Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

10 krokov k ekologickej záhrade. Zvládli by ste ich aj vy? 

Zelená rastlina v ruke
Publikované 19.05.2020 10:00

Bez údržbové záhrady neexistujú. Existujú však záhrady úplne čisté bez pesticídov, na ktorých rastú stovky voňavých a pestrofarebných kvetov. Neveríme, že by ste takú nechceli aj vy. Máme pre vás návod, ako si ju doma vytvoriť bez záhradného architekta. 

  1. Trikrát čítaj, raz plánuj

Pár informácií si predsa len musíte prečítať. O to viac, ak ste v ekologickom pestovaní úplní začiatočníci. Nemusíte sa však stresovať investíciou do odbornej literatúry, stačí nahodiť do vyhľadávača výraz ekologická záhrada, posadiť sa do dobrého kresla a začať čítať. Po hodine teórie sa môžete pustiť do plánovania praktickej časti.

Zápisník a ceruzka na stole

  1. Zistite typ pôdy

Základnou východiskovou informáciou je, aký typ pôdy v záhrade máte. Zistíte to takto. Odoberiete z nej malú vzorku, ktorú vložíte do čistej uzatvoriteľnej nádoby. Najvhodnejšia vzorka je z pôdy, ktorá nie je mokrá. Odoberte ju preto radšej po dlhšom období sucha. Kým pohár uzavriete, prilejte doň v pomere 1:1 destilovanú vodu. Zhruba po jednom dvoch dňoch je vzorka dostatočne odležaná. Vtedy do pohára vložíte indikačný papierik a odmeriate PH. Hodnoty pôdy sa pohybujú na stupnici od 0 do 14. 

Zaváraninová fľaša

Podľa hodnoty pH rozlišujeme pôdy zásadité (pH > 7,5), neutrálne (pH = 6,4 až 7,4), slabo kyslé (pH < 5,3 až 6,4), kyslé (pH = 4,6 až 5,2), silne kyslé (pH = 4,1 až 4,5) a veľmi silne kyslé (pH < 4). Kyslosť pôdy zhoršuje životné podmienky pre pôdne mikroorganizmy. Väčšina z nich potrebuje na rozvíjanie sa neutrálne prostredie.

  1. Vyberiete si flóru v súlade s pôdou

Je dôležité, aby ste vedeli, aký typ pôdy máte. Určite tento krok nepreskočte. Vďaka tomu zaistíte svojim rastlinkám samostatnú životnosť a ich obranyschopnosť voči chorobám. Ak by ste vo svojej ekozáhrade chceli zasadiť ovocné stromy alebo kríky, kyslosť pôdy a jej následná úprava môže priamo ovplyvniť množstvo a kvalitu plodov. Čiže, čo si máte zapamätať z bodu 3?  Že na svoju záhradu musíte vybrať také rastliny, ktoré budú vo vašej pôde spokojné a nebudú náchylné na choroby.

Mäta v šálke

Rastlinky môžete kombinovať. A to tak, že na niektorom mieste pôde kyslosť uberiete a inde zanecháte. Tak môžete pestovať rastliny alebo bylinky vhodné pre oba pôdne typy. 

  1. Vyberte si záhradné prvky a pripravte si plán realizácie

Sú najrôznejšie. Či vyvýšené záhony, či efektná bylinková výsadba, montovaný prístrešok alebo jazierko na dažďovú vodu, o ktorom budeme písať ďalej. Prelúskajte internet. Premyslite si, čo sa vám páči a čo je pre vašu plánovanú záhradu najvhodnejšie. Ak ju chcete použiť na pestovanie okrasných rastlín a tiež ovocie či zeleninu, môžete ju, napríklad, predeliť farebným záhonom.

Presádzanie kvetov

Záleží len na vás a type vašej záhrady, ako. Montovaný prístrešok vám zase vytvorí úžasný priestor na relax. Predstavte si, ako tam sedíte, čítate si a pozeráte na tie dokonalé farby okolo seba. 

Dobrá rada: Použite nízke kvety. Mnohé nízke kvety sú pre pôdu a ostatné rastliny v nej liečivé. 

  1. Naplánujte si prvé hnojenie

Na začiatku života svojej záhrady je nutné ju pohnojiť. Dajte jej, napríklad, organický kompost alebo vyzretý hnoj. Neskôr si ho už budú rastliny produkovať z odpadu vlastných listov, ktoré sa rozkladajú v pôde na živiny. Môžete ho doplniť aj kompostom zo zeleného odpadu zo záhrady. Tam, kde vzišiel, tam ho aj vrátite. Poeticky povedané, čo vám zem vďačne dala, to jej aj vy vrátite späť.

  1. Vyberte miesto pre zdrž dažďovej vody

Ak plánujete vytvoriť bio záhradu v suchom prostredí, pripravte si miesto na odchyt dažďovej vody. Na trhu je množstvo bežných nádob. Od menších až po veľké. Ak nemáte takú nádobu, vyústite ríny zo strechy do prehĺbeného miesta niekde v záhrade. Tak pod ňou doplníte spodné vody a odparovaním vody budete ochladzovať prostredie v blízkosti. Predstavte si, že dažďová voda je pre vašu záhradu dokonalá. V porovnaní so studničnou alebo obecnou vodou má ideálne pH, tvrdosť aj teplotu.

Kytica kvetov v krhle

  1. Naplánujte miesto pre kompost

Kompostovanie je najvýraznejší prvok v rámci recyklácie záhradných živín. V nijakej záhrade by preto nemal chýbať kompostér. Správne vykompostovanú zeminu získate napríklad celoročným odkladaním bio odpadu na jedno miesto. Takýmto jednoduchým spôsobom budete mať na jar výborný čierny substrát do záhonov, pod kríky aj pod stromy.

Pokiaľ budete miešať napríklad pokosenú trávu so suchou slamou alebo hoblinami, nikdy nebudete mať problém ani so zápachom, ktorý sa vyskytuje pri nesprávnom kompostovaní.

  1. Naplánujte rozmiestnenie rastlín

K najčastejším chybám pri zakladaní záhrad patria prehustené záhony rastlín a nepremyslená výsadba stromov. Tiež výber nevhodných odrôd ovocných drevín, ktoré sú náchylné na choroby a háklivé na pôdne a klimatické podmienky. Ak chcete, aby vaša ekologická záhrada bola pre vás radosťou a prínosom, pred samotnou realizáciou by ste mali zvážiť presne, čo a kam zasadíte.

Sadenie rastlín

  1. Pomôžte rastlinám rásť

Pri samotnej výsadbe a zakladaní záhonov mladých rastlín je dôležité správne ich vysadiť, ako sme si povedali vyššie. Čo ak náhodou zistíte, ako rastliny vyzerajú, až keď dorastú? Pri ich plnej výške? Zrežete ich. Myslite aj na to. Rastliny predsa na svoj rast potrebujú priestor. Dajte si však pozor, aké druhy sa chystáte zrezať. Určite to nerobte kvitnúcim stromom a krom. Hlboký rez totiž odďaľuje kvitnutie o celé mesiace a niekedy aj roky. V takom prípade je pre rastlinu namiesto rezania vhodnejšie jej presadenie. 

  1. Vyberte miesto na relax

Už viete, kde budete mať záhradné kreslo alebo hojdačku? Nie? Čo tak pod tým záhradným prístreškom? Tam budete môcť posedávať, keď bude moc teplo ale aj keď bude padať jemný májový dážď… 

Montovaná garáž GARDEON s prístreškom na zadnej strane

Tak čo vy na to? Začínate plánovať? Začnite, aby ste všetko vedeli čo najskôr. Jar je predsa za dverami. Navyše, tento rok to vyzerá, že do nich vojde skôr ako zvyčajne. Čiže je najvyšší čas premýšľať, ako na realizáciu vašej novej milovanej ekologickej záhradky. 

Zdroj (source):
https://www.pexels.com/