Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Aké náradie by ste mali mať v domácnosti?

Kufrík s náradím
Publikované 12.12.2023 16:00

Zariaďujete si domácu dielňu? Toto náradie v nej rozhodne nemôže chýbať.

V každej domácnosti je dobre vybavená skrinka s náradím kľúčová na zvládnutie rôznych domácich prác a drobných opráv. Či už ste skúsený kutil alebo úplný nováčik, správne nástroje vám môžu ušetriť čas, peniaze a hlavne veľa frustrácie. V tomto článku preskúmame nevyhnutné náradie pre domácich majstrov a pozrieme sa na jeho základné využitie.

Súprava skrutkovačov

Spoľahlivá sada skrutkovačov je nevyhnutná pre celý rad úloh, od montáže nábytku až po uťahovanie uvoľnených skrutiek okolo domu. Rozhodnite sa pre súpravu, ktorá obsahuje ploché aj krížové skrutkovače, ktoré pokrývajú všetky vaše potreby. Magnetické hroty môžu byť obzvlášť užitočné na predchádzanie frustrácii pri práci s malými skrutkami.

Investujte do viacbitového skrutkovača, aby ste ušetrili miesto a mali rôzne hlavy skrutkovačov v jednom nástroji. Zvážte aj elektrický skrutkovač, ktorý oceníte najmä pri nepoddajných skrutkách či pri bolestivých kĺboch.

Nastaviteľný hasák

Nastaviteľný kľúč, známy aj pod názvom hasák, je všestranný nástroj na uťahovanie alebo povoľovanie matíc a skrutiek. Jeho nastaviteľná čeľusť mu umožňuje prispôsobiť sa rôznym veľkostiam, vďaka čomu je nevyhnutným doplnkom vašej skrinky na náradie. Tento nástroj je obzvlášť užitočný pri inštalatérskych opravách a montáži nábytku.

Zvážte použitie kľúčov v rôznych veľkostiach, aby presnejšie pasovali na rôzne matice a skrutky. Väčší hasák oceníte najmä pri inštalatérskych prácach a doťahovaní rôznych trubiek a závitov.

Kladivo

Kvalitné kladivo nemôže chýbať v žiadnej domácnosti. Využijete ho na mnoho prác, vrátane vešania obrazov, montáže nábytku, drobných opráv, ale napríklad aj na lúskanie orechov. Vyberte si kladivo s pohodlným úchopom a vyváženou hmotnosťou pre optimálnu manipuláciu.

Pri jemných úlohách zvážte použitie gumeného kladiva, aby ste predišli poškodeniu povrchov.

Zvinovací meter

Presné merania sú rozhodujúce pre akýkoľvek “urob si sám” projekt. Zvinovací meter je nevyhnutný pre činnosti, ako je vešanie záclon, meranie rozmerov nábytku alebo zabezpečenie presných rezov.

Nôž

Úžitkový nôž je všestranný rezací nástroj, ktorý možno použiť na otváranie balíkov, orezávanie tapiet alebo rezanie iných materiálov. Uistite sa, že čepeľ je dosť ostrá a z dôvodu bezpečnosti hľadajte nôž, ktorý ponúka možnosť zasúvania.

Súprava klieští

Existujú rôzne typy klieští, vrátane klzných, ihlových a uzamykacích klieští, z ktorých každé slúžia na iné účely. Sú neoceniteľné pri uchopovaní, ohýbaní a strihaní drôtov. Sada klieští poskytuje všestrannosť pre rôzne druhy prác.

Ak pracujete s elektrickými komponentmi je dôležité mať izolované kliešte, ktoré zaručia vašu bezpečnosť.

Elektrická vŕtačka

Elektrická vŕtačka je pre domácich majstrov nenahraditeľným pomocníkom a výrazne uľahčuje úlohy, ako je vŕtanie otvorov či skrutkovanie. Vyberte si akumulátorovú vŕtačku pre pohodlie či klasickú káblovo napájanú pre väčší výkon a hľadajte typ s nastaviteľnými rýchlosťami.

Aby ste boli dobre pripravení na každú situáciu, investujte do sady vrtákov a nástavcov na skrutkovače. Myslite na to, že rôzne materiály si vyžadujú špecifické vrtáky, a tak sa pred každým projektom dobre presvedčte, či máte tie správne vrtáky k dispozícii.

Vodováha

Dosiahnutie rovných povrchov je v mnohých projektoch pre domácich majstrov rozhodujúce. Vodováha, známa aj ako libela,  pomáha zabezpečiť, aby boli police rovnomerne namontované, aby obrazy neboli nakrivo a aby bol nábytok stabilný. Rozhodnite sa pre odolnú, ľahko čitateľnú vodováhu pre čo najpresnejšie výsledky.

Malá torpédo vodováha je užitočná na rýchle kontroly a vyrovnávanie menších predmetov či kusov nábytku.

Píla na železo

Na rezanie kovových alebo plastových rúrok, tyčí alebo iných materiálov je nevyhnutná píla na železo. Hľadajte pílu na železo s pohodlnou rukoväťou a nastaviteľným napnutím čepele pre efektívne rezanie.

Odporúčame vám kúpiť si náhradné čepele, pretože čepele píl sa môžu pri dlhšom používaní opotrebovať.

Bezpečnostné vybavenie

Bezpečnosť by mala byť vždy prioritou pri zapájaní sa do domácich projektov. Zakomponujte do svojej skrinky s náradím základné bezpečnostné vybavenie, ako sú ochranné okuliare, rukavice a chrániče sluchu, aby ste sa chránili pred potenciálnymi rizikami.

Pri činnostiach zahŕňajúcich pílenie alebo brúsenie môžete použiť masku proti prachu, aby ste sa chránili pred malými úlomkami a časticami prenášanými vzduchom.

Schodový rebrík

Pre úlohy, ktoré vyžadujú dosiahnutie vyvýšených oblastí, je rebrík nevyhnutnosťou. Či už vymieňate žiarovky, siahate na vysoké police alebo maľujete steny, stabilný rebrík zvyšuje bezpečnosť a dostupnosť vo vašej domácnosti.

Vyberte si rebrík s madlom pre väčšiu stabilitu a uistite sa, že udrží vašu váhu a nástroje, ktoré budete potrebovať.

Gola sada

Mnohé matice vieme uvoľniť či zatiahnuť pomocou klieští alebo iných nástrojov, avšak veľmi dobre urobíte, ak investujete do kompletnej gola sady. Okrem rôznych kusov nábytku oceníte toto náradie aj pri oprave auta či bicykla.

Šesťhranné kľúče

Šesťhranné kľúče, bežne známe ako imbusové kľúče, sú kľúčové pri montáži nábytku, uťahovaní skrutiek na ťažko dostupných miestach a nastavovaní rôznych predmetov v domácnosti.

Pre pohodlné skladovanie zvážte skladaciu alebo viacúčelovú súpravu imbusákov.

Lepiaca páska

Lepiaca páska je superhrdina súpravy nástrojov, ktorá je schopná dočasne opraviť či pridržať širokú škálu predmetov. Od rýchlych opráv až po upevnenie voľných predmetov, rolka lepiacej pásky môže byť vašou záchranou a najlepším priateľom. Nebojte sa buchnúť sa po vrecku a vyberte si kvalitnú pásku pre lepšiu priľnavosť.

Nezabudnite, že aj keď je lepiaca páska všestranná, nie je trvalým riešením; používajte ju len ako rýchle a dočasné riešenie, kým nebude možné vykonať riadnu opravu.

Ostatné pásky

Okrem lepiacej pásky môže byť užitočné mať rôzne ďalšie pásky. Maskovacia páska je ideálna na jemné povrchy počas lakovania, elektrická páska na izoláciu vodičov a obojstranná páska na dočasnú montáž.

Pásky vždy skladujte na chladnom a suchom mieste, aby nestratili svoje lepiace vlastnosti.

Lepidlá

Na lepenie rôznych materiálov sú nevyhnutné rôzne lepidlá. Príklady zahŕňajú lepidlo na drevo, super lepidlo a epoxid. Vyberte si vhodné lepidlo na základe materiálov, s ktorými pracujete, a požadovanej sily. Tak isto by ste mali mať vo vašej výbave aspoň dve sekundové lepidlá (jedno otvorené a jedno nové, ak by otvorené počas dlhšieho času nepoužívania zaschlo).

Pri používaní akéhokoľvek lepidla vždy postupujte podľa pokynov, aby ste dosiahli najlepšie výsledky.

Pracovné nožnice

Pár odolných pracovných nožníc je neoceniteľný na strihanie rôznych materiálov, od papiera a kartónu až po plasty a látky. Vyberte si kvalitné nožnice, ktoré budú súčasťou vášho vybavenia dielne a nepoužívajte ich na bežné strihanie. Zaručíte tak ich dlhšiu životnosť a to, že budú ostré vtedy, keď to naozaj budete potrebovať.

Zvážte aj nožnice so zúbkovanými hranami pre lepší rezný výkon na tvrdších materiáloch.

Baterka

Spoľahlivá baterka je nevyhnutná pre prácu v zle osvetlených priestoroch alebo pri výpadkoch prúdu. Rozhodnite sa pre odolnú, energeticky úspornú LED baterku s nastaviteľným nastavením jasu.

Náhradné batérie uchovávajte v skrinke s náradím a pravidelne kontrolujte baterku, aby ste sa uistili, že je v prevádzkovom stave.

V najhoršom prípade si viete vždy pomôcť a na svietenie využiť moderný smartfón, ktorý je vybavený baterkou na svietenie. Nespoliehajte sa však len na telefón, ktorý sa vám počas výpadku prúdu môže vybiť a majte vo svojej výbave aspoň jednu funkčnú baterku.

Kufrík na náradie

Investujte do robustnej a dobre organizovanej skrinky alebo kufríka na náradie, aby ste mali všetky svoje nástroje na jednom mieste. Vďaka priehradkám a označeným sekciám je ľahké rýchlo nájsť to, čo potrebujete, čím sa znižuje frustrácia počas projektov.

Pravidelne čistite a organizujte svoj kufrík s náradím, aby ste v ňom udržali poriadok a zachovali si dlhú životnosť vašich nástrojov.

Skrutky, klince a hmoždinky

Okrem vyššie spomínaných nástrojov, je dôležité mať aj zásobu skrutiek, klincov, matíc a hmoždiniek rôznych druhov a veľkostí. V dobrej skrinke na náradie budete mať na každý typ vyhradené miesto, ktoré vám odporúčame pre ľahšiu orientáciu označiť.

Dobre vybavená súprava náradia, obsahujúca všetky, alebo aspoň väčšinu spomínaných náradí, vám umožní riešiť širokú škálu projektov okolo domu. Od základných opráv cez opravu bicykla, auta či zložitejšie činnosti, správne nástroje nielen uľahčia prácu, ale zaručia aj lepšie výsledky. Investujte do kvalitných nástrojov, správne ich udržiavajte a zistíte, že vaše „kutilské“ snaženie bude príjemnejšie a odmena v podobe dokončeného projektu bude stáť za to.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON