Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

TOP realizácie: Inšpirácie od zákazníkov – 3. časť

Domček s dvoma dverami a dvoma svetlíkmi
Publikované 03.10.2023 10:00

Do Rozhanoviec pri Košiciach, k novému rodinnému domu našich zákazníkov, sme merali cestu hneď dvakrát. No nie preto, že by sme dohodnutú montáž nestihli za jeden deň. Ani preto, že by sa niečo pokazilo. Práve naopak. Keďže majitelia boli s montovanou stavbou atypického záhradného „dvojdomčeka“ spokojní, približne o rok neskôr, keď sa rozhodli postaviť aj prístrešok pre auto, oslovili nás znova. A my sme vďaka našej technológii montovaných stavieb hravo zvládli nielen komplikovaný prístup na miesto stavby, ale aj neštandardný termín.

Stavba prvá – atypický záhradný domček s prístreškom

Atypický záhradný domček, ktorý pozostáva z dvoch rovnakých, symetricky umiestnených častí a spoločného prístreška, sme postavili v záhrade za novým rodinným domom v Rozhanovciach neďaleko Košíc. Zvažujúci sa pozemok je tu pomocou gabiónov, teda oceľových košov s naukladanými kameňmi, veľmi efektne upravený do formy terás. Poloha celkom na konci záhrady, navyše na najvyššom mieste komplikovaného terénu, bola síce z viacerých dôvodov praktická na umiestnenie zamýšľaného záhradného domčeka, no prístup s nákladným autom či stavebnou technikou by sem bol veľmi zložitý, ak nie nemožný.


Video dvojitého záhradného domčeka s prístreškom & prístrešku pre auto GARDEON

Vďaka našej technológii montovaných stavieb to však pre nás nebol žiaden problém — všetko potrebné sme totiž priviezli pred rodinný dom na malom nákladnom aute a naši montéri potom povynášali jednotlivé diely na miesto stavby, do záhrady za domom, ručne. Náš stavebný systém tak umožňuje zmontovať záhradný domček či prístrešok prakticky kdekoľvek, aj na zle prístupných miestach. Nepotrebujeme dokonca ani elektrickú prípojku, keďže používame aku-náradie. Stačí len vopred pripraviť pre stavbu vhodný podklad.

Záhradná stavba zladená so záhradou

Poloha záhradného domčeka na vrchu svahovitého pozemku je praktická z pohľadu dostupnosti záhrady, navyše je odtiaľto najkrajší výhľad. Ako podklad pod záhradný domček si majitelia zvolili betónovú dosku, ktorá je dostatočne pevná, únosná aj rovná. V tomto prípade navyše surový betón ladí aj so štýlom modernej záhrady — s efektnými kamennými gabiónmi, ktoré sú tu použité ako oporné múry i súčasť oplotenia, aj s minimalistickými betónovými šľapákmi, ktoré plnia úlohu chodníka.

Do tejto koncepcie záhrady perfektne zapadá taktiež jednoduché tvaroslovie montovaného záhradného domčeka s plochou strechou, a rovnako aj triezva farebná kombinácia bielej omietky a antracitových detailov. Pri bočnej stene domčeka je navyše už dnes pripravená drôtená treláž, ktorá bude slúžiť ako opora pre popínavé rastliny. Vďaka nim jednoduchá záhradná stavba časom celkom splynie s okolitou zeleňou.

Atypické, no praktické riešenie

Priestranný záhradný domček s hĺbkou 2,8 m a šírkou 5 m má celkovú plochu 14 m2, ktorá je rozdelená pevnou priečkou na dve rovnako veľké časti — každá z nich je prístupná samostatnými dverami a v každej je denné svetlo vďaka úzkemu vysokému svetlíku vedľa dverí. Každú polovicu tejto záhradnej stavby tak možno využívať odlišným spôsobom, s ktorým môže súvisieť aj rozličné vybavenie interiéru v každej časti domčeka.

Šikovné doplnenie k tejto montovanej záhradnej stavbe tvorí prístrešok s hĺbkou 1,5 m, ktorý lemuje celú prednú fasádu domčeka. Pomocou zastrešenia tu vzniklo praktické rozšírenie vnútorného priestoru aj do exteriéru, ktoré sa dá využiť nielen na rôzne práce v každom počasí — od presádzania až po rúbanie dreva, ale napríklad aj na uloženie dreva.

Praktické možnosti použitia záhradného domčeka rozširujú taktiež svetlíky, cez ktoré prúdi do oboch jeho častí denné svetlo, ako aj izolovaná THP strecha spolu so zateplenými THP stenovými panelmi. Vďaka tejto progresívnej obvodovej konštrukcii s integrovanou tepelnou izoláciou sa totiž interiér montovanej záhradnej stavby v lete neprehrieva a v zime zas priveľmi nevychladí.

Stavba druhá – prístrešok pre auto pred rodinným domom

Záhradný domček sme v Rozhanovciach postavili na jeseň roku 2020. Približne o rok neskôr, koncom roka 2021, nás rodina oslovila znova. Rozhodli sa totiž doplniť na spevnenú plochu pred domom aj prístrešok pre auto. A keďže už na začiatku nového roka bolo všetko pripravené — ako podklad pod stavbu pred domom, tak aj na mieru vyrobené oceľové diely, z ktorých sa mala konštrukcia zmontovať, prístrešok sme zrealizovali hneď v januári. Pre našu technológiu montovaných oceľových stavieb nie je totiž problémom ani zimný termín, kedy sa mnohé iné stavebné práce v exteriéri nedajú robiť pre nepriaznivé počasie a nízke teploty.

Výhody parkovania pod prístreškom

Kryté parkovacie státie má svoje výhody. Auto je pod strechou lepšie chránené pred páliacim slnkom aj pred snehom, a zastrešenie zároveň poskytne viac komfortu aj majiteľom — najmä pri nastupovaní do vozidla či vystupovaní z neho v nepriaznivom počasí. Naši zákazníci sa rozhodli dodatočne doplniť prístrešok na vydláždenú plochu pred domom, ktorú aj predtým využívali na parkovanie auta, kde ako vhodný podklad pre montovanú stavbu poslúžila samotná betónová dlažba.

Prístrešok je určený pre jedno auto a majitelia sa tentoraz rozhodli pre štandardné riešenie a typizované rozmery 3,5 m × 5,86 m, ktoré pohodlne postačujú aj pre väčšie modely automobilov. Na stavbu si vybrali miesto vedľa plota pred rodinným domom, pričom dve steny prístrešku tvorí trendová kovová výplň. Tá v tomto prípade chráni najmä pred dažďom a snehom, ktoré by mohol pod prístrešok zboku nafúkať vietor, v prípade stavby priamo na hranici pozemku by však mohla stenová výplň poslúžiť aj ako náhrada plota.

Elegantný doplnok k modernému domu

Stĺpiková konštrukcia v elegantnej antracitovej farbe spolu s trendovými kovovými výplňami vytvára vkusný moderný prístrešok, ktorý sa perfektne hodí k súčasnej architektúre rodinného domu v jeho susedstve. A to ako svojím jednoduchým tvaroslovím, tak aj farebnosťou, ktorá ladí s odtieňom okenných rámov a ďalších doplnkov na dome.

Ukončenie montovanej stavby v hornej časti tvorí atika, ktorá na všetkých štyroch stranách lemuje plochú strechu prístrešku. Ide pritom o riešenie, ktoré je nielen estetické, ale aj funkčné — vytvára totiž prekrytie odvodňovacieho a vetracieho systému, ktoré zabraňuje prenikaniu vody, lístia a živočíchov do samotnej konštrukcie prístreška.

Zhrnutie

Rozmer záhradného domčeka + prístrešku: 2800 x 5000 mm + 1500 x 5000 mm
Rozmer prístrešku: 3500 x 5860 mm
✔️ Izolovaná KRYTINA – Thermopanel (THP)
✔️ Izolované STENY – Thermopaneel (THP)
✔️ Kovové výplne do prístrešku
🚪 Značkové dvere Hörmann LPU42
🪟 PVC svetlík GARDEoN
🚿 Odkvap
🚛 Montáž a doprava

Môžete si preštudovať ďalšie realizácie na Slovensku.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON