Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Chcete záhradu na solárny pohon? 6 spôsobov, ako na to

Solárne panely
Publikované 26.05.2020 14:57

Prezradíme vám tajomstvo. Vaša záhrada už na solárny pohon beží. Aspoň jej prirodzená časť. Všetky vaše stromy, kríky, bylinky i tráva „fungujú“ vďaka slnečnému svetlu. Čo tak zapojiť aj zvyšok záhrady? Predstavte si to. Automatické zavlažovanie riadené slnkom. Osvetlenie, ktoré sa cez deň prirodzene nabije a večer rozžiari záhradu. Ušetrenie množstva elektrickej energie vďaka solárnym kolektorom. Ukážeme vám, čo všetko môže fungovať na slnečný pohon aj vo vašej záhradke.

Solárne panely

Solárna starostlivosť o vašu záhradu 

So solárnym čerpadlom, ktoré vytvorí dostatočný tlak, dnes dokážete mnoho. Aj zavlažovať celý trávnik. Stačí vám zberná nádoba na dažďovú vodu, inteligentne zakopané rozvody s rozprašovačmi a solárne čerpadlo. Takýmto spôsobom sa vám budú trávnik a kvety polievať samé vždy, keď bude slnečno. 

Solárny pohon

Chcete ešte viac automatiky? Kúpte si solárnu, resp. hybridnú kosačku. Okrem batérie ju poháňa i slnko. Zahlaďte však všetky hlbšie diery predtým, než vypustíte suverénnu kosačku na vašu záhradu. Aby náhodou neskočila prevrátená ako korytnačka. Nezabudnite opraviť diery v plote, aby neutiekla k susedom.

Kosačka na solárny pohon

Montovaný prístrešok a garáž na slnečnú energiu

Máte v záhradnom prístrešku či v montovanej garáži TV, rádio alebo projektor? Letnú kuchyňu? Vonkajšiu dielňu? Potom asi využívate elektrinu. Ušetrite vďaka solárnym kolektorom na streche, ktoré budú kŕmiť energiou všetku elektroniku dnu i vonku. Vrátane osvetlenia.

Solárny panel na streche

Osvieženie zo solárnej sprchy

Vďaka záhradnej sprche sa do bazéna dostáva oveľa menej baktérií a nečistôt. Šetríte tak na bazénovej chémii i mechanickom čistení. Solárna sprcha má zásobník, v ktorom sa ohrieva voda, aby ste sa nemuseli sprchovať v úplne ľadovej. 

Záhradná sprcha

Solárna sprcha sa vám bude hodiť, aj pokiaľ bazén nemáte. Osviežite sa tak pri opaľovaní či záhradkárčení. 

Solárny ohrev vody v bazéne

Nie je solárny ohrev bazéna prakticky už to, že naň celý deň svieti slnko? Máte pravdu, ale poznáme aj výkonnejšie prostriedky, ktoré celý proces urýchlia. 

Najjednoduchšie je kúpiť si špeciálnu bublinkovú fóliu. Tá absorbuje slnečné svetlo a odovzdáva teplo vode. Zároveň izoluje – zabraňuje znečisťovaniu vody a tvorbe rias. Odporúčame vám kombinovať fóliu s ďalším spôsobom vyhrievania – solárnym kolektorom.

Solárna podložka do bazéna

Voda sa do solárneho panela dostáva cez filter. Následne čistejšia a teplejšia voda tečie späť do bazéna. Veľkosť závisí od vašich potrieb. Môžete si solárny panel kúpiť alebo si ho vyrobiť. Solárny ohrev môžete vyhotoviť z čiernej tvarovateľnej hadice (a hliníkovej fólie), zo starého chladiča z chladničky, dokonca zo starých panelových radiátorov. A kam ho umiestniť? Ideálne na šikmú plochu, aby bol otočený na juh/juhozápad, kde je slnečné žiarenie spravidla najintenzívnejšie.

Nafukovací bazén so solárnym ohrevom

Kreatívne solárne osvetlenie

Solárne svietidlá už určite poznáte. Nabije ich slnko a svietia ešte hodiny po zotmení. Dnes ich kúpite v rôznych podobách. Niekto staví na modernú klasiku, ktorá krásne presvetlí montovanú garáž, schody či záhradné cestičky. Iní si kúpia alebo vyrobia niečo kreatívnejšie. Vyčarujte na záhrade osvetlenie ako z filmu. Svietiace lampáše, črepníky, kamene, škrupiny či dokonca včely? Veď predsa uleteným nápadom sa medze nekladú.

Záhradné solárne osvetlenie

Solárna fontánka ako centrum relaxačnej oázy

Solárna fontána funguje priam magicky. Keď na jej solárny panel dopadnú lúče slnka, sama sa spustí. Pomocou solárneho čerpadla môžete vytvoriť fontánu i v záhradnom jazierku. Vaša záhrada sa razom premení na relaxačnú oázu. 

Záhradná fontána

A čo ďalej? Na rade je váš montovaný záhradný domček a celý dom. Ale o tom niekedy nabudúce. Dokonca už existujú aj solárne skleníky, ktoré zhromažďujú energiu zo svojich okien. Ktovie, čo nás ešte v budúcnosti čaká. 

Zdroj (Source):
https://unipower.com.br/
https://9to5mac.com/
https://www.youtube.com/
https://www.vaillant.ch/
https://www.coutureoutdoor.com/
https://www.naturalcurrent.com/
https://www.gtmall.com.au/
https://www.bonami.cz/
https://www.amazon.com/