Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Kde umiestniť sprchu na záhrade? Napríklad do záhradného domčeka.

Zakrytý bazén
Publikované 14.04.2022 10:00

Záhradný domček má väčšina z nás vštepený ako miesto na uloženie záhradného náradia. Tým sa však možnosti využitia tejto praktickej záhradnej stavby určite nekončia. V modernom záhradnom domčeku si môžete zariadiť napríklad „chlapskú trucovňu“, dielňu či inú pracovňu, ale aj domček pre hostí alebo saunu so sprchou a miestom na odpočinok. Čo na to budete potrebovať?

Vhodné rozmery

Chcete si na záhrade zariadiť obytný záhradný domček, v ktorom nebude chýbať pohodlný gauč ani sprchovací kút, aby tu mohli vaši priatelia či príbuzní komfortne stráviť aj niekoľko dní? Alebo potrebujete miesto, kde sa budete môcť opláchnuť keď vyjdete z bazéna, prípadne schladiť po saune? V prvom rade potrebujete záhradný domček s vhodnými rozmermi, do ktorého sa vojde všetko potrebné zariadenie. Ako zistíte, aké sú tie správne rozmery?

Jednoducho si nakreslite gauč, sprchovací kút, umývadlo a všetky ostatné predmety na štvorčekový papier – pri mierke 1 : 50 bude jeden štvorček predstavovať 10 cm. Vystrihnite ich a poukladajte do vhodného obdĺžnika, ktorý bude predstavovať plochu budúceho záhradného domčeka. Štandardné rozmery montovaných záhradných domčekov nájdete v našom konfigurátore, pokojne si však môžete vybrať aj záhradný domček na mieru, s atypickými rozmermi.

Rozvody

Ak má do vybavenia obytného záhradného domčeka patriť aj sprcha, ďalšou dôležitou vecou, ktorá v ňom nesmie chýbať, sú rozvody vody a elektriny, a samozrejme, odpad. Na prívod vody a odpad by ste mali určite pamätať skôr, než so stavbou záhradného domčeka začnete – ideálne je totiž viesť ležaté rozvody v nezamŕzajúcej hĺbke a urobiť prestupy potrubí cez základovú dosku, podobne, ako keď sa stavia rodinný dom. V hotovom záhradnom domčeku potom stačí „potiahnuť“ potrubia k sprche, umývadlu, prípadne aj k toalete. Elektrina sa dá do záhradného domčeka priviesť aj dodatočne, jednoduchšie však určite je, ak sú všetky rozvody vopred privedené na správnom mieste.

Zateplenie

Tepelná izolácia stien, strechy a prípadne aj základovej dosky zvýši váš komfort v každom ročnom období, a ak chcete záhradný domček využívať aj v zime (hoci len príležitostne), výrazne vám zníži náklady na jeho vykurovanie. Najjednoduchšou možnosťou je objednať si už zateplený záhradný domček – v našej ponuke nájdete kvalitné montované záhradné domčeky s hotovou omietkou, ktoré majú steny aj strechu so sendvičovou konštrukciou. Ich súčasťou je veľmi účinná tepelná izolácia z PUR peny, ktorá efektívne chráni pred únikmi tepla v chladných obdobiach aj pred prehrievaním v letných horúčavách.

Druhou, omnoho prácnejšou alternatívou je plechový záhradný domček zatepliť. Tepelná izolácia sa tu obvykle aplikuje z vnútornej strany stien a strechy, spôsob upevnenia závisí od zvoleného materiálu na zateplenie – minerálna vlna sa zvykne vkladať do roštu, polystyrén sa môže kontaktne nalepiť. Ako vnútorná povrchová úprava sa potom môže použiť opláštenie sadrokartónovými alebo OSB doskami, ktoré sa upevnia na rošt, alebo omietkový systém. Týmto spôsobom sa dajú upraviť aj lacné plechové domčeky, keď však k ich cene pripočítate náklady na zatepľovací materiál a prácu, výsledok nemusí byť až taký výhodný.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON