Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako odstrániť „neodstrániteľné“ olejové škvrny z príjazdovej cesty

Olejová škvrna
Publikované 14.06.2021 14:39

Tešíte sa zo svojej garáže či prístrešku, všetko krásne vyčistené a upratané, a potom ju zbadáte… Škvrna. Od oleja, benzínu či inej kvapaliny. Nemusíte zúfať ani ju začať obchádzať.

Tá nepekná mastná škvrna na vašej príjazdovej ceste sa dá vyriešiť.

Môže ísť o fľaky spôsobené pri úniku kvapaliny z auta alebo rozliaty benzín či olej, ktoré sú viditeľné a neraz so sebou nesú i nepríjemný zápach. Ich zloženie sa líši rovnako, ako spôsob ich odstránenia.
Máme pre vás niekoľko trikov, ako sa zbaviť starých i čerstvých škvŕn z dláždenej príjazdovej cesty, ale i z nekrytej betónovej podlahy.

Ako odstrániť škvrny z motorového oleja

Olej môže na ceste alebo v garáži zanechať výrazné tmavé škvrny, ktoré sa javia ako naozaj tvrdý oriešok. Ani pri nich však nie je nič stratené. Odporúčame nasledovný postup:

  1. Je fľak mokrý, alebo suchý? Ak ide o čerstvú škvrnu, začnite s tým, že ju posypete napríklad podstielkou pre mačky, kukuričným škrobom, práškom na pečenie alebo kukuričnou múkou. Tie pomôžu absorbovať nadbytočnú vlhkosť.
  2. Keď už je miesto suché, škvrnu navlhčite vodou a odstráňte pomocou tuhej kefy a pasty vytvorenej z prášku na pečenie a vody.
  3. Opláchnite miesto hadicou a nechajte uschnúť.

Vyskúšajte tiež: Na odstránenie suchej olejovej škvrny z betónu použite mazivo v spreji a opláchnite vodou.

Ďalšou možnosťou je odmasťovač motorov, ktorým pokryjete škvrnu, následne ju zoškriabete drôtenou kefou a potom všetko jednoducho pozametáte.

Škvrna na zemi

Škvrna na podlahe

Ako odstrániť škvrny z prevodového oleja

Táto kvapalina zanecháva viditeľné červené škvrny, čo nepoteší najmä v prípade, že ste majiteľom svetlej príjazdovej cesty. Čo s tým?

  1. Posypte škvrnu čističom na rúru a nechajte pôsobiť 10 minút.
  2. Zoškriabte škvrnu tuhou kefou a opláchnite hadicou pod najvyšším tlakom.
  3. Ak škvrna na prvýkrát nezišla úplne, postup zopakujte.

Malá škvrna na podlahe

Ako odstrániť benzínové škvrny

Benzín okrem škvŕn zanecháva aj nepríjemný zápach. Ako sa oboch nežiadúcich elementov rýchlo zbaviť?

  1. Nasaďte si ochranné rukavice a okuliare.
  2. Nasypte do čerstvej škvrny podstielku pre mačky, prášok na pečenie alebo iný absorbent.
  3. Podstielku či iný použitý materiál od oleja po použití poriadne uzavrite v nádobe s vekom. Poraďte sa s odborníkmi o tom, ako ho riadne zlikvidovať.
  4. Škvrnu ďalej očistite zmesou čistiaceho prostriedku do umývačky riadu a vody. Nechajte ju nasiaknuť, počkajte pár minút a opláchnite hadicou.
  5. Ďalšou možnosťou je zakúpiť trisodium fosfát, zmiešať ho s teplou vodou a zoškriabať škvrnu spolu s roztokom, kým nevybledne.

Škvrny na podlahe

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON