú tak ľahko nájde každý, koho po bylinky pošlete.

 

Ak by ste sa si radi posedeli a kochali sa výhľadom na váš bylinkový záhon, nižšie si môžete vyklikať pergolu podľa vašich snov, ktorá vám určite oživí záhradku.