Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Výmena dreveného domčeka za oceľový – porovnajte si benefity

Porovnanie dreveného a oceľového domčeka
Publikované 31.08.2023 10:00

Pohľad na váš drevený záhradný domček už vám vôbec nerobí radosť? Znova ho treba natrieť, na severnej strane sa aj napriek vašim zásahom vytrvalo drží mach a spodné dosky tiež začínajú vyzerať podozrivo? Vymeňte drevenú kôlňu za solídny montovaný oceľový domček GARDEON – raz a navždy sa tak zbavíte starostí a navyše získate aj benefity, o ktorých ste možno ani netušili!

Z čoho postaviť svoju stavbu do záhrady

Ak uvažujete o novom záhradnom domčeku, na výber máte viacero možností. I keď drevo patrí ku klasike a drevené konštrukcie sú v záhradách všeobecne veľmi obľúbené, tento stavebný materiál má svoje limity. Drevu totiž neprospieva, ak je vystavené nepriazni počasia – ohrozuje ho v prvom rade vlhkosť, ktorej sa vonku nedá vyhnúť. A spolu s vlhkosťou prichádza aj hniloba, drevokazné huby či plesne.

Samostatnou kapitolou je potom drevokazný hmyz, ktorý si na drevených trámoch s radosťou pochutná. Ak má teda drevo vonku vydržať v dobrej kondícii, vyžaduje si opakovanú pozornosť – v prvom rade napúšťanie chemikáliami proti škodcom, hubám, plesniam, hnilobe a pod., a následne aj povrchovú úpravu, ktorú potom treba pravidelne obnovovať. A povedzme si úprimne – neustále dookola prebrusovať a natierať drevený záhradný domček nie je pre každého vysnívaný spôsob trávenia voľného času. Navyše, zle prístupné miesta v kútoch či spojoch vedia byť poriadne otravné.

Ďalším rizikom drevených záhradných stavieb je bezpečnosť. Ak ide o drevený prístrešok z poriadnych masívnych trámov, pod ktorým budete napríklad v záhrade stolovať, bezpečnosť vás natoľko trápiť nemusí. Avšak záhradný domček, či dokonca drevená garáž, to už je úplne iná téma. Úlohou drevených stien je totiž v tomto prípade aj udržať všetko v suchu a v bezpečí – či už ide o záhradné vybavenie (a to aj drahšie či chúlostivejšie, ako je napríklad kosačka alebo drvič konárov), alebo o vaše auto. Je pritom naozaj otázne, ako zabezpečíte drevenú záhradnú stavbu proti vykradnutiu, najmä ak sú steny z latiek hrubých len zopár milimetrov, a tie sú k nosnej konštrukcii upevnené iba pomocou niekoľkých klincov.

Sú aj iné možnosti než drevo

Ďalšou z možností je tiež klasika – murovaná stavba. V tomto prípade sa o zaistenie bezpečnosti netreba obávať, negatívom je však podstatne vyššia cena a najmä prácnosť výstavby. U menších stavieb pritom môže zavážiť aj hrúbka muriva, ktorá v takom prípade uberie z pôdorysu nezanedbateľný podiel. Najmä ak ide o malý záhradný domček, je naozaj zbytočné venovať niekoľko dní realizácii a ďalšie dni upratovaniu stavebného neporiadnu.

Obľúbeným a praktickým materiálom na menšie záhradné stavby je aj oceľový plech – realizácia je v tomto prípade skutočne rýchla a cena nebýva vysoká. Pozor však na nekvalitné lacné riešenia! Chýbajúca alebo zle zvolená povrchová úprava máva v tomto prípade za následok hrdzavenie plechov, pri nekvalitných stavbách môže byť sporná aj statika a tým i odolnosť konštrukcie napríklad pri silnom vetre alebo zaťažení snehom. Rozdiel medzi chatrnou plechovou búdou a pevnou oceľovou stavbou je pritom evidentný už na prvý pohľad. Ak sa teda rozhodnete pre plech, mali by ste zvoliť kvalitný montovaný oceľový domček, prípadne oceľovú garáž.

Ktorý je najlepší stavebný materiál na záhradné stavby?

Ak chcete záhradný domček, garáž či inú záhradnú stavbu na celý život, mali by ste v prvom rade hľadieť na kvalitu. Dôležitá je pritom jednak kvalita samotného materiálu, z ktorého je objekt zhotovený, jednak kvalita realizácie – vyhotovenie spojov, založenie a spôsob ukotvenia k podkladu. Samozrejme, podstatná je aj perfektná strecha. Pretože ak má stavba vydržať, musí mať „odolné nepremokavé topánky“ a „poriadny klobúk“.

Dnešné moderné technológie ponúkajú v tomto smere veľmi praktické kombinácie materiálov, s ktorými sa dajú dosiahnuť šikovné stavebné riešenia – veľkoplošné panely z oceľového plechu umožňujú skutočne rýchlo zmontovať stabilnú a únosnú konštrukciu, progresívna povrchová úprava zároveň zabezpečí výnimočnú odolnosť stavby proti akýmkoľvek poveternostným vplyvom a zároveň aj jej estetický vzhľad. Príkladom sú montované stavby GARDEON, ktoré majú konštrukciu z plošných panelov z vysokokvalitnej ocele, ktoré sú už vo výrobe povrchovo upravené špeciálnou omietkou.

Vďaka tomu sú pri pohľade zvonka na nerozoznanie od murovanej stavby, zároveň však ponúkajú všetky benefity montáže zo stenových panelov – najmä rýchlu a čistú výstavby. Praktický záhradný domček GARDEON dokážu zruční montážnici firmy postaviť za niekoľko hodín, priestranná a moderná oceľová garáž s hotovou omietkou môže stáť na vašom pozemku za jediný deň.

Záhradné stavby s výhodami, aké inde nenájdete

Oceľové montované stavby majú oproti dreveným výhodu v pevnosti, oproti murovaným zas v rýchlej a čistej realizácii a úspore miesta. Okrem skutočne rýchlej a čistej výstavby však majú montované stavby GARDEON aj ďalšie prednosti, ktoré u iných montovaných konštrukcií nenájdete, a ktoré z nich robia ozajstné stavby na celý život.

  • V prvom rade je to bezpečnosť. Stabilitu a odolnosť garáží GARDEON potvrdzujú statické výpočty, takže nemusíte mať žiadne obavy ani pri silnom vetre, ani pri poriadnej nádielke snehu, ktorá zaťaží strechu. A odolná je nielen samotná oceľová stavba, ale aj garážová brána, vstupné dvere a ďalšie doplnky, pri ktorých sa tiež možno spoľahnúť na najvyššiu kvalitu. Vaše auto aj všetky uložené predmety budú teda v takejto oceľovej garáži či záhradnom domčeku úplne v bezpečí ako pred nepriazňou počasia, tak aj pred vandalmi a zlodejmi.
  • Ďalšou výhodou stavieb GARDEON je široká ponuka. Okrem množstva štandardných rozmerov si môžete zvoliť aj objekty na mieru, prispôsobené napríklad veľkosti pozemku či iným požiadavkám. Na výber máte nielen z viacerých typov stavieb, ale k dispozícii sú aj ich praktické kombinácie – napríklad oceľový domček môžete doplniť o oceľový prístrešok so zladenými rozmermi, konštrukciou aj farebnosťou, v ktorom vznikne príjemný krytý priestor na letné stolovanie. Podobne sa dá doplniť prístrešok aj ku garáži, takže vedľa garážového státia získate aj ďalšie parkovacie miesto pod strechou.

Inovatívne spojenie ocele, omietky a zateplenia

Pre montované stavby GARDEON je typická progresívna moderná konštrukcia – jej základ tvoria panely z oceľového plechu, ktorých povrch je upravený žiarovým pozinkovaním. Táto základná povrchová úprava poskytuje mimoriadne spoľahlivú a trvácnu ochranu nielen samotným panelom, ale aj všetkým spojovacím prvkom. Práve pozinkovaná oceľ je zárukou dlhej životnosti celej montovanej stavby GARDEON, bez ohľadu na to, či ide o malý oceľový záhradný domček, priestrannú garáž, alebo oceľový prístrešok.

K charakteristickým prvkom montovaných stavieb GARDEON, patrí aj vonkajšia povrchová úprava oceľových stien, ktorú tvorí špeciálna omietka. Vďaka nej zvládnu bez ujmy poriadny lejak, sneh, mráz aj páliace slnko. Najväčšou výhodou omietky Kabe, ktorá sa na povrch oceľových panelov nanáša už vo výrobe, je však bezúdržbovosť. Keďže má samočistiacu schopnosť, stavba si nevyžaduje ani pravidelné natieranie, ani žiadne iné ošetrovanie či údržbu.

A keď už sme pri omietke – tá dodáva záhradným domčekom, garážam a ďalším montovaným stavbám GARDEON nielen odolnosť, ale aj moderný vzhľad. Na výber je pritom niekoľko farebných odtieňov omietok, strechy, dverí aj ostatných doplnkov, takže akúkoľvek doplnkovú montovanú stavbu ľahko zladíte s vaším rodinným domom.

Tým sa však prednosti tejto progresívnej konštrukcie ani zďaleka nekončia. Okrem základných stenových a strešných panelov má GARDEON v ponuke taktiež zateplené varianty so sendvičovou skladbou, ktorej súčasťou je aj účinná tepelná izolácia. Dajú sa tak zrealizovať kompletne izolované stavby, pri ktorých zateplenie výrazne rozširuje možnosti využitia – napríklad garáž sa tak dá celoročne používať aj ako dielňa, v ktorej vám nebude v zime chladno, ani v lete horúco, v záhradnom domčeku si zas môžete zariadiť miestnosť na hobby, hoci aj hudobnú skúšobňu či štúdio na natáčanie videí. Fantázii sa tu jednoducho medze nekladú.


Montovaná oceľová stavba GARDEON tak môže byť navrhnutá presne na mieru – a to nielen vašim rozmerovým požiadavkám, ale i estetickým a ďalším, hoci aj špeciálnym či atypickým potrebám.


 

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON