Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

5 inšpirácií, ktoré rozžiaria vašu záhradu aj v noci

Detail na zavesené žiarovky na pergole
Publikované 07.12.2021 12:45

Leto je v plnom prúde a vaša záhrada hrá farbami. Chcete v nej navodiť príjemnú atmosféru aj navečer, keď sa zotmie? Záhradné lampáše sú osvedčená klasika. Chcelo by to však niečo kreatívnejšie. Poďte sa s nami pozrieť, ako na to. 

Využite silu slnka

Počas dňa vám záhradu presvecuje slnko. Ako jeho energiu využiť aj večer? Čo tak lampičky na solárny pohon? Nájdete ich väčšinou vo forme stĺpikov, ale ak zalovíte v zahraničí, natrafíte aj na reťazové svetielka.

Vianoce po celý rok?

Ako sme už načrtli, veľmi príjemným oživením pre vašu záhradu môžu byť aj vianočné reťaze (svetielka). V poslednej dobe populárne nielen počas Vianoc. Máte drevený altánok? Zaveste svetelné reťaze na niektorú z jeho stien či pod strechu. Svetlami môžete ozdobiť i prístrešok pre auto. Našli ste v záhrade nevyužitý kovový oblúk (na ruže/popínavé rastliny)? Aj ten môže poslúžiť ako konštrukcia pre svetielka.

DIY svietidlá = veľa svetla za málo peňazí

Najradšej si všetko tvoríte sami? Krásne lampáše patria k tým, ktoré si môžete vyrobiť doma. Na výrobu budete potrebovať sklenené nádoby. Držiak vyrobíte tak, že vyvŕtate dve diery do bokov vrchnáku a cez otvor prestrčíte drôt alebo retiazku. Vŕtačka sa tiež dá využiť na výrobu ozdobných otvorov. Otvory vo vašich svietnikoch zároveň tvoria prívod pre kyslík, aby oheň nezhasol. Na výrobu takýchto svietidiel môžete použiť aj staré vínové fľaše či zaváraninové poháre.

Množstvo inšpirácie nájdete na Pintereste či priamo cez Google. Svietniky môžete ozdobiť špagátom, farbami na sklo alebo nálepkami. Patrí medzi vaše záľuby aj štrikovanie či háčkovanie? Lampáš ozvláštni i takáto dekorácia.

Napokon dovnútra vložte klasickú či LED sviečku a jedinečné svietidlo je hotové.

Tajomné svetlo svetlušiek

Máte v záhrade kvety vo veľkých kvetináčoch? Ak kvetináč natriete fosforeskujúcou farbou, v noci sa z neho môže stať príjemné ozvláštnenie. Myslite však na to, že takéto “lampy” nevydržia svietiť nepretržite.

Oheň ako dobrý sluha

Máte radi vôňu dreva? Lákajú vás letné večery presedené pri blčiacom ohni? Vybudujte si záhradné ohnisko buď vlastnoručne, alebo si kúpte krbové či prenosné ohnisko v špecializovanom obchode. Tu je pár vecí, ktoré by ste pred tým mali vedieť.

Ohnisko nie je jediný spôsob, ako vniesť do svojej záhrady trochu živého ohňa. Ak na záhrade nemáte dostatočný priestor, vyskúšajte záhradné fakle. Väčšinou sa vyrábajú z bambusového dreva. Výhodou je jednoduchá údržba. Stačí kontrolovať dostatok oleja v nádržke a dĺžku knôtu.

Ako sa hovorí, v jednoduchosti je krása a možno aj vám najviac ulahodí jednoduché svetlo sviečok. Našli ste na povale či v pivnici starý nepoužívaný svietnik? Stačí ho trochu utrieť od prachu, kúpiť sviečky a krásne osvetlenie k neskorej večeri je na svete.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON
pinterest.com