Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Všetko o japonských záhradách

Zelená japonská záhrada s jazierkom.
Publikované 12.01.2024 10:00

Pokiaľ si chcete vo vašej záhrade vytvoriť oázu pokoja a harmónie,  kde žiadny kameň či rastlina nie je náhodná, potom sa nechajte inšpirovať japonskou záhradou. O japonské záhrady je dlhodobo veľký záujem a záhradní architekti ich začali prispôsobovať aj pre západné prostredie. Ako si ju viete doma vytvoriť sami?

Typy japonských záhrad

Japonskú záhradu môžeme rozdeliť do dvoch základných typov, ktoré si môžete prispôsobiť vášmu pozemku a vašim preferenciám:

Kamenná zen záhrada (Karesansui)

Je najčastejšou formou v našich klimatických podmienkach. Ide o formát „suchej“ záhrady, ktorá obsahuje kamene a neobsahuje vodný prvok. Má zobrazovať scenériu hôr a riek, ktoré tu symbolizujú tvarované „chodníčky“ z kamienkov, pozdĺž ktorých sa ukladajú väčšie okrasné kamene symbolizujúce hory. Jej hlavným účelom je vytvoriť priestor na meditácie.

Čajová záhrada (Ča Niva)

Oproti kamennej záhrade je zelenšia. Môže obsahovať menšie kríky a dreviny. Kvitnúce rastliny by mohli byť rozptýlením, preto sa do čajových záhrad umiestňujú menej. Spoločným prvkom je priestor na oddych a čajové obrady vo forme menšieho altánku alebo väčšieho posedenia pre skupiny.

Machová záhrada

Mach prosperuje v prirodzene vlhkej a daždivej japonskej klíme. Ak sa ale postaráte o optimálnu závlahu, môžete si machovú japonskú záhradu vybudovať aj v našom prostredí.

Cukijama

Väčšie záhrady, ktoré simulujú prírodnú scenériu a obsahujú všetky charakteristické prvky japonských záhrad, vrátane klenutých mostov a jazier s koi kaprami. Rastliny a stromy sú v nich umiestnené tak, aby každé ročné obdobie prinášalo svoju jedinečnú krásu. Na jar rozkvitajú sakury a na jeseň očarujú japonské javory alebo ginko so žltými listami. Medzi kvetmi sa vynímajú kosatce a chryzantémy svojimi jasnými kvetmi.


Ak chcete vidieť, ako vyzerajú tieto záhrady vo veľkomestách, prečítajte si aj náš cestovateľský článok s fotkami záhrad z Japonska.


 

Najdôležitejšie prvky japonskej záhrady

  • Dbajte na zásady feng-šuej.
  • Držte sa jednoduchosti, striedmostiusporiadanosti. Menej je v japonských záhradách viac. Držte sa len niekoľkých druhov rastlín. Japonské záhrady sú často riedko vysadené, takže dostatočný priestor okolo rastlín je rovnako dôležitý ako samotné rastliny.
  • Rešpektujte význam čísel a zohľadňujte symboliku pri ich použití v záhrade. Dávajte prednosť nepárnym skupinám prvkov, napríklad pri umiestňovaní väčších kameňov alebo kríkov, ktoré by mali tvoriť nepárny počet.
  • Aj keď je japonská záhrada určená primárne na prechádzky a aktívny oddych, dôležité miesto patrí aj miestam na oddych. Zo štrku môžete vytvoriť priestor na meditácie alebo sofistikovane umiestniť altánky a lavičky, z ktorých pekne uvidíte na celú záhradu alebo vodnú plochu.
  • Použite jemné osvetlenie, ako lampy alebo lampióny. Ak chcete, aby rastliny vynikli aj večer, osvetlite tie najkrajšie exempláre LED reflektormi v zákutí záhrady.
  • Zdôraznite asymetriu (Fukinsei) a priame línie požívajte minimálne, pretože príroda je plná nesúmerných organických prvkov.
  • Pozemok, na ktorom sa rozprestiera záhrada by nemal byť rovný. Využite existujúce nedokonalosti terénu alebo skúste vytvoriť prostredníctvom pôdy, piesku alebo štrku terén plný kopčekov a doliniek a rovnako opticky pomocou stromov a drevín a ich výšok a strihov.
  • Nábytok, záhradné príslušenstvo alebo dekorácie by mali byť z prírodných materiálov. Nepoužívajte oceľ, plasty, ani iné umelé látky.
  • Väčšina prvkov záhrady by mala byť jednoduchá, zelenámenej výrazná, aby navodzovala pokoj. Ak budete však vyberať farebný kontrastný prvok vo forme dekorácií či rastlín, odporúčame typickú červenú, ktorá predstavuje silu.
  • Ak je to možné, záhrada by nemala byť ideálne ohraničená plotom. Typické japonské záhrady prechádzajú voľne do prírody alebo k terase a obytným priestorom.
  • Jednotlivé stromy a prvky v záhrade zdôraznite dostatočným odstupom.
  • Sústreďte sa na 3 základné elementy prírody – vodu, kameň a zeleň.
    • Vodný prvok môžete umiestniť vo forme jazierka, umývadla alebo fontány. Pokiaľ máte väčší pozemok, ideálne sú potôčiky alebo rybníky. Ak váš pozemok na to nie je prispôsobený, tak ich môžete nahradiť suchým variantom – tvarovaným svetlým štrkom, ktorý by symbolizoval jazero alebo prúd potoka.
    • Kamene v japonskej záhrade symbolizujú večnosť a nemennosť. Veľké kamene môžete použiť ako solitéry a s menšími vytvoriť typické japonské chodníčky, po ktorých sa prechádzate a kocháte výzdobou. Kamene by mali byť prírodné, neopracované človekom, môžete ich nechať aj obrásť machom.
    • Zelený prvok podporíte výberom pôvodných japonských stromov a rastlín.

Ktoré rastliny sú vhodné do japonskej záhrady?

Okrasná japonská záhrada by mala byť krásna a harmonická v priebehu celého roka. Dôležité je preto vhodne zvoliť stromy a rastliny a dreviny, ktoré ju budú vypĺňať.

Japonský javor

Je charakteristický svojimi jasne zelenými listami s odtieňmi ružovej farby. Najvýraznejší je na jeseň, keď sa sfarbí do žlto-oranžových tónov. Rastie pomaly a keďže dosahuje maximálnu výšku 6 metrov, je vhodný najmä pre záhrady s menšou rozlohou.

Rákosovka veľká

Rastie v bohato zakrivených trsoch, ktoré majú na konci výrazne žltozelené listy. Na jeseň mení farbu trochu smerom k červenému odtieňu. Dosahuje výšku približne 40 centimetrov a v japonskej záhrade pôsobí najefektívnejšie pozdĺž oplotenia alebo chodníkov. Najlepšie prosperuje na slnečných miestach alebo v miernom tieni.

Ľalia

Ľalia má svoj pôvodný domov v ázijských lesoch. Vyhovuje im dobre odvodnená pôda bohatá na kompost. Pri výsadbe použite hrubý piesok, ktorý zlepšuje odvodnenie a umiestnite ich na polotienisté miesta.

Papraď Sieboldova

Táto papraď sa bude vo vašej záhrade vynímať v blízkosti väčších skál alebo pod korunami stromov, pretože obľubuje tieň. Na úspešné pestovanie je potrebná výživná organická pôda a dôležité je postupne ju počas zimy pridávať. Ideálne je udržiavať pôdu v okolí paprade stále vlhkú.

Mach

Pokryte ním múry alebo obkľúčte kamene v záhradnej skalke. Okúzľujúce sú aj machové koberčeky, ktoré plnia rovnakú úlohu ako náš trávnik. Oproti trávnatým plochám je však rast machu mierne pomalší a vyžaduje si celkovo viac starostlivosti pri pestovaní.

Bonsaj

Bonsaj je produktom japonského umenia miniaturizácie stromov, ktorý je formovaný pomocou špeciálnych techník, aby vytvoril ilúziu starého stromu. Bonsaje sa vyznačujú dokonale upravenými čistými líniami a luxusným vzhľadom. V záhrade im poskytnite dostatok priestoru, aby mohli vyniknúť, napr. vsadené v terase alebo pri jazierku.

Azalka

Japonskí záhradníci sa venujú pestovaniu azaliek už po stáročia a obdivujú ich pre ich jarné kvety, ktoré majú charakteristický tvar rúrky v širokej škále farieb, vrátane ružovej, žltej, lososovej, červenej, fialovej a bielej. Ak chcete svoj krík azalky umiestniť na vhodné miesto, vyberte čiastočný tieň a doplňte pôdu organickými látkami.

Japonská čerešňa (Sakura)

Táto ozdobná čerešňa s bohatými kvetmi, ktoré sa objavujú v apríli, vytvára pôsobivé scenérie počas kvitnutia. Strom je pokrytý tisíckami ružových alebo bielych kvetov, pričom jeho opadavé listy menia farbu počas jesene na oranžovú.

Bambus

Bambusy sú odolné a rýchlo rastúce rastliny s exotickým vzhľadom. Môžu slúžiť na elegantné ohraničenie záhradného priestoru, vyplnenie problémových rohov alebo vytvorenie netradičného živého plotu. Bambusy sa dobre hodia k moderným domom, môžu byť solitérmi na trávniku, pri vodných plochách alebo v úzkych záhonoch pri múroch. Nižšie druhy bambusov možno využiť ako podrast pod stromy a kry.

Aké doplnky zvoliť do japonskej záhrady?

Japonská záhrada by nemala byť preplácaná doplnkami a mnohými dekoráciami, ale naopak, mala by pôsobiť voľne a vzdušne. Jej štýl by mal byť čistý, striedmy a citlivo upravený. To platí aj v prípade dekorácií.

Všetky dekorácie v japonskom záhradnom aranžmáne  by mali vytvárať príjemnú meditačnú atmosféru. Medzi najčastejšie dekorácie v japonských záhradách patria:

  • nádoby na vodu,
  • vázy,
  • slnečné hodiny,
  • kamenné lampy,
  • mostíky,
  • drevené alebo kamenné „šľapáky“,
  • napájadlá pre zvieratá,
  • zvony,
  • zvonkohry,
  • sochy Buddhu alebo iných náboženských postáv.

Ako postupovať pri tvorbe japonskej záhrady?

Krok 1: Výber pozemku a miesta

Prvým krokom pri vytváraní japonskej záhrady je nájsť vhodné miesto. Bez ohľadu na to, či ide o malú záhradku s niekoľkými štvorcovými metrami alebo väčší pozemok, dôležité je mať priestor, ktorý poskytuje atmosféru relaxu a pokoja.

Pre dosiahnutie súkromia sa odporúča umiestniť záhradu za dom, obklopenú napríklad bambusmi. Ideálne je, ak z miesta záhrady môžete vidieť na prírodu, ktorá môže pôsobiť ako súčasť scenérie, aj keď nie je priamo súčasťou vášho pozemku.

Krok 2: Plánovanie rozmiestnenia prvkov záhrady

Premyslite si trasovanie chodníkov s prirodzeným kľukatým tvarom a nájdite body s najkrajším výhľadom na záhradu (napríklad okno z kuchyne, výhľad z terasy alebo z mostíka nad jazierkom).

Tieto miesta poslúžia pri rozmiestňovaní jednotlivých prvkov záhrady. Je dôležité, aby nič nezasahovalo do výhľadu z vytipovaných miest, napríklad stromy, ktoré by bránili voľnému pohľadu.

Krok 3: Ako umiestniť vodné a kamenné prvky?

Vodný prvok, či už jazierko, potôčik, fontánu alebo ich suchú variantu, umiestnite v závislosti od bodov s výhľadom identifikovaných v predchádzajúcom kroku. Je ideálne, ak nie je celý vodný prvok okamžite pri vstupe do záhrady viditeľný – napríklad ak potok preteká pod mostom alebo sa stratí z pohľadu.

Kamenné prvky zapúšťame do zeme a strategicky umiestňujeme okolo vody a kombinujeme ich s rastlinami, ktoré majú rady vlhkosť. Zvyšné kamene využijeme na vybudovanie trás chodníkov, buď vo forme štrku alebo ako kamenné šľapáky.

Krok 4: Vysádzanie stromov a rastlín

Pri výsadbe stromov a kríkov dbáme na to, aby nenarušovali výhľad z určených pozorovacích bodov. Dominanty japonskej záhrady, ako bonsaje, javory alebo sakury je vhodné umiestniť po okrajoch záhrady a  kombinovať so skalami. V blízkosti chodníkov môžeme vytvoriť bujnú vegetáciu z azaliek, hortenzií, okrasnými trávami a pri vodných prvkoch machom.

Krok 5: Aké dekorácie a doplnky vám v novej záhrade navodia relaxáciu?

Na záver môžeme pristúpiť k rozmiestneniu dekorácií, ako sú napájadlá, studne, lampy, vodné mlyny a ďalšie prvky. Tieto doplnky však nie sú nevyhnutné a záhrada môže byť minimalistická a pôsobivá aj bez nich. Hlavným zámerom japonskej záhrady je vytvoriť miesto pre relaxáciu, takže nie je potrebné vkladať do nej ozdobné prvky.

Nemusíte silou mocou napodobňovať japonský štýl, skúste však precítiť, čo japonská záhrada reprezentuje. Vložte si sem preto prvky, v ktorých okolí sa budete cítiť najpríjemnejšie. Využiť môžete aj lokálne rastliny a materiály, čím do záhrady prenesiete kúzlo nášho okolia.

Starostlivosť

Japonská záhrada by nemala byť vo svojej podstate veľmi náročná na udržiavanie. Ak si ju chcete udržať však čistú a nádhernú po celý rok, nezabudnite pravidelne odstraňovať zvädnuté listy a odumreté výhonky či kvety, aby sa zachovala charakteristická zeleň. Na jar a jeseň je vhodné upraviť živé ploty, dreviny a okrasné stromy nožnicami a tiež sledovať rast machov, aby úplne neprerástli kamene.

Štrkové lôžko, ktoré je v japonskej záhrade výrazným prvkom, udržujte vždy čisté a estetické. Jeho pravidelné prehrabávanie do tvaru vĺn môže byť relaxačnou aktivitou. Použitie rôznych druhov hrablí vám umožní vytvoriť pestré vzory, čo pridáva do záhrady jedinečnú štruktúru.

Najkrajšie japonské záhrady v okolí

Hoci na Slovensku neexistuje verejný koncept záhrady s japonskými princípmi, pre inšpiráciu do vašej novej záhrady nemusíte ísť ďaleko:

Mu-Shin v Zlíne

V zlínskej ZOO môžete obdivovať jednu z najrozsiahlejších japonských záhrad v Česku s rozlohou takmer 1000 m². Hlavnými prvkami sú tri storočné borovice importované z Japonska. Výstavba záhrady v Zoo Lešná prebiehala bez presných plánov, čo odzrkadľuje aj názov Mu-Shin, znamenajúci „bez myšlienky“.

Okrem borovíc sa tu nachádzajú obrovské kamene rôznych tvarov a veľkostí, spolu s kamennými lampami kasuga. Záhradu dopĺňa drevený klenutý most cez Lukovský potok, pagody a budhistické vežové stavby. Na jej tvorbe sa podieľal aj slovenský bonsajista Petr Hron.

Japonská záhrada v Prahe v Troji

Japonská záhrada v botanickej záhrade v Prahe bola otvorená pre verejnosť v roku 1997. Základnými prvkami záhrady sú voda, kameň a rastliny, pričom výsadby sa zameriavajú na eleganciu stále zelených drevín a premenlivosť scenérie počas roka.

Pri výstavbe boli využité tradičné prvky, ako sú kamene na chodníčku „tobiiši“, ktoré vyčnievajú nad terénom. Drevený čajový altánok ponúka miesto na odpočinok, meditáciu a výhľad do záhrady a na jazierko.

Aizen v Říčanoch

V obci Říčany sa nachádza nádherná japonská záhrada s názvom Aizen. Toto miesto predstavuje ideálny únik pre tých, čo hľadajú pokoj a oddych z mestského zhonu.

Záhrada je voľne prístupná pre verejnosť od apríla do októbra a patrí medzi najväčšie japonské záhrady v Európe.  Pri prechádzke tu môžete obdivovať vzácne okrasné dreviny okolo rybníčka s koi kaprami a suchý potok dlhý 100 metrov.

Za poskytnutie fotiek ďakujeme Záhradníctvu Kozový.