Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

17 tipov na výber záhradného domčeka

Záhradný domček s prístreškom a ratanový nábytok
Publikované 23.06.2022 10:00

Viete presne, aký záhradný domček potrebujete? Zišiel by sa vám skôr sklad náradia či záhradného nábytku? Alebo miesto, kde môžete v záhrade občas prespať? Záhradný domček však môže byť aj domácou dielňou či letnou kuchyňou. A na konkrétny účel by mal byť patrične uspôsobený. Táto záhradná stavba môže mať nielen rôzne veľkosti a štýly, môže byť aj vyrobená z rozličných materiálov, mať rôzne konštrukcie i základy… Ako sa zorientovať v množstve možností a podľa čoho si správne vybrať? Zvážte týchto 17 vecí. 

1 Využitie

Ako budete záhradný domček využívať je prvá a základná otázka, na ktorú by ste si mali odpovedať. Odkladanie záhradného náradia a techniky je praktickou klasikou, rovnako šikovne tu však môžete aj skladovať mimo sezóny záhradný nábytok či bazénovú techniku. Ďalšou obľúbenou možnosťou je letná kuchyňa, respektíve zázemie k miestu na grilovanie. V takom prípade je vhodné, ak naň nadväzuje aj pergola alebo krytá terasa.

Záhradný domček môže slúžiť aj ako miesto na hobby – ako domáca dielňa, priestor na zaparkovanie bicyklov a uloženie športového náčinia, zázemie k bazénu či saune, „pánska trucovňa“ s biliardovým stolom, detský domček na hranie, víkendová chatka… Táto záhradná stavba môže plniť naozaj množstvo rozličných funkcií.

2 Veľkosť

Pokiaľ nechcete stavať záhradný domček na mieru, ale plánujete si vybrať z ponuky hotových domčekov či „skladačiek“, najdôležitejšie rozmery, ktoré vás budú zaujímať, sú zastavaná plocha a vnútorný priestor. Zastavanú plochu si vypočítate tak, že vynásobíte vonkajšie pôdorysné rozmery stavby (šírku × hĺbku). Vnútorné rozmery získate, keď od vonkajších odrátate hrúbky stien. Na výber sú malé záhradné domčeky so zastavanou plochou cca 2 m2, ak hľadáte priestrannejšiu záhradnú stavbu, hornú hranicu určujú v podstate len vaše potreby a možnosti vášho pozemku.

Vnútorné rozmery by mali vyhovovať požadovanej funkcii – do domčeka by sa malo vojsť všetko, čo tu plánujete uložiť, či už je to kosačka a ďalšia záhradná technika, záhradný nábytok, alebo bicykle celej rodiny. Malo by v ňom byť miesto na potrebné zariadenie – či už sú to police a ponk, sprcha a gauč, alebo kuchynská linka. Najmä pri lacných variantoch si všímajte aj vnútornú výšku a výšku dverí – nie v každom totiž môže vzpriamene stáť bežný dospelý Európan.

Zastavaná plocha rozhoduje o tom, aké „papiere“ budete na záhradnú stavbu potrebovať. Pri zastavanej ploche menšej než 25 m2 (a výške menej než 5 m) stačí ohlásenie stavebnému úradu. Samozrejme, nestačí len ohlásiť obci na príslušnom tlačive váš zámer stavať, musíte počkať aj na súhlasné vyjadrenie. Na stavbu so zastavanou plochou väčšou než 25 m2 budete potrebovať stavebné povolenie.

3 Umiestnenie

Vhodné miesto závisí od možností konkrétneho pozemku, do úvahy by ste mali brať aj spôsob využívania domčeka. Ak v ňom bude uložené záhadné náradie a technika, mal by byť poruke pri hriadkach alebo trávniku, ak záhradný nábytok, mal by byť blízko terasy či bazéna, a ak bicykle, nemal by byť ďaleko od bránky na ulicu. Letná kuchyňa by mala susediť s terasou s grilom a záhradným stolovaním, odkiaľ je pekný výhľad na záhradu.

No a umiestnenie dielne je dobré plánovať tak, aby hluk z nej nerušil pokoj v dome. Pamätajte aj na správnu orientáciu – tak, aby boli dvere do domčeka vhodne nasmerované a aby ste mali pred nimi dostatok priestoru na manipuláciu.

Pri záhradných chatkách či kuchyniach je dobré brať do úvahy aj možnosti na prípadné privedenie vody a odpadu. Dôležité je tiež dodržať vzdialenosť 2 m od hranice susedného pozemku. Ak sa však so susedom dohodnete, môžete domček postaviť aj bližšie.

 

4 Materiál

Murované stavby sú príliš prácne, nákladné a majú priveľmi hrubé steny, preto sa s murovaným záhradným domčekom dnes už takmer nestretnete. Záhradné domčeky sú najčastejšie z dreva alebo z ocele, v ponuke sú aj domčeky z plastu v kombinácii s oceľovým rámom. Každý z materiálov má pritom iné vlastnosti aj limity. Napríklad z plastu sú obvykle malé záhradné sklady, pri ktorých nemôžete počítať s dlhou životnosťou.

Drevo si zas vyžaduje ochranný náter a jeho pravidelné obnovovanie. Pre oceľ je typická vysoká pevnosť, aj tenké steny tak zabezpečia stabilnú konštrukciu s vysokou únosnosťou, odolnú napríklad pri zaťažení snehom. Oceľové steny môžu byť navyše zvonka upravené špeciálnou omietkou, takže na pohľad pôsobia ako murované.

5 Konštrukcia

Hotové záhradné domčeky majú obvykle montovanú konštrukciu, zhotovenú buď z jednotlivých dosiek či fošní, alebo z plošných dielov, resp. stenových panelov. Tie môžu byť z ocele, dreva alebo polykarbonátu. Dosky a fošne sa môžu spájať tvarovými spojmi (na spôsob zrubu), ale aj upevňovať k drevenému nosnému rámu. Stenové diely sa upevňujú buď na nosný rám (oceľový alebo drevený), alebo sú samonosné (spájajú sa navzájom bez ďalšej podpornej konštrukcie). 

Hotový záhradný domček kúpite rozložený na jednotlivé diely, ktoré si môžete sami poskladať. Montovaný záhradný domček vám však môže zostaviť aj dodávateľská firma, čo je výhodné najmä pri väčších alebo komplikovanejších záhradných stavbách.

Drevený záhradný domček sa dá postaviť aj na mieru – najjednoduchšie je využiť konštrukciu z nosných hranolov opláštenú doskami. Rozmery, vzhľad a vybavenie prispôsobené na mieru vašim požiadavkám však môže mať aj oceľový montovaný záhradný domček.

6 Štýl

Vzhľad záhradného domčeka by mal ladiť so štýlom záhady a domu. K vidieckej klasike sa hodí domček so šikmou strechou, v tradičnej farebnej kombinácii – s bielou omietkou, červenou strechou a modrými alebo hnedými dverami. Neutrálny vzhľad záhradnej stavby dosiahnete ladením v prírodných farbách.

Záhradné domčeky v severskom štýle bývajú drevené, so stenami natretými na modrosivo alebo bordovo, s bielymi dverami a oknami a tmavosivou alebo bordovou strechou. Moderný záhradný domček pasuje k architektúre súčasných rodinných domov – má plochú alebo pultovú strechu a farebnosť v odtieňoch sivej, prípadne v trendovej kombinácii bielej a antracitovej.

Zaujímavo však pôsobia aj kontrastné detaily vo výrazných sýtych farbách. K prvkom, ktoré doplnia moderný vzhľad domčeka a zároveň rozšíria možnosti jeho praktického využitia, patrí pergola alebo prístrešok, pod ktorým môže byť chránené miesto na záhradné stolovanie, na zaparkovanie bicykla alebo uloženie dreva.

 

7 Základy alebo podklad

Záhradný domček nemôžete postaviť len tak na trávu. Potrebuje základy alebo pevný podklad, aby ho odspodu neohrozovala vlhkosť a aby sa ani po čase nezačal deformovať. Pri rozhodovaní ako ukotviť záhradný domček je potrebné vychádzať z jeho konštrukcie. Napríklad drevený záhradný domček môže byť osadený na pätkách, do ktorých sa ukotvia nosné hranoly.

Domček s vlastnou podlahou sa dá osadiť na rošt, ktorý sa do zeme ukotví pomocou zemných vrutov. Praktickým riešením pri montovaných záhradných domčekoch bez podlahy je betónová dlažba alebo betónová základová doska. Pod takýto základ patrí vrstva štrku a geotextília, čím sa stavba ochráni pred vlhkosťou.

Iná hydroizolácia nie je pod bežný záhradný domček potrebná. Odlišná situácia však nastane, ak chcete záhradnú stavbu využívať napríklad ako letnú kuchyňu, záhradnú chatku či letný domček pre hostí. V takom prípade by ste mali venovať základom a izolácii podlahy väčšiu pozornosť.

8 Strecha

Na záhradných domčekoch sa najčastejšie stretnete s tromi tvarmi striech:

  • plochou (resp. pultovou s veľmi nízkym sklonom),
  • pultovou,
  • sedlovou s malým sklonom.

Prvým dôležitým parametrom je pritom ich únosnosť, teda schopnosť konštrukcie zvládnuť zaťaženie snehom, druhým vodotesnosť, ktorú zabezpečí vhodná strešná krytina.

Vo všetkých prípadoch ide o strechy s veľmi prostou konštrukciou – obvykle z drevených dosiek alebo profilovaného plechu a zopár jednoduchých nosníkov. Povrch plochých striech môže tvoriť plech, v prípade drvených konštrukcií sa ako krytina používajú najmä strešné fólie. Pri šikmých, teda pultových a sedlových strechách je to zvyčajne plechová alebo asfaltová strešná krytina (asfaltový šindeľ).

Asfaltový šindeľ si vyžaduje plné podbitie a využíva sa pri drevených konštrukciách, plechové krytiny majú univerzálnejšie využitie a ako nosná konštrukcia pri nich stačia jednoduché nosníky. Výhodou plechovej strechy na záhradný domček je oproti asfaltovej krytine či fólii jednoduchšia konštrukcia, neporovnateľne dlhšia životnosť a tiež vyššia odolnosť a spoľahlivosť.

Najmä strechu väčšieho záhradného domčeka je vhodné doplniť odkvapovým systémom. Ten regulovane zvedie dažďovú vodu zo strechy, takže obmedzí prípadné škody, ktoré by mohla spôsobiť, no najmä umožní jej zbieranie a využitie na polievanie.

9 Dvere

Dvere do záhradného domčeka by mali byť úmerné jeho veľkosti a vhodné pre daný spôsob využívania – do odkladacieho priestoru alebo letnej kuchyne sa hodí klasika, najmä pri skladovaní pritom platí, že širšie znamená pohodlnejšie.

Ak plánujete v záhradnom domčeku parkovať väčšiu záhradnú techniku, alebo v ňom má byť dielňa, v ktorej bude odstavená aj motorka, bude praktickejšou voľbou garážová brána. Ak zvolíte dvere, mali by mať dostatočnú šírku na to, aby cez ne bez problémov prešla uložená technika.

10 Okná

Na malom sklade záhradného náradia okno nepotrebujete, no ak chcete záhradný domček využívať ako víkendovú chatku, letnú kuchyňu, dielňu alebo hoci aj posilňovňu, okno by na ňom nemalo chýbať. V prvom rade je potrebné zvážiť vhodné umiestnenie a rozmery okna, v druhom typ – či bude otváracie, alebo vám postačí jednoduchšia pevná zasklená plocha.

Pri hotovom záhradnom domčeku si len vyberiete konkrétny typ stavby – s oknom alebo bez neho. Pri záhradnom domčeku na objednávku alebo na mieru by ste mali zvážiť aj materiál okenného rámu. Ten by mal, prirodzene, korešpondovať s materiálom stavby – na oceľový domček sa hodí okno s kovovým rámom, drevené okno patrí na záhradný domček s konštrukciou z dreva.

11 Zateplenie

Najmä pri oceľových záhradných domčekoch využívaných ako dielňa, priestor na hobby alebo vonkajšia kuchyňa je vhodné zvoliť zateplenú konštrukciu, teda sendvičové steny a strechu, ktoré obsahujú vrstvu tepelnej izolácie. Zníži sa tým letné prehrievanie vnútorného priestoru a eliminuje zimné rosenie povrchov.

12 Rozvody

Premyslite si, či budete v záhradnej stavbe potrebovať svetlo, zásuvky na zapojenie náradia či spotrebičov, vykurovanie, alebo vodu. V takom prípade nezabudnite priviesť v zemi potrebné rozvody skôr, než urobíte základy pod domček. Elektroinštalácia sa zíde vo väčšine prípadov, prívod vody a odpad najmä v letnej kuchyni, ale aj v dielni alebo v chatke, ktorá má byť vybavená sprchou či kúpeľňou.

13 Bezpečnosť, odolnosť, životnosť

Ak chcete záhradný domček bezpečne používať po mnoho rokov, mal by byť stabilný a odolávať pôsobeniu vlhkosti, vody i UV žiarenia, ale aj extrémom počasia (vetru alebo zaťaženiu snehom) a ohňu. O týchto vlastnostiach pritom rozhoduje nielen typ materiálu, ale aj jeho kvalita, hrúbka a povrchová úprava. Ak chcete mať istotu, pýtajte sa na statický posudok výrobku, aj na jeho odolnosť proti ohňu a poveternostným vplyvom.

Pokiaľ ide o životnosť, pri plastových domčekoch môžete počítať rádovo s niekoľkými rokmi, pri drevenej stavbe približne s desiatimi až dvadsiatimi. Kovový záhradný domček má životnosť prakticky neobmedzenú. 

14 Údržba

Jednoduché plastové záhradné domčeky sú bezúdržbové, no nemôžete očakávať, že vydržia dlhšie než pár rokov. Drevené vyzerajú pôvabne, no počítajte s ich náročnejšou údržbou. Často sa predávajú bez povrchovej úpravy, takže drevo bude potrebné napustiť prostriedkom na ochranu proti hmyzu a vlhkosti a následne ošetriť lazúrou alebo farbou. Aby drevo nedegradovalo, náter treba pravidelne obnovovať.

Obnova náteru je potrebná aj pri lacných plechových domčekoch. Montované oceľové domčeky, ktoré majú vonkajší povrch stien upravený špeciálnou omietkou, sú bezúdržbové, nevyžadujú si teda žiadne nátery ani špeciálnu starostlivosť. Tento materiál je navyše spojený s mimoriadne dlhou životnosťou a odolnosťou.

15 Spôsob realizácie

Možností ako postaviť záhradný domček je viacero. Nejde pritom len o typ konštrukcie. Na výber máte aj stavbu svojpomocou, alebo montáž dodávateľskou firmou. Môžete si teda zvoliť buď cenovo výhodnejší, alebo jednoduchší, komfortnejší a rýchlejší spôsob.

16 Výber dodávateľa 

Ak potrebujete kvalitnú záhradnú stavbu, ktorá vydrží viac než len pár rokov, hľadajte spoľahlivú firmu – pýtajte sa na recenzie, záručný aj pozáručný servis. Pri dodávateľovi, ktorý funguje na trhu viac rokov, je pravdepodobné, že sa naňho budete môcť obrátiť aj po dlhšom čase používania záhradného domčeka.

17 Cena

Suma, ktorú za záhradný domček zaplatíte, obvykle závisí od jeho veľkosti a použitého materiálu – priplatíte si obvykle nielen za štvorcové metre, ale aj za vyššiu kvalitu a dlhšiu životnosť. Cenu môže ovplyvniť tiež to, koľko vlastnej práce do stavby investujete.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON