Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Garáže kedysi a dnes: Čo sa v priebehu rokov na Slovensku zmenilo?

Montovaná dizajnová dvojgaráž s pultovou strechou
Publikované 31.05.2016 11:14

Akú garáž majú vaši rodičia? Pravdepodobne murovanú. A pred tým, než žili v dome? Možno vlastnili tradičnú dvojdverovú garážovú kóju na sídlisku. Možno dokonca využívali len železný kryt, ktorý vyzeral akoby ho tu zanechali votrelci z vesmíru. A spomeniete si,  kde parkovali autá vaši starí rodičia, ak vôbec nejaké vlastnili?

Vitajte v našom historickom okienku! Pozrieme sa na to, ako sa spolu s vývojom áut pretransformovali náročné drevené, plechové a murované stavby na moderné a efektívne montované garáže, ktoré máte postavené za 6 hodín.

garáž na mieru

Predstavte si to. Nachádzame sa v typickej slovenskej dedinke v roku 1961. Hrdý majiteľ Trabanta, ktorý si naň šetril celý život, si to šinie 40-tkou po hlavnej ceste. Zahne k svojmu domu a zastane. Šofér vyjde z auta a smeruje k veľkej drevenej šope.

Urputne otvorí veľké drevené vráta a zaparkuje svojho miláčika dnu. Po chvíli sa pozrie k susedom a zamyslí sa. Možno by už bol čas postaviť si modernú plechovú garáž, ako majú oni. Presne tak, myslí tým veľkú škaredú plechovú búdu. Ale našťastie, pri nej sa vývoj garáží nezastavil.

garáž na kľúč

Železné garáže a oceľové „zázraky“ sídlisk

Éra socializmu poznamenala i históriu garáží. Ak ste bývali za socíku v meste, tieto zázraky sídlisk určite poznáte. Tzv. oceľové kryty boli obľúbené hlavne počas tohto obdobia. Ich inštalácia bola rýchla, lacná a nenáročná.

Po rokoch služby však tieto železné garáže vyzerajú veľmi zle. Hrdzavé a často zatekajúce železné ozruty rozhodne nie sú ideálnym miestom pre vaše auto. Zaberajú zbytočne veľa priestoru. A to ani nespomíname, ako svojím vzhľadom špatia okolie.

kvalitná lacná garáž

Murované garáže  – dlho staviam, staviaš, staviame

Na Slovensku sú dnes bežné murované garáže. Kvalita a trvácnosť takýchto garáží je, samozrejme, výborná. Murujeme predsa už od nepamäti. Kedysi z tehly, dnes sa väčšinou používajú rôzne betónové prefabrikáty.

murovaná garáž

Niektorí ľudia stále veria, že murovanie je jediná cesta, ako si postaviť kvalitnú garáž. Sú obľúbené, pretože odolajú rozmarom počasia. Na druhej strane majú ale niekoľko nevýhod. Náklady na stavbu murovanej garáže sú vysoké, postaviť ju trvá veľmi dlho a jej flexibilita je veľmi malá. Ak už garáž raz postavíte, je to na večné veky. Samozrejme, môžete ju zbúrať, ale predstavte si tie náklady a energiu, ktorú musíte vynaložiť.

Od Trabanta po Teslu

Rýchle, ekonomické a ekologické. Dnešné montované garáže sú skoro ako Tesla.

Patríte k ľudom, ktorí hľadajú trvácnosť murovanej a rýchlosť stavby plechovej garáže? Riešením sú montované garáže. Stavba naozaj trvá len 6 hodín. Kvalitou i dizajnom sa vyrovnajú akejkoľvek murovanej stavbe. Na výber máte z mnohých farebných variantov a doplnkov, takže si svoju plechovú garáž viete pohodlne vyskladať cez náš konfigurátor.

garáže na kľúč pre každého

 

Okrem samotnej stavby však vývojom prešlo aj otváranie garáží. Dnes vám stačí jedno tlačidlo a spoľahlivá brána sa automaticky otvorí. Pri parkovaní už viac nemusíte vyjsť von z auta, aby ste si ručne nadvihli vysúvacie dvere, prípadne otvorili tradičné krídlové dvere. Vitajte v pohodlí 21. storočia.

Stavba montovanej garáže je finančne nenáročná a samotná garáž vyzerá na vlas rovnako ako murovaná, dokonca ešte lepšie.