Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako sa jazdí na Tesle Model 3 po slovenských cestách?

Rasťo Chvála v Tesle 3
Publikované 17.02.2022 10:00

20. februára 2021 sa z hmly Turčianskeho Ďura vynoril kamión s elektromobilom TESLA Model 3 Long Range Dual Motor na korbe. Prestížny elektromobil bol pripravený na svoju testovaciu jazdu na slovenských cestách a my vám prinášame nielen naše odborné zhodnotenie, ale aj úprimné dojmy z tohto vozidla. Aké to bolo za volantom elektromobilu Tesla Model 3? Čítajte ďalej.

Toto je Tesla Model 3

Najskôr vás zoznámime so základnými údajmi o tomto elektromobile. Tesla Model 3 disponuje Dual Motor AWD (All Wheel Drive) systémom, 75 kWh batériou, výkonom 324 kW a krútiacim momentom 493 Nm. Tesla Model 3 má zrýchlenie z nuly na 100 km/h za ohromné 4,4 sekundy. Aerodynamické prevedenie spolu s výkonným motorom umožňujú elektromobilu dosiahnuť rýchlosť až 261 km/h. Úchvatná je práve spotreba tohto elektromobilu, o ktorej sme vám písali v jednom z našich článkov. V lete má Tesla Model 3 dojazd až 612 km.

Bezpečie a komfort

Kovová konštrukcia kombinujúca hliník a oceľ predstavujú ako spoľahlivú ochranu pred vonkajšími vplyvmi, tak aj pevnosť jednotlivých častí karosérie. Pohodlie vo vnútri dotvára minimalistický dizajn, priestranný interiér a ergonomický a nekomplikovaný volant s intuitívnym ovládaním.

Pokiaľ ide o to, aké má Tesla Model 3 doplnky, budete zaručene potešení. Vyhrievané sedadlá, samostatné profily vodičov, elektricky nastaviteľné sedadlá a ovládanie pomocou aplikácie sú istotou, ak túžite po komfortnej jazde. Aj na slovenských cestách sa dokážete cítiť pohodlne. 20-palcové kolesá prinášajú príjemné cestovanie a zľahka s vami prejdú aj skrz nerovný či deformovaný povrch.

Výkonná a praktická

Otázkou, ktorá sa vynára ako prvá je, aký má Tesla Model 3 výkon. Potešíme všetkých, ktorí majú veľké očakávania, odvíjajúce sa od sľubov výrobcov. Samotná akcelerácia je nastaviteľná a dá sa prispôsobiť cestným podmienkam. Poradí si teda ako pri predbiehaní, tak pri nepriaznivých vplyvoch počasia. To, aké má Tesla Model 3 zrýchlenie, je teda funkčné pri rozličných potrebách na cestách.

 

Spotreba, ktorá ohromí

Po skúške Tesly Model 3 jazdením s ňou po meste priniesla jazda úchvatné výsledky. Tesla Model 3 dosiahla spotrebu 11,8 kWh/100 km. Svojou spotrebou sa tak dostala na špičku medzi svojimi elektromobilovými rovesníkmi. Spotrebu pocítite aj v peňaženke, keďže Tesla Model 3 má cenu za jedno nabitie veľmi nízku. Plnú batériu môžete mať už za 10€. Čo je najdôležitejšie je fakt, že za túto sumu dokážete prejsť aj ohromných 400 km.

Svižné nabíjanie

Nabíjačky elektromobilov dnes nájdete už na každom rohu. Svoje vlastné má Tesla samotná, ktoré sú pochopiteľne najviac odporúčané. Tesla Model 3 sa ale dá nabíjať všade. Ešte lepšou možnosťou je nabíjať si svoj elektromobil doma, načo môže dobre poslúžiť prístrešok SIEBAU. Tento model bude na plné nabitie potrebovať niečo vyše hodiny.

Kopec srandy nie len za jazdy

Tesla Model 3 sa postará o to, aby ste sa nenudili. Palubový počítač vám okrem praktického ovládania všetkých funkcií vozidla poskytuje aj možnosť zábavy v podobe herných či iných aplikácií. Pre romantické momenty si môžete na displeji spustiť dokonca aj oheň v kozube. Najväčšou srandou na ňom je, že vám naozaj spustí topenie a vyhrievanie sedadiel.

Pomocník na cestách

Bezpečnostný software sa postará o plynulé jazdenie v každom smere. Odbáčanie podporuje spolu s vaším pohybom volantu a nevyžaduje tak väčšiu námahu. Uľahčí vám značne hlavne pri predbiehaní. Radary snímajú cestu a prekážky a pri vyhodení smerovky vás Tesla Model 3 sám presunie z pruhu do pruhu.

Ako je to s hlukom?

Motor Tesla Model 3 má tichý chod, avšak pri vyšších rýchlostiach sa auto ozýva. Nejde však o zurčanie motora, ale o reakciu komponentov vozidla či šum pneumatík.

Výkon, spotreba, ergonómia a prevedenie elektromobilu Tesla Model 3 zodpovedajú kvalitám
a očakávaniam aj tých najnáročnejších vodičov. Na vlastnej koži si to overil aj známy automobilový publicista Rasťo Chvála, ktorému sme tento elektromobil požičali. Ako sa mu jazdilo si môžete pozrieť vo videu. Tesla Model 3 je elektromobil, s ktorým zažijete jazdu svojho života.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEoN