Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako zazimovať záhradný nábytok, aby bol pripravený na jar

Útulný záhradný domček s posedením
Publikované 11.11.2021 10:00

Hľadáte záhradné sedenie, ktoré odolá vode, chladu či mechanickému poškodeniu? Buďme k sebe úprimní. Na tomto svete neexistuje nič, čo by sme pravidelne používali a bez starostlivosti by vydržalo v skvelej kondícii. To platí aj pre vaše záhradné sedenie. Počasie síce neovplyvníte, ale to, ako skladujete nábytok, áno! Poďme si porovnať jednotlivé materiály a opateru, ktorú si vyžadujú. 

Materiál je pre mnoho ľudí skôr vecou vkusu než praktickou otázkou. Ak sa vám niečo páči, s radosťou sa postaráte, aby to vyzeralo perfektne. Každý rok. Pravdepodobne budete teda vyberať hlavne podľa vzhľadu a, samozrejme, financií. No vždy je užitočné vedieť, čo vás čaká. 

Drevo

Nádherný materiál, ktorý môže mať mnoho podôb. Môžete staviť na paletové sedenie alebo nábytok z masívu. Nech už si vyberiete akúkoľvek možnosť, musíte vedieť niekoľko vecí. 

Záhradný domček s grilom pod prístreškom

Drevo nezvláda dobre vodu, nieto ešte sneh. Takže ak idete do dreva, určite umiestnite záhradné sedenie do záhradného prístrešku alebo altánku, aby nebolo pod holým nebom. Farba postupne schádza nielen vplyvom slnka, ale aj obyčajným používaním. 

Posedenie pod prestrešením záhradného domčeka

Odporúčame vám preto drevený nábytok natierať pred každou sezónou v rámci jarného upratovania. Prípadne dotiahnite nejakú tú skrutku, ak by sa napr. drevená záhradná stolička rozhegala. V tomto sú palety menej náročné na vzhľad a formu, ale napriek tomu ich radšej naimpregnujte, aby počasie nenarušilo štruktúru materiálu. Budete tak mať parádny záhradný nábytok každú sezónu. 

Kov

Aj kov má svoje nezameniteľné čaro. Vyzerá výborne. Má len jednu chybu – taktiež nie je bezúdržbový. Pokiaľ ho nechávate na daždi či vo vlhkých podmienkach, má tendenciu hrdzavieť. Hoci má vyššiu odolnosť voči vode než drevo. Pravidelné natieranie, ktoré zahalí chybičky krásy, zamedzí hrdzi uhniezdiť sa. Odporúčame vám ho umiestniť pod záhradný prístrešok či altánok. 

Tmavo sivý dvojitý záhradný domček

Čo sa týka pohodlia, tak na kovové či drevené záhradné sedenie budete potrebovať aj nejaké tie matrace, sedáky či vankúše. Určite ich nenechávajte na noc vonku, aby náhodou nezmokli. Počas letných dní sa dajú vysušiť rýchlo, ale počas chladnejších dní, kedy sa sušia pomalšie, môžu dokonca napáchnuť. 

Dvojitý záhradný domček GARDEON v bielej omietke s hnedými dverami Hormann

Plast

Bez údržby, poviete si? Hoci trvá stovky rokov, kým sa rozloží, predsa len nemá takú výdrž, akú by ste si možno predstavovali. Z krátkodobého hľadiska je plast nenáročné a lacné riešenie. No po rokoch starne, farba vybledne (biela stmavne) a deformuje sa. Tak pod vplyvom počasia, ako aj používaním.

Záhradné posedenie pri záhradnom domčeku

Je skvelé, že ho môžete nechať pod holým nebom a voda mu prakticky neublíži. No na tú špinu sa ťažko pozerá, preto si vyžaduje naozaj pravidelné čistenie. Keď sa zdeformuje alebo zlomí, neviete ho opraviť. Na druhej strane sa drevo či kov často dajú zachrániť, resp. pravidelnou údržbou ich uchováte vo veľmi dobrom stave dlhé roky.

Ratan

Prírodný či umelý? Každopádne moderný. No menej odolný v exteriéri, čo zvyšuje riziko, že sa po pár rokoch začne deformovať. Tak prírodný, ako aj umelý ratan. Ale nepredbiehajme.

Biely domček so psíkom

Záhradný sklad na záhrade

Môžete sa oň starať rôznymi spôsobmi. Umývať ho, keď sa zašpiní, avšak nie veľmi mokrou handrou. Chrániť ho pred slnkom, aby nevybledol. Pred vlhkom, aby sa nezdeformoval či nechytil pleseň. Môžete si kúpiť špeciálne oleje, ktoré pomáhajú udržiavať ratanový nábytok vo forme.

Kde skladovať záhradné sedenie?

Hoci je to samozrejmé, musíme to povedať: Záhradný nábytok určite nenechávajte cez zimu vonku. Zima a mráz by ho mohli poriadne znehodnotiť. Môžete ho uskladniť do záhradného domčeka. Dokonalý úkryt mu tiež poskytne plechová garáž. Záhradné stavby nemusia byť ani zateplené. Stačí, že záhradný stôl či stoličky budú v ochrannom „obale“. V tomto prípade váš montovaný záhradný prístrešok nemusí stačiť.

Výhodou ratanu a plastu je ich ľahkosť bytia. Takže ich jednoducho presuniete do budovy. Kovový a drevený nábytok býva spravidla ťažší na presun. Myslite aj na to, koľko miesta máte v garáži. Nie každé sedenie sa dá poskladať, tak aby ste rátali s dostatkom priestoru. Možno budete potrebovať nový montovaný záhradný domček.

Montovaný záhradný domček GARDEON v svetlo-sivej omietke

Pokiaľ nábytok dobre zazimujete a na jar trošku obnovíte, odvďačí sa vám dlhou trvácnosťou a dokonalým vzhľadom.

 

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON