Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Všetko o včelárstve – od prvých krokov až po sladkú odmenu

Včely v úli.
Publikované 06.02.2024 12:00

Fascinuje vás včelárstvo a chceli by ste mať vlastné úle v záhrade? Toto všetko by ste mali vedieť predtým, než sa do tohto koníčka pustíte.

V prírode má len málo tvorov taký význam ako včely 🐝

Okrem očarujúceho tanca okolo kvetov, zohrávajú včely kľúčovú úlohu aj v zložitom tanci života. Vďaka opeľovaniu včelami, máme stále dostatok plodín, ovocia a zeleniny.

Včelárstvo, starodávne umenie s tisícročia starými koreňmi, zaznamenalo v modernej dobe opäť úspech ako udržateľné a obohacujúce poslanie na záchranu našej planéty. V našom rozsiahlom sprievodcovi sa pustíme do prieskumu začiatkov včelárstva v záhrade a pozrieme sa na každý aspekt – od založenia úľa,  až po fascinujúce výhody, ktoré prináša nielen pre životné prostredie, ale aj pre rozhľadeného včelára či včelárku.

Prvé kroky

Ešte predtým, než sa do včelárstva pustíte, odporúčame vám niečo si o tom naštudovať. Existuje veľa zdrojov, či už knižných, alebo online, kde sa dozviete mnohé informácie o tomto krásnom a dôležitom koníčku, či dokonca poslaní. Následne vám odporúčame vyskúšať si to na vlastnej koži, teda akýsi prvý kontakt so včelami.

Môžete tak urobiť formou krúžkov, kurzov a školení, alebo sa môžete opýtať vášho lokálneho včelára.

Okrem zistenia, či vás tento koníček baví, by ste mali navštíviť aj alergiológa. Ak vám ešte nikdy nerobili alergiologické testy a nie ste si istí, ako reagujete na poštípanie včelami, neváhajte a objednajte sa. Pri včelárení sa poštípaniu nedá vyhnúť a neočakávaní alergická reakcia môže byť až život ohrozujúca.

Ešte predtým, ako sa pustíte do vybavovania povolenia a registrácie, budete si musieť zvoliť vhodné miesto pre váš úľ. Tento priestor by mal byť v ideálnom prípade situovaný ďaleko od miest s vysokou premávkou a poskytnúť včelám pokojné prostredie. Existujú presné pravidlá umiestnenia úľov, ktoré vám tiež odporúčame naštudovať. Je v nich obsiahnutá minimálna vzdialenosť od verejných komunikácií, od susedov, koľko rodín je povolených na aké územie a mnohé iné dôležité informácie.

Práve vzťahy so susedmi sú pri výbere správnej lokality veľmi dôležité, prečítajte si aj odporúčania, ako umiestňovať včelstvá. Dôležité je dbať na dobré medziľudské vzťahy a ohľaduplnosť k okoliu.

Vaše úle budete musieť tiež umiestniť na dostatočne slnečné miesto. Vystavenie slnečnému žiareniu je rozhodujúce a taktiež je dôležitá rozmanitá škála kvitnúcich rastlín v okolí, zabezpečujúcich nepretržitý zdroj nektáru, ktorý napĺňa nutričné potreby včiel.

Pri výbere lokality si teda dajte pozor najmä na jej úživnosť, sústreďte sa na to, aké plochy kvitnúcich rastlín sa nachádzajú v okruhu s polomerom 2-3 km od vášho včelstva. Ďalej je dôležité zistiť, či sa v týchto miestach nedrží vlhkosť po väčšinu roka, no dostupnosť vody je pre včely veľmi potrebná a dôležitá.

Niektoré lokality sú už „prevčelené“, čo znamená, že je tam umiestnených príliš veľké množstvo úľov na malej ploche. Ak má už iný včelár v danej lokalite väčší počet úľov, môže sa stať, že pre vaše včelstvo by nemusel byť dostatok potravy.

Ak pocítite, že je včelárstvo naozaj pre vás a budete si chcieť založiť vlastné včelstvo, budete musieť prejsť registračným procesom na príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (RVPS). Detaily čo všetko treba vybaviť a mnohé iné nájdete aj na stránke Slovenského zväzu včelárov.

Nezabudnite, že už v momente registrácie farmy na RVPS musíte vedieť, kde presne budú včely umiestnené. Ak by ste si chceli vaše včelstvá umiestniť na cudzí pozemok, ako sú lúky, pole alebo les, na RVPS musíte dodať aj súhlas vlastníka pozemku s umiestnením včelstiev.

Nákup úľových zostáv a včelárskych pomôcok

Skôr než si zabezpečíte vaše prvé včelstvo, budete sa naň musieť poriadne pripraviť nielen vedomosťami, ale aj pomôckami. V prvom rade budete potrebovať kvalitné úle. Tých je hneď niekoľko typov, na Slovensku je tradične najrozšírenejšie včelárenie v úľoch typu B10, avšak najlepšie bude, ak si zvolíte úle rovnakého typu, ako má váš učiteľ. Odporúčame však vyberať si najmä drevené úle, ktoré sú pre včely najprirodzenejšie.

Pred kúpou uľov je potrebné vziať do úvahy aj vek a fyzické možnosti včelára, keďže napríklad vysoké „B“ rámiky majú vyššiu hmotnosť nástavkov (debničiek), s ktorými bude včelár manipulovať (30 až 40 kg). Existujú aj úle s nízkymi rámikmi, napríklad 2/3 Langstroth, kde je hmotnosť približne polovičná. 

Menej rozšírené sú tzv. úle „ležany“, pri ktorých včelár vždy pracuje len s jednotlivými rámikmi. Tento typ úľov je vhodný pre staršie osoby alebo pre ľudí s fyzickým obmedzením.

Ďalej budete potrebovať:

  • medomet,
  • ometač včiel,
  • odviečkovaciu vaňu,
  • cedidlo so sitkom,
  • nádoby na med,
  • včelárske rukavice,
  • kuklu alebo oblek,
  • dymák,
  • vypačovadlo,
  • metličku,
  • rôzne nástroje na liečenie včiel.

Okrem nákupu úľov a včelárskeho vybavenia je potrebné myslieť aj na ich uskladnenie. Pripravte si priestor na uloženie všetkých týchto vecí, kde by ste mali mať aj rezervné úle. Vhodné miesta sú suchá čistá pivnica alebo záhradný domček.

Cenovo vás nová výbava na cca 5 včelstiev vyjde okolo 1500 – 2700 €, v cene sú zarátané už aj včelstvá. Investícia do kvalitného vybavenia zaisťuje bezpečnosť včelára aj pohodu včiel.

Nákup včelstiev

Včelstvá vám odporúčame kúpiť od registrovaných chovateľov včiel, ktorí spĺňajú požiadavky v zmysle Národného programu eradikácie moru včelieho plodu. Dôležité pri ich kúpe je, aby mali vyšetrené melivo na mor včelieho plodu a aby boli prehliadnuté veterinárnym lekárom. Nákup včelstiev resp. začatie chovu je potrebné nahlásiť do 7 dní na RVPS.

Nákup by ste si mali dohodnúť dostatočne vopred, kvalitní dodávatelia majú zvyčajne rezervácie aj na sezónu dopredu. Ak sa záujemca o včelárenie dohodne na zaúčaní u miestneho včelára, často sa s ním vie rovno dohodnúť na predaji potrebných včelstiev. 

Včestvá je vhodné kupovať z podobnej lokality (nadmorská výška) ako budú umiestnené. Nie je vhodné, napr. do nížiny umiestňovať včely z horských oblastí.

Strategické umiestnenie úľov

Keď ste si vybrali vhodné a idylické miesto, je čas postaviť si úle. Zabezpečte, aby boli rovné a stabilné. Úle sa umiestňujú na podstavce rôznych konštrukcií, aby neležali priamo na zemi a zabránilo sa tak prístupu vlhkosti, snehu a škodcov.

Orientácia letáča („vchod“ do úľa) na juh (JZ, JV) je ideálna, ale treba ju voliť aj s ohľadom na susedov, aby včely nevylietavali priamo na pozemok suseda. Ak je to problém, dá sa otočiť letáč aj na východ alebo západ. Včelám pritom viac pomôžeme, ak vieme úle umiestniť pod listnatými stromami, aby vytvárali tieň pred horúcim poludňajším slnkom.

Umiestnenie včelstva do úľa

Ak už máte rozostavené úle a zakúpené včelstvá, je čas na ubytovanie včiel do ich nového pôsobiska. Odstráňte niekoľko rámikov z plodiska a uvoľníte tak priestor pre včely. Odporúčame vám postriekať včely cukrovou vodou, aby sa upokojili a pripravili na prechod do úľa. S niekoľkými pevnými zatraseniami rojáku alebo transportnej debničky sa väčšina včiel dostane do svojho nového domova. Keď sú včely v úle, začnite postupne vracať vytiahnuté rámiky na ich miesto. Robte to však opatrne, aby ste žiadnej včele neublížili.

Nakŕmte včely

Kŕmenie včiel s roztokom cukru a vody je nevyhnutné, kým si založia svoj nový domček. Drobné otvory vo veku nádoby umožňujú včelám prístup k tekutine. Pokračujte v kŕmení, kým neprestanú používať roztok cukrovej vody a nebudú závisieť od okolitého jarného nektáru.

Prikŕmenie (podnecovanie) včiel sa robí roztokom cukru a vody v pomere 1:1 (1kg cukru + 1l vody). Ak príroda v danom čase ponúka dostatočné možnosti znášky nektáru a peľu, ďalšie kŕmenie nie je potrebné. Na konci leta je potrebné včelstvám zabezpečiť dostatok zásob na zimu. Ideálne ich vlastný med, ktorý je potrebné im v úli nechať, pretože je to ich prirodzená potrava. Ak majú zásob málo, potrava sa môže doplniť cukrovým roztokom, buď v pomere 1:1, alebo 3:2. Tak, aby v úli bolo aspoň 12-15 kg zásob.

Pravidelne kontrolujte úle

Keď sa včielky zabývajú, nezabudnite pravidelne kontrolovať úle. Pravidelné kontroly je potrebné robiť kvôli zamedzeniu rojenia včelstiev minimálne každých 7-9 dní, zhruba od konca apríla do začiatku júla, v závislosti od lokality a nadmorskej výšky. Uistite sa, že vonkajšok úľa je čistý a bez včelích výkalov, pristávacia doska je bez podstielky a na úli nie sú žiadne mravce.

Ak so včelárením začínate, zapisujte si všetko, čo v úli vidíte a robíte. Časom si tak budete vedieť overiť účinnosť a zmysel zásahov, ktoré v úli robíte. Je prirodzené, že na začiatku vás bude lákať každú chvíľu úle otvárať, nezabudnite však, že včely tým vyrušujete. Niekedy sa stáva, že začiatočníci “upozerajú” včely až k smrti – zbytočnými zásahmi ich príliš oslabia, až to môže viesť k úhynu včelej rodiny. 

Vyhnite sa tomu, aby ste pri každej prehliadke hľadali matku – jej nájdenie v úli vyžaduje skúsenosti a niekedy aj trochu šťastia. Vo väčšine prípadov pri prehliadke stačí nájsť v bunkách vajíčka resp. mladý plod, čo potvrdí, že matka je prítomná a kladie, viac ju hľadať nemusíte.

Pozor na roje

Včelstvá sa takpovediac rozmnožujú delením. Roj predstavuje potomstvo včelstva a rojenie je prirodzený pud včiel. Ak včely cítia, že ich je v úli dosť a že majú dostatok zásob, vychovajú si niekoľko mladých matiek. Keď sa tieto vyliahnu (zvyčajne prvá mladá matka zabije ostatné, ešte nevyliahnuté, prípadne medzi sebou zvádzajú súboje, ak sa vyliahnu v rovnakom čase), stará matka s časťou včiel opustí úľ a vylietajú hľadať novú dutinu, kde si môžu vystavať nové hniezdo.

Roj väčšina ľudí pozná ako veľký strapec včiel visiaci niekde na konári a zvyčajne z neho majú strach. Preto ak budete chovať včely v intraviláne, je potrebné sa o včelstvá starať tak, aby ste rojeniu predchádzali (a tým predchádzali aj zbytočným konfliktom so susedmi, ak u nich sadne váš roj). Dávajte si pozor na roje a ak nejaký zbadáte, poraďte sa na začiatok so skúsenejším včelárom, ktorý vám pomôže roj odchytiť. Roj je pre včelára hodnotný, preto je potrebné ho čo najskôr odchytiť a umiestniť do nového uľa.

Pozor na škodce a choroby

Pri každej kontrole si všímajte prípadne príznaky chorôb alebo výskytu škodcov.

Včely ohrozuje veľa chorôb, parazitov a škodcov. Dobrý zdravotný stav, založený na kvalitnej výžive včiel, je predpokladom k tomu, aby sa väčšina chorôb vašim včelstvám vyhla. Naopak včelstvá oslabené nedostatočnou výživou ľahko podliehajú šíreniu rôznych nákaz. 

Najrozšírenejším parazitom je klieštik včelí (Varroa destructor), ktorého nájdeme prakticky v každom úli na Slovensku. Existujú rôzne spôsoby ošetrovania včelstiev s cieľom likvidácie klieštika, je potrebné si ich naštudovať a dodržiavať ich. Neúčinné alebo zanedbané ošetrovanie vedie nielen k úhynu včelstiev, ale aj k šíreniu klieštika do včelstiev k okolí (ohrozenie cudzích včelstiev).

Najobávanejším ochorením je mor včelieho plodu. Je to infekčné ochorenie prejavujúce sa hynutím mladých lariev v bunkách plástov a charakteristickým zápachom. Túto nákazu je povinné hlásiť veterinárnej správe.

Raz do roka sa vám na kontrolu včelstiev ohlási asistent veterinára, ktorý vám včelstvá prehliadne a skontroluje včelí plod, či nenesie známky nákazy morom včelieho plodu.

Časť včelárov považuje osy za nepriateľa včiel, ale zdravé včelstvo sa dokáže osám ľahko ubrániť. Preto ak zbadáte, že vám osy chodia často do niektorého úľa, tak je to varovanie pre vás, že s tou rodinou niečo nie je v poriadku.

Na každého škodcu existuje iná metóda na odstránenie a ak nejakého nájdete, poraďte sa radšej s vaším lokálnym včelárom či vaším učiteľom, ktorý vám rozhodne ochotne poskytne najlepšie rady.

Fascinujúca hierarchia úľa

Včelstvo je úžasne organizovaná spoločnosť s kráľovnou, včelami robotnicami a trúdmi, z ktorých každá má odlišné úlohy. Kráľovná, zodpovedná za znášanie vajec, riadi rytmus úľa. Včely robotnice sa starajú o hľadanie potravy, ošetrovanie a obranu. Trúdy, včelí samci, hrajú zase kľúčovú úlohu pri párení s kráľovnou.

Sezónna choreografia

Činnosti včiel sa menia spolu s ročnými obdobiami. Jar signalizuje intenzívne hľadanie potravy a rozširovanie úľov. Leto je svedkom vrcholu aktivity, keď včely zbierajú nektár a peľ na výrobu medu. Jeseň znamená zníženie hľadania potravy, keď sa kolónia pripravuje na zimu. Zima je časom oddychu a ochrany, včely sa zhlukujú, aby si udržali teplo.

Magické opeľovanie

Jednou z najvýznamnejších výhod včelárenia vo vašej záhrade je zlepšenie jej opeľovania. Včely, hlavné opeľovače, zaisťujú efektívne opeľovanie ovocných a zeleninových plodín, čo vedie k lepšej a početnejšej úrode a vyššej kvalite produkcie. Pomáhajú tak celému ekosystému a sú jeho veľmi dôležitou súčasťou.

Tekuté zlato

Zber medu je pre včelárov ďalšou príjemnou odmenou. Benefity však presahujú rámec samotného medu. Včelári môžu zbierať včelí vosk, propolis, materskú kašičku a včelí peľ – každý z nich má jedinečné vlastnosti a prínosy pre zdravie.

Liečivý elixír včelích produktov

Apiterapia, alebo terapeutické využitie včelích produktov, existuje už po stáročia a vyskytuje sa v nejednej kultúre. Na apiterapiu sa používajú najmä nasledujúce včelie produkty:

  • Med – vyniká svojimi antibakteriálnymi a antioxidačnými vlastnosťami.
  • Včelí jed – terapia včelím jedom je skúmaná pre svoje protizápalové účinky.
  • Propolis – môže sa pochváliť antimikrobiálnymi vlastnosťami, výborne ničí baktérie a zabraňuje ich rastu.
  • Materská kašička – látka bohatá na živiny, posilňuje imunitný systém.
  • Peľ – poskytuje veľké množstvo živín a vitamínov.
  • Včelí vosk – používaný je najmä na kozmetické účely.

Spojenie s prírodou

Včelárstvo nie je len o získavaní výhod vo forme medu či propolisu. Podporuje tiež hlboké spojenie s prírodou. Ako sa včelár stará o úľ, začína sa nalaďovať na rytmy ročných období a zložitú dynamiku v kolónii. Toto spojenie podporuje všímavosť a hlbšie uznanie prírodného sveta.

Apidomček

Apidomček, respektíve včelí domček, je drevený domček vytvorený priamo nad včelími úľmi. Konštrukcia apidomčeka býva buď úplne individuálny dizajn konrétneho včelára, ale často si včelári prispôsobujú napr. záhradné domčeky s vhodnými rozmermi a dispozíciou pre tento účel.

Vzduch v apidomčeku je voňavý a nasýtený arómou medu, propolisu, peľu a silíc. Pôsobí nielen na nervovú sústavu ako aromaterapia, ale vďaka svojmu zloženiu má aj protizápalový, antivírusový a antibakteriálny efekt. Pobyt v apidomčeku sa stáva čoraz viac vyhľadávanou formou relaxu a terapie. Aj na Slovensku nájdeme niekoľko takýchto domčekov, tak neváhajte a vyskúšajte ich na vlastnej koži. Možno vás včelárstvo začne tak baviť, že si apidomček postavíte aj vy!

Vytvorenie oázy priateľskej k včelám

Podpora včiel nie je len v priamom včelárstve. Ak chcete pomôcť, aby sa včelám vo vašom okolí darilo, môžete ich podporiť tým, že zlepšíte ich podmienky. Výsadba pestrej škály kvetov, ktoré kvitnú v rôznych časoch, zabezpečuje nepretržitý zdroj potravy pre tieto životne dôležité opeľovače. Pôvodné rastliny, ktoré sa vyvinuli spolu s miestnymi populáciami včiel, sú vynikajúcou voľbou. Zvážte začlenenie poľných kvetov, levandule, slnečnice a byliniek do vašej záhrady, včielky to istotne poteší. V skratke akákoľvek malá plocha vysadená kvitnúcimi rastlinami je na prospech včiel a ďalších opeľovačov. Čím pestrejšia skladba z pohľadu druhov a najmä termínov ich kvitnutia postupne počas celej sezóny (od skorej jari do neskorej jesene), tým lepšie.

Žiadna chémia

Udržiavanie záhrady priateľskej k včelám si vyžaduje vyhýbanie sa používaniu škodlivých pesticídov a herbicídov. Tieto chemikálie môžu predstavovať hrozbu pre včely a narušiť ich citlivé ekosystémy. Osvojte si postupy ekologického záhradníctva, aby ste zaistili zdravie a pohodu vašej záhrady aj domácich opeľovačov.

Včelárenie v záhrade je holistické a obohacujúce úsilie, ktoré ďaleko presahuje len výrobu medu. Ide o symbiotický vzťah, ktorý prospieva životnému prostrediu, no aj včelárovi. Pochopením zložitosti včelárstva, osvojením si udržateľných postupov a pestovaním záhrady priateľskej k včelám aktívne prispievate k ochrane týchto základných opeľovačov. Veríme, že ste sa čo-to podučili o tom, ako sa začať tomuto krásnemu poslaniu venovať. Držíme vám palce.

Za pomoc pri revidovaní a doplnení článku o hodnotné informácie ďakujeme Ing. Rudolfovi Kotruszovi, predsedovi o.z. Zoborské včely.