Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

3 jednoduché kroky, ako sa postarať o garážovú bránu

Stará garážová brána
Publikované 27.06.2018 10:12

Denne sa otvára a zatvára. Stačí jedno tlačidlo. Nemusíte urobiť ani krok navyše, aby vám poslúžila. Roky odoláva slnku, vetru, dažďu, snehu i hlodavcom, ktorí sa chcú vplížiť do vašej montovanej garáže. Chcete, aby vydržala čo najdlhšie? Pozrite sa, ako sa starať o vašu garážovú bránu. 

  1. Čistite ju pravidelne

Základom je pozametať špinu (lístie, kamienky a pod.), ktorá sa bežne dostáva pod bránu. Každá nečistota totiž ničí jej tesniacu funkciu. 

Zhrabávanie špiny

Taktiež z času na čas vyčistite aj bezpečnostné senzory (chránia bránu pred nárazom do cudzích predmetov), aby neprotestovala, keď ju budete chcieť zavrieť. :)

Samotné dvere umyte vodou a bežným čistiacim prostriedkom. Následne ich vytrite do sucha. Pri čistení vodou sa, samozrejme, vyhnite kovovým častiam brány, aby nezačali hrdzavieť. 

Utieranie garážovej brány

  1. Namažte ložiská a valce

A keď už sme pri kovových komponentoch, pravidelné mazanie valcov, ložísk, pántov či pružín im predĺži život a zabezpečí plynulý chod brány bez vŕzgania. Avšak nikdy neaplikujte mazivo priamo na koľajnice. 

Čo použiť na mazanie? Domáci majstri vám poradia tradičného pomocníka WD-40-tku či olej. Niektorí odborníci však namietajú, že silikónový alebo lítiový sprej sú lepšie alternatívy, pretože práve kombinácia oleja a prachu vytvorí lepkavú zmes. 

WD-40

  1. Skontrolujte vyváženie

Kedy je vaša elektrická garážová brána nevyvážená? Urobte jednoduchý test. Odpojte ju od motora alebo povoľte manuálne ovládanie dverí. Upozorňujeme, aby ste predtým zavreli garážovú bránu. V opačnom prípade by ste mohli prísť k úrazu, ak by sa na vás zvalila kvôli tomu, že nie je vyvážená.

Otváranie garážovej brány

Pointou vyvážených dverí je, že ostanú na mieste, kdekoľvek ich manuálne ponecháte. Pokiaľ sú dvere veľmi ťažké a po zdvihnutí neudržia svoju polohu, ale „padnú“ dole, vtedy ich treba vyvážiť. Na internete nájdete množstvo návodov, ale ak s tým nemáte skúsenosti, odporúčame vám vyhľadať profesionála.

Bonusový tip: Vyberte si kvalitu

A napokon, keď si vyberiete bránu, ktorá je až podozrivo lacná, existuje vysoká šanca, že sa pokazí aj napriek vašej najlepšej starostlivosti. Naša spoločnosť preto dlhodobo spolupracuje s nemeckým výrobcom Hörmann, špičkou v segmente. Takže už pri výbere brány buďte opatrný. Ak potrebujete poradiť, napísali sme článok, kde porovnávame jednotlivé typy.

Garáž s domom v tmavom prevedení

Dúfame, že tento článok bol pre vás užitočný. A pokiaľ sa vám aj napriek tomu pokazila garážová brána, prečítajte si možné príčiny, prečo nefunguje a ako to napraviť.

Zdroj:
https://bauergaragedoors.com/
http://www.perfectsolutionsgaragedoor.com/
https://www.thespruce.com/
http://doorstoday.com/
https://www.homedepot.com/
https://power4kids.info/