Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Koľko stojí stavba garáže?

Stavba bezpečne uložená na dodávke
Publikované 01.02.2021 12:08

Stavba garáže nie je zďaleka len o základoch, omietke a streche. Čo všetko je nutné podstúpiť, aby pred vami vyrástla vysnívaná garáž, aké sú možnosti výstavby a koľko vás to všetko môže stáť? A čo tak stavba svojpomocne? 

Vo všeobecnosti sú prvé stavebné etapy pri realizácii garáže výkopové práce, ktorých cena sa pohybuje v priemere od 27, / hod bez DPH v závislosti od veľkosti betónovej platne. Potom prichádza na rad základová doska – podklad pod garáž. Treba počítať nielen s nákladmi na jej zhotovenie, ale aj s odbornou prácou ktorú vykonávajú stavební pracovníci. Cena sa môže vyšplhať v závislosti od veľkosti garáže od 700 – 1 500,€.

Betónovanie v GARDEoNe

 

Ďalšou relevantnou etapou je výstavba garáže ako celku a to múry, krov strechy, dokončovacie fasádne práce na ktoré si pripravte min. 2 500,€ – 5 000,€ (garáž pre jedno auto). Neposlednou etapou je izolácia proti vode za niečo málo cez 100,€. Garáž si vyžaduje klampiarske práce, ktoré vám strhnú z rozpočtu ďalších 300,€ navyše.

Bez kvalitných a bezpečných garážových brán nebude garáž plniť svoje základné funkcie. Cena za segmentovú garážovú bránu je zhruba 900,€. Ceny sa líšia v závislosti od rozmeru garáže a z akého materiálu je zhotovená. Osloviť môžete firmy stavebné, drevárske alebo montážne, ktoré sú schopné sprostredkovať garáže na kľúč, ktoré môžu mať nasledujúce podobu:

Murovaná garáž

Bude vyžadovať všetky etapy popísané vyššie a jej výsledná cena a čas, ktorý býva v rozpätí niekoľko týždňov až mesiacov, bude najvyšší zo všetkých druhov garáží.

Murovaná garáž

Prefabrikovaná betónová garáž

Vďaka betónovým dielcom sa čas strávený výrobou znižuje na 4 – 5 týždňov a cena oproti murovaným garážam klesá. Nevýhodou je nutnosť prepravy nákladným automobilom vybaveným žeriavom.

Betonová garáž

Drevená garáž

Táto jednoduchá garáž sa zaobíde bez väčšiny pracovných postupov popísaných v tomto článku, doba montáže je 1 pracovný deň. Výhodou je nízka cena a nevýhodou fakt, že vyžaduje údržbu.

Drevená garáž

Oceľová garáž s omietkou

Nevyžaduje ťažkú ​​techniku ba ani dokončovacie fasádne práce, všetky dielce sú dovezené priamo z výrobného závodu už s hotovou omietkou a upravené tak, aby sa mohli ihneď zmontovať. Doba montáže je 6 hodín a výsledná cena až o 60% nižšia ako u murovaných garáží, od ktorých sú zároveň vzhľadovo na nerozoznanie.

Zaparkované autá s polootvorenou bránou

Stavba murovanej garáže svojpomocne

Náklady sa dajú minimalizovať ešte jedným spôsobom, ktorým je stavba garáže svojpomocne. Aby sa však naozaj ekonomicky vyplatila, je potrebné disponovať určitými zručnosťami a to:

– Byť zručným majstrom

– Obstarať materiál za rozumnú cenu

– Vedieť osadiť odkvapový systém

– Vyznať sa v aplikácii izolácie

– Zvládať základy pokrývania

– Montáž garážovej brány

Montážnici montujú garážovú bránu

Ak neberieme do úvahy fakt, že stavba svojpomocne nebude po stránke dizajnu a estetiky to pravé orechové, môžete sa dostať na hranicu okolo 5 000,€ – 5 500,€ (garáž pre jedno auto, rozmer 4 x 7 m) v prípade, že si všetko urobíte sami.

No ak budete potrebovať pomocníkov a materiál zoženiete za cenníkové ceny, konečná suma výstavby sa bude líšiť od montovanej garáže len sporadicky, ak pripočítate čas a prácnosť venovanú výstavbe.

„Neodbornosť pri stavbe svojpomocne sa nevypláca. Môže vás stáť nielen ďalšie nečakané výdavky, stratu či zničeniu vozidla, ale aj zdravie či dokonca život.“

 

Zdroj (source):
fotobanka GARDEON
https://www.prodom.sk/
https://www.hotove-betonovegaraze.cz/
https://www.mojaltanok.sk/
https://www.bubofix.sk/