Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Úžasná víkendová chatka, ktorá vznikla z montovaného záhradného domčeka – časť 3.

Premena záhradného domčeka na víkendovú chatku
Publikované 30.11.2023 10:00

Dnes by sme vám radi predstavili jedno nádherné miesto na oddych a relax, ktoré dokázali vytvoriť naši zákazníci. Celkom na začiatku ich projektu bolo pritom rozhodnutie postaviť si vysnívanú víkendovú chatku, a ako jej základ použiť montovaný záhradný domček z GARDEON-u. Nešlo teda len o jednu z našich realizácií „do večera hotovo“. Nebol to totiž len taký obyčajný projekt.

Príbeh našich zákazníkov

Na jar minulého roku sa naši zákazníci rozhodli pre montovaný záhradný domček GARDEON – s plochou 25 m2 a pergolou, ktorá ho lemuje z dvoch strán. Vybrali si stavbu so zateplenou strechou, ktorú si objednali bez okien a dverí – tie si plánovali zabudovať sami. No najmä si tu chceli vytvoriť príjemné miesto, kde by mohli tráviť víkendy uprostred prírody, a to spôsobom hodným 21. storočia.

Montáž záhradného domčeka našimi montážnikmi

V polovici júna 2022 už dvojica netrpezlivo očakávala príchod montážnikov so záhradným domčekom, ktorý si plánovali premeniť na svoju vysnívanú víkendovú chatku. Samozrejme, aj s pripraveným betónovým podkladom.

Pre našich chlapov nebol problém ani pozemok v strmom svahu, ani horúci letný deň, a postup prác prekonal aj očakávania našich informovaných zákazníkov: „Mysleli sme si, že do večera bude stavba hotová. Na naše prekvapenie však stál na pripravenom základe kompletne zmontovaný domček už krátko po 13. hodine,“ spomínajú. „Všetci montážnici presne vedeli, čo majú robiť a bolo až neuveriteľné sledovať túto partiu ľudí pri práci. Ako keby sme pozerali film, ktorý nám niekto pustil zrýchlene,“ opísali vtedy majitelia „mravenisko“ na ich pozemku. „Všetko bolo na 100 % pripravené, nič nechýbalo, všetko sedelo. Nebolo počuť jediné slovo ‚nemáme′, alebo ‚nedá sa′. Až sa nám nechcelo veriť, že u nás na Slovensku môže niečo takto krásne fungovať.“


Montovaný záhradný domček s plochou 25 m2 a pergolou sme postavili približne za 5 hodín. No na ceste k vysnívanej víkendovej chatke čakal majiteľov ešte kus práce.


Stavebné práce v interiéri a zatepľovanie stien

Montovaný záhradný domček GARDEON síce stál na svojom mieste, no na ceste k vysnívanej víkendovej chatke čakal majiteľov ešte poriadny kus práce. Keď stavba (už aj s novými oknami a dverami) úspešne prežila prvú zimu, pustili sa svojpomocne do stavebných úprav v interiéri a do zatepľovania stien.

„Pomocou tepelnej izolácie sme chceli jednak skryť inštalácie, jednak vytvoriť ochranu pred letným prehrievaním. Strop sme si objednali už zateplený, na obvodové steny sme zvnútra doplnili 3 cm hrubé pásy tvrdeného polystyrénu,“ vysvetľujú majitelia. Priečkami z pórobetónových tvaroviek potom oddelili priestor kúpeľne a na obvodové steny nalepili zvnútra ďalšiu 3 cm hrubú vrstvu tepelnej izolácie, tentoraz z celých polystyrénových dosiek.

Na priečky a vnútorný povrch zateplených stien následne „natiahli“ základnú vrstvu stavebného lepidla spolu so sieťku a tešili sa, že do jari urobia vnútorné omietky, vymaľujú, a bude hotovo. Ibaže nebolo. Keď vonku prituhlo, domček začal „slziť“. Na stenách a v kútoch sa zrážala vlhkosť. Majitelia sa preto rozhodli doplniť na obvodové steny zvnútra ďalších 5 cm zateplenia, i keď ich opakované „sieťkovanie“ vonkoncom nepotešilo. No potom už konečne prišli na rad záverečné povrchové úpravy – vnútorné omietky a vymaľovanie priestoru.

Finalizácia a dolaďovanie detailov

Po zime sa ukázalo, že 11 cm hrubé zateplenie obvodových stien je dostatočné. Majiteľov tak už čakala „len“ finálna fáza – dokončiť terénne úpravy a zariadiť interiér. Dnes je ich projekt hotový. V ich modernej víkendovej chatke je všetko, čo potrebujú na príjemné trávenie voľných chvíľ uprostred prírody. A to spôsobom, ktorý je hodný súčasnosti.

Na hlavný priestor v interiéri, ktorý slúži ako obývačka a jedáleň, a zahŕňa aj kuchynský kútik, nadväzuje perfektná terasa – vonkajší priestor chránený pergolou a zariadený pohodlným záhradným nábytkom. Veľké zasklené dvere na terasu pritom zabezpečujú prepojenie interiéru s exteriérom (ako optické, tak aj fyzické), a tiež dostatok denného svetla v chatke.

Druhá časť pergoly, ktorá lemuje stavbu z dvoch strán, vytvára praktické prekrytie vstupu do chatky. Od dennej časti je širokými skladacími dverami (či skôr skladacou stenou) oddelená útulná spálňa – takto tu v prípade potreby môže vzniknúť uzavretý pokojný kútik, alebo môže ostať celý priestor otvorený a vzdušný. A samozrejme, v chatke nechýba ani kompletne vybavená moderná kúpeľňa so sprchovacím kútom. To všetko len na 25 m2. Na malej ploche, no prakticky usporiadané. Zariadené jednoducho, a pritom veľmi vkusne.


Je takmer neuveriteľné, že táto krásna, moderná a zároveň útulná víkendová chatka vznikla z obyčajného montovaného záhadného domčeka.


 

Už len relaxovať a užívať si kľud v prírode

„Po viac než roku je konečne hotovo. Vy ste to začali, my sme to dokončili. A podľa nás sa spoločné dielo vydarilo,“ napísali nám naši spokojní zákazníci. Veď posúďte sami – k aktuálnym fotografiám ich úžasnej víkendovej chatky asi nie je čo dodať. Nás v GARDEON-e naozaj chytili za srdce.


Na záver tohto príbehu s priam dokonalým koncom sa nám žiada už len jedno úprimné želanie: Užite si vašu krásne zariadenú modernú chatku v spokojnosti. Strávte v nej mnoho príjemných chvíľ, dní a víkendov, v náručí hôr a nádhernej prírody.


Ak vás zaujíma celý príbeh od A po Z, prečítajte si prvé dve jeho časti:

  1. https://gardeon.sk/blog/vikendova-chatka-mozno-sa-vam-zapaci-prave-tato/
  2. https://gardeon.sk/blog/premena-zahradneho-domceka-na-vikendovu-chatku-kto-neskusi-nevie/
Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON.