Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

TOP realizácie: inšpirácie od zákazníkov – časť. 2

Garáž, záhradný domček, prístrešok
Publikované 19.09.2023 10:00

Naši zákazníci z obce Zálesie, ktorá patrí k najobľúbenejším lokalitám na bývanie v okolí Bratislavy, si pozemok pri svojom rodinnom dome doplnili o šikovnú záhradnú stavbu — s moderným vzhľadom a praktickým využitím. Kombináciou priestrannej garáže, elegantného prístreška a záhradného domčeka sa pritom podarilo splniť želania všetkých členov rodiny.

Výber podľa individuálnych potrieb

V záhrade za rodinným domom v Zálesí sme postavili praktickú montovanú záhradnú stavbu, ktorá sa skladá z troch častí — priestrannej garáže, prístrešku a záhradného domčeka. Všetky tri priestory pritom na seba navzájom nadväzujú rozmermi, štýlom aj farebnosťou.

Najväčším objektom je garáž so štedrým pôdorysom 5,4 × 4 m. Neslúži však na parkovanie auta, čo by bolo v záhrade za domom aj pomerne nepraktické riešenie. Dostatočne priestranná garáž bola v tejto rodine nutnosťou jednoducho preto, že majitelia sú vášniví motocyklisti a cyklisti a veľa času venujú aj úpravám svojich dvojkolesových miláčikov. A na všetko, čo súvisí s touto ich záľubou, potrebovali vhodné miesto.

Druhým uzavretým objektom v tejto praktickej zostave je záhradný domček s pôdorysom 2,4 × 4 m, ktorý sa využíva klasicky — na uloženie záhradného náradia a ďalších vecí, ktoré sú potrebné pri práci v záhrade a okolo domu.


Video garáže, záhradného domčeka a prístrešku GARDEON

Šikovné prepojenie medzi  garážou a záhradným domčekom vytvára montovaný prístrešok — rovnako ako ostatné dva objekty má hĺbku 4 m, a k tomu podobnú, dobre využiteľnú šírku 3,5 m. Prístrešok ponúka príjemný chránený vonkajší priestor na letné stolovanie, alebo na posedenie v kruhu rodiny či priateľov.

Premyslený podklad bol perfektným začiatkom

Ako podklad pod všetky časti tejto trojdielnej záhradnej stavby si zákazníci zvolili betónovú platňu, ktorú im na základe našich požiadaviek a projektovej dokumentácie zrealizovala stavebná firma. Podklad bol zhotovený dostatočne včas pred samotnou montážou, čo je pri montovaných stavbách dôležitou podmienkou. K zásadným požiadavkám patrí aj vodorovnosť podkladu, ktorá je pri konštrukcii stavby z presných oceľových dielcov nevyhnutná, a rozmery, ktoré musia zodpovedať projektu.

V tomto prípade mal zrealizovaný podklad o niečo väčšie rozmery než boli minimálne potrebné, takže pred záhradnou stavbou vznikla praktická spevnená plocha a okolo celého objektu tzv. odkvapový chodník. Ako povrchovú úpravu podkladu si majitelia zvolili protišmykovú exteriérovú dlažbu. Vytvorili tak estetickú a zároveň odolnú podlahu, ktorá sa jednoducho udržiava, a svojím jednoduchým vzhľadom aj farebnosťou zároveň ladí so záhradnou stavbou. Dlažbu položili ešte pred realizáciou samotnej montovanej stavby, čo bolo veľmi šikovné riešenie aj vzhľadom na to, že tento elegantný povrch je na celej spevnenej ploche rovnaký.

 

Fotka podkladu

Moderná záhradná stavba, ktorá sa hodí k súčasnému rodinnému domu

K modernému rodinnému domu s čistým tvaroslovím, tehlovočervenou fasádou a antracitovo sivými detailmi si majitelia vybrali montovanú záhradnú stavbu s podobne jednoduchým súčasným dizajnom. Zvolili si neutrálnu sivú farebnosť, ktorá pekne ladí s ich domom a zároveň je dnes veľmi trendová. Sivá omietka je pritom elegantne skombinovaná s antracitovými doplnkami tón v tóne.

Moderné riešenia sa tu však neobmedzili len na vzhľad stavby. Majitelia si pri garáži vybrali steny aj strechu z progresívnych izolovaných panelov THP. Tepelne izolovanou obvodovou konštrukciou tak urobili z garáže celoročne využiteľný priestor, v ktorom sa môžu venovať rôznym úpravám a opravám svojich bicyklov a motoriek bez ohľadu na počasie. Garážová brána Hörmann s tepelne izolovanými lamelami bola skvelou voľbou nielen vzhľadom na dosiahnutie tepelného komfortu v garáži, ale aj pre výbornú stabilitu a tichý chod. Samozrejme, nezabudlo sa ani na okno a elektrické rozvody, ktoré sú potrebné nielen na pohon garážovej brány, ale aj na osvetlenie a napájanie elektrického náradia.

Pri ostatných častiach stavby — záhradnom domčeku a prístrešku, sú panely THP s izolovanou sendvičovou konštrukciou použité na streche. Úlohou tepelnej izolácie je v tomto prípade najmä ochrana pred nepríjemnými dôsledkami páliaceho slnka v horúcom lete.

Bočné steny prístrešku umiestneného medzi garážou a záhradným domčekom tvoria samotné susediace stavby, v zadnej časti ich dopĺňa trendová kovová výplň. Tá pomohla dotvoriť v prístrešku príjemné intímne zákutie, chránené pred pohľadmi spoza plota.

 

Fotky exteriéru

Vybavenie interiéru umožnilo perfektne využiť daný priestor

Interiér garáže mal poskytnúť nielen dostatok priestoru na všetky motorky a bicykle v rodine, ale aj miesto na rozličné doplnky, súčiastky, náhradné diely a náradie, keďže rôzne opravy a úpravy si tu majitelia zvyknú robiť sami. A práve na to perfektne využili nielen klasické police, ale aj samotné oceľové steny garáže, na ktoré upevnili špeciálne závesné systémy.

Police a praktické závesné systémy umožnili veľmi efektívne využiť aj priestor v záhradnom domčeku. Tu je zas uložené všetko vybavenie a náradie, ktoré je potrebné pri práci v záhrade a okolo domu.

Prístrešok sa využíva najmä na stolovanie na čerstvom vzduchu, ktoré je tu vďaka zastrešeniu a trom stenám chránené pred páliacim slnkom, neželanými pohľadmi aj pred vetrom, takže je tu veľmi príjemne od skorej jari až do neskorej jesene. Prístrešok je zariadený záhradným nábytkom z odolného tíkového dreva, ktorý dopĺňa praktické osvetlenie — kombinácia závesného svietidla a štýlových reťazí vytvára sympatickú atmosféru a za priaznivého počasia umožňuje využívať altánok až do neskorých večerných hodín.

 

Fotky interiéru

Zhrnutie

Rozmer garáže: 5400 x 4000 mm
Rozmer záhradného domčeka: 2400 x 4000 mm
Rozmer prístrešku: 3500 x 4000 mm
✔️ Izolovaná KRYTINA – Thermopanel (THP)
✔️ Izolované STENY – Thermopaneel (THP)
✔️ Kovové výplne do prístrešku
🚪 Značkové dvere Hörmann LPU42
🚪 Garážová brána Hörmann
🪟 PVC okno GARDEoN
🚿 Odkvap
🚛 Montáž a doprava

Môžete si preštudovať ďalšie realizácie na Slovensku.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON