Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Aký typ záhradníka ste?

Pes stojí pri kvetoch v záhrade
Publikované 13.05.2021 10:00

Dnes vám predstavíme deväť osobností symbolizujúcich typy záhradníkov, ktorými sa budeme venovať. Nižšie nájdete ich mená a charakteristiky. Skúste pohľadať aspoň jednu či dve osobnosti, v ktorých sa vidíte. Poznačte si „fatálnu chybu“ každej z nich a dávajte si pozor na nebezpečné tendencie, ktoré by sa mohli u vás prejaviť a mať na vaše záhradníčenie neblahý vplyv. No a to najdôležitejšie na záver – určite si prečítajte charakteristiku poslednej z osobností, Majstra Záhradníka.

Zoznámte sa s rôznymi osobnosťami záhradníkov a napíšte nám na náš Facebook alebo Instagram, či ste sa v niektorej z nich našli.

Typ Osobnosti #1: Alchymista

Veľké zrelé červené jablko v ruke

Charakteristika

Alchymista verí, že na každý problém v záhrade existuje nejaká zmes, ktorá ho vyrieši. Spravidla má pritom skôr reaktívny ako preventívny prístup. Napadol rastliny nejaký hmyz? Pripravte kašičku z feferónok a cesnaku, rozmiešajte ju vo vode a prípravkom postriekajte celú záhradu. Objavila sa múčnatka? Sódu bikarbónu a mydlo rozpustite v mlieku a natrite ním vrchnú aj spodnú stranu každého listu. Vo svete ekologického záhradníctva existuje niekoľko spoľahlivých riešení, no Alchymista si akosi zachováva nádej, že túto magickú liečbu treba ešte len objaviť. Výsledkom je, že neustále hľadá jeden zázračný recept za druhým.

Fatálna chyba

Alchymistova zamilovanosť do „zázračných“ zmesí odvádza je pozornosť od jednoduchého osvojenia si princípov pestovania zeleniny od úplného začiatku, čím by mohol mnohým problémom predísť.

Typ Osobnosti #2: Rojko

Vnútro skleníka s ovocím

Charakteristika

Milý Rojko, máš až priveľmi bujnú fantáziu. Budeš po celý rok pestovať pre svoju rodinu zdravé potraviny. Zaplníš komoru zaváraninami tak ako tvoja prababka. Každý deň pozbieraš zo záhradky zeleninu a pripravíš čerstvé plnohodnotné jedlo. Už len ťažko vojdeš do potravín. Nakúpil si si nejaké zásoby, možno začneš projekt či dva a niečo vysadíš… A čo ďalej? Veru, veci sa dejú. Spomenieš si, že máš prácu, že sa blíži termín na zaplatenie dane, že deti treba odviezť na tréning. To všetko je dôležité, a tak Rojkovia pokračujú v odkladaní svojich dlhodobých plánov a „hasia“ to, čo práve „horí“. Veď možno o rok…

Fatálna chyba

Rojkovia si nedokážu správne zvážiť čas a energiu, ktorú budú potrebovať na dosiahnutie cieľa. Výsledkom je, že pri realizácii svojich snov zlyhajú. Tak veľmi si užívajú rozprávanie o nápadoch a skôr, než sa pustia do práce, čakajú na správnu konšteláciu hviezd. Nanešťastie, žiadna zmena zvyčajne nenastane. Realita je totiž taká, že deň má len 24 hodín a každý musí svoj čas deliť medzi rôzne povinnosti. Až kým si teda Rojko nesadne nad solídny plán, kým sa nerozhodne, čoho sa vzdá, aby svoj cieľ dosiahol, budú mu len pribúdať ďalšie nezrealizované sny.

Typ osobnosti #3: Inžinier

Záhradné náradie v slabomodrej farbe

Charakteristika

Inžinier vždy premýšľa o tom, ako by sa dali veci vylepšiť, a pri riešení problémov sa spolieha na technológie a vlastnú predstavivosť. Miluje automatizované systémy, rád kupuje najnovšiu výbavu a buduje konštrukcie, ktoré dokážu uľahčiť rôzne záhradné činnosti. Prečo zalievať rastliny ručne, keď môžete mať automatizovanú kvapkovú závlahu, ktorý to urobí za vás? Prečo mať jahody špinavé od hliny, keď ich môžete pestovať hydroponicky vo vertikálne naskladaných nádobách? Prečo sa pri práci na záhrade hrbiť a zohýbať, keď môžete mať pohodlné vyvýšené záhony? Prečo vystavovať rastliny extrémom počasia, keď ich môžete pestovať vnútri, kde budete mať klímu dokonale pod kontrolou? Toto sú otázky, ktoré Inžinierom neustále víria v hlave.

Fatálna chyba

Prístup Inžiniera je nepochybne prínosný pri istej úrovni technologických vylepšení. Ak však svoje tendencie neudrží pod kontrolou, hrozí, že skonštruuje zbytočne zložité a nákladné riešenia. Inžinieri sa môžu jednoducho stratiť vo svete technológií a zabudnúť na výhody, ktoré ponúka sama príroda, ako je biologická regulácia škodcov, vlhkosti a teploty, či neoceniteľná hodnota prirodzenej pôdnej výživy. Bez náležitej opatrnosti skončia s prázdnym účtom a oveľa komplikovanejším a menej produktívnym záhradným systémom, než si pôvodne predstavovali.

Typ osobnosti #4: Hráč

Záhony mrkvy v záhrade

Charakteristika

Hráči si myslia, že pestovanie zeleniny je ako hazardná hra. „Mám len smolu s mrkvou, špenátom, … a hráškom … a reďkovkami.“ Toto budete od Hráča počuť neustále, pretože svoj úspech alebo neúspech v záhrade pripisuje šťastiu či smole. Niektoré roky môže dážď prísť v pravý čas, vývoj teplôt môže byť priaznivý a Hráč môže urobiť dosť vecí na to, aby mal bohatú úrodu. Iné roky zas môžu byť úplnou katastrofou. Bez ohľadu na výsledok sa Hráč otrasie a o rok opäť skúsi svoje šťastie v záhradných kockách.

Fatálna chyba

Úspech v záhrade závisí od pochopenia prírodných princípov a vedomostí záhradníka, nie od jeho šťastia. Hráčov bezstarostný prístup k pestovaniu bude vždy viesť k nepredvídateľným výsledkom, nedokáže to však rozpoznať. Zažije len toľko náhodných úspechov, aby mohol aj naďalej používať smolu ako obetného baránka v prípade, ak niečo nefunguje. „Môj hrášok sa tento rok objavil! Myslím, že to celé tie roky nakoniec nebola moja chyba,“ hovoria Hráči. Možno im poskytuje potešenie nepredvídateľnosť, ktorá sa podobá hre, a možno sú rovnako šťastní, keď si v prípade zlyhania môžu zeleninu kúpiť. No ja sa pripájam k tomu, čo radí Kenny Rogers v pesničke The Gambler: „Ak si chceš chlapče zahrať, musíš sa to naučiť hrať dobre.“

Typ osobnosti #5: Zemná víla

Strom v záhrade

Charakteristika

Zemné víly sa snažia vymodelovať svoje zeleninové záhrady podľa prírody, používajú prírodné vzory a princípy biodiverzity, ktoré odpozorovali z krajiny. Každá rastlina či hmyz má v ich záhrade svoju dôležitú úlohu a je hodnotnou súčasťou ich malého ekosystému. Zemná víla vytŕča z radu naboso, so svojou posadnutosťou kombinovaním rastlín a rečami o špirálovitých formách výsadieb. Na čom práve teraz v záhrade pracuje? Ťažko povedať. Mohla by vytrhnúť niekoľko statných burín, ktoré rastú medzi zeleninou, no len v takom prípade, ak by naozaj prekážali. Pravdepodobne bude zbierať všetko jedlé, vrátane spomínanej buriny. Zrejme sa bude túlať po záhrade a čudovať sa, čo sa len mohlo stať bylinkám, ktoré zasadila vedľa tekvice, a ako zvyčajne sa zastaví, aby sa pokochala pohľadom na kvety.

Fatálna chyba

Vytvoriť záhradu podľa vzorov z prírody je ušľachtilý cieľ. V prírode každý druh perfektne zapĺňa svoju biologickú niku, a toto zdanlivo zavŕšené, no pritom večne nedokončené dielo je úžasne komplexné, nádherné a produktívne. Problém je však v tom, že prírodná krajina sa formovala po celé tisícročia, no Zemné víly sa snažia aplikovať tieto štandardy v priebehu týždňov, mesiacov, alebo prinajlepšom niekoľkých rokov. Zemné víly tiež zabúdajú, že zelenina, ktorú si dnes užívame, bola šľachtená generáciami počas stáročí a tieto starostlivo vypiplané odrody sú zvyknuté na našu opateru. Jednoducho ju potrebujú. Tieto rafinované rastliny nebudú konkurovať burinám či bojovať v suchu, ani sa nevytriedia pri nevhodnej hustote, pri správnej starostlivosti však budú bohato rodiť. Kým si Zemné víly nepriznajú svoju úlohu pri zabezpečovaní poriadku a hospodárení, premrhajú väčšinu času tvorbou neporiadku a upratovaním.

Typ osobnosti #6: Smoliar

burina a tráva v dlažbe

Charakteristika

Ak ste si založili záhradu, určite sa našlo niečo, čo sa vám nepodarilo. Je veľa logických dôvodov, prečo vám zelenina nevyrástla alebo nedozrela, no keď veci nevychádzajú Smoliarom, vinia z toho seba. „Beda mi,“ hovoria, „mám smolu! Nič, čo v záhrade robím, nevychádza. Všetko ničím.“ Toto zdôvodnenie vedie k tomu, že Smoliar uverí, že už by nemal záhradníčiť, takže po pár nevydarených pokusoch sa svojho sna o záhrade vzdá a zavesí náradie na klinec. Záhradnícka kariéra Smoliara nebýva dlhá.

Fatálna chyba

Pestovatelia so Smoliarskou mentalitou naozaj ničia rastliny – svojou nečinnosťou. Slabá úroda či chradnutie v zeleninovej záhrade vždy súvisia s podmienkami, ako je množstvo slnka alebo tieňa, teplota, kvalita pôdy, voda, ochrana proti škodcom… a to všetko môžete ovplyvniť. Fatálnou chybou Smoliarov je ich presvedčenie, že jednoducho nie sú dosť dobrí na to, aby mali záhradu. To nie je pravda. Potrebujú len nadobudnúť skúsenosti, vďaka ktorým dosiahnu lepšie výsledky. Takže ak sa cítite ako záhradný Smoliar, musíte sa len pozbierať a skúsiť to znova. Všetci sme si tým prešli. Trik je v tom, že z každého neúspechu sa treba vedieť poučiť.

Typ osobnosti #7: Držgroš

Kopa sena na chodníku s pozadím prírody

Charakteristika

Držgroši vždy hľadajú lacnejšiu alternatívu. A pritom by ich záhradné úspechy mohli byť omnoho výraznejšie, keby toľko nešetrili. Vedia síce, že ak si chcú doma vypestovať priesady zo semienok, omnoho lepšie sa im bude dariť pod špeciálnymi lampami, no oni radšej pristrčia rastlinky bližšie k oknu.  Snívajú o tom, ako budú mať raz perfektný zavlažovací systém, no jednoduchý oscilačný postrekovač a hadica sú omnoho lacnejšie. Naozaj by bolo ideálne mať na skladovanie úrody chladnú miestnosť so správnou vlhkosťou a teplotou, no oni radšej urobia miesto v garáži. Staré palety, pneumatiky, rúrky z toaletného papiera a plastové fľaše, to sú klasické konštrukčné materiály Držgroša.

Fatálna chyba

Niekedy je naozaj dobré siahnuť po DIY riešeniach a ušetriť, no inokedy môže byť dobre premyslený nákup tou najlepšou investíciou. Držgroš si neuvedomuje skutočnú hodnotu správneho náradia, a keďže sa snaží ušetriť pri KAŽDOM svojom rozhodnutí, práca v záhrade je preňho komplikovanejšia, namáhavejšia a zdĺhavejšia, takže je omnoho ťažšie, ak nie nemožné, dosiahnuť výsledky, aké by si želal. Že čas, ktorý strácate radi, nie je pre vás stratený? Ak si naozaj užívate svoje držgrošské lopotenie a to, koľko úrody vaša drina prinesie, nie je pre vás až také dôležité, pokojne si ďalej v záhrade fušujte. Ak to však myslíte s pestovaním zeleniny vážne, skúste minúť aspoň trochu – vráti sa vám veľa. 

Typ osobnosti #8: Dovolenkár

Ružová nafukovačka v bazéniku

Charakteristika

Dovolenkár dokáže na jar primäť svoju záhradu k skvelému začiatku, no keď príde leto, zeleninové hriadky musia uňho súťažiť o pozornosť s výletmi k vode, opekaním v lese, a s nekonečným radom letných festivalov. Dovolenkára odvádza od záhrady množstvo aktivít a vždy, keď do nej po dlhom čase zavíta, je zdrvený množstvom práce, ktorá ho tu čaká. Hriadky sú zarastené vysokou burinou a ideálny čas na zbieranie úrody už premeškal. Aby Dovolenkári vydržali až do konca sezóny a zvládli hory roboty, ktorá ich v záhrade čaká vždy, keď sa v nej ukážu, potrebujú veľmi silnú motiváciu.

Fatálna chyba

Dlhé absencie sú Dovolenkárovým najväčším nepriateľom. Keď do záhrady chodíte často, po troškách zvládnete urobiť veľa. A veľa sa pritom aj naučíte. Kým sa Dovolenkár nenaučí venovať sa svojej zelenine pravidelne, záhradníčenie mu bude pripadať ťažšie a menej užitočné než v skutočnosti je. Najlepším hnojivom sú totiž záhradníkove kroky.

Typ Osobnosti #9: Majster záhradník

Bližší pohľad na prednú časť skleníka

Charakteristika

No a nakoniec tu máme Majstra záhradníka, ktorý dokáže udržiavať rovnováhu. Je to dokonalá ľudská bytosť? To určite nie. Majster záhradník má v sebe v skutočnosti niečo z každého záhradníka, ktorého sme si predstavili, len sa naučil nájsť pri všetkom tú správnu mieru.

Tak ako Alchymista,

aj Majster záhradník je otvorený experimentovaniu. No len raz za čas, vtedy, keď je to podložené vedou. Jeho stratégia úspechu pritom ostáva zakotvená v základoch záhradníčenia.

Tak ako Rojko,

aj Majster záhradník začína každé obdobie s nejakou víziou. Venuje však čas a potrebné zdroje aj tomu, aby túto víziu dotiahol až do konca.

Tak ako Inžinier,

aj Majster záhradník využíva silu techniky na to, aby bola jeho práca jednoduchšia a produktívnejšia. Avšak len vtedy, keď sú tieto systémy ekonomické a prospievajú životu v záhrade.

Tak ako Hráč,

aj Majster záhradník sa chopí šance. No vždy len s poznámkovým blokom v ruke, aby sa zo skúseností poučil, a to dobré využil aj nabudúce.

Tak ako Zemná víla,

aj Majster záhradník si všíma dôležitosť vzájomných vzťahov medzi všetkými živými bytosťami, pritom však neváha s prevzatím kontroly nad svojím záhradným priestorom.

Tak ako Smoliar,

aj Majster záhradník robí chyby. Ale keď zakopne, vstane a ide ďalej. Nepovažuje sa hneď za toho, kto má celý život iba smolu.

Tak ako Držgroš,

aj Majster záhradník dokáže ušetriť vlastnoručne vyrobenými riešeniami. No vie aj to, že sa občas oplatí kúpiť si lístok na rýchlik.

Tak ako Dovolenkár,

aj Majster záhradník si občas od záhrady oddýchne, aby si „dobil baterky“. No robí to v takom období a na taký čas, aby počas jeho neprítomnosti systém udržal všetko pod kontrolou.

 

Čo hovoríte na posledné spojenie? Majster záhradník ukázal, že každá zo záhradných osobností má aj silné stránky, a úspech v záhrade záleží na správnom vyvážení. Bez ohľadu na to, aký typ záhradnej osobnosti dominuje u vás, každá má niečo, čo sa od nej môžete naučiť. Určite sa teda oplatí prečítať si o všetkých.

Zoznámili ste sa so všetkými osobnosťami? Zistili ste, ktorá z nich vás najviac vystihuje? Dajte nám vedieť na náš Facebook alebo Instagram!

 

Zdroj (source):
fotobanka GARDEON
https://www.vegetableacademy.com/post/what-s-your-gardening-personality